Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

JADŁOSPIS

03. 12.2018r. (poniedziałek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, mielonka tyrolska, pomidor,

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier     

(alergeny: 1,  7 )

OBIAD: zupa: żurek : kurczak, włoszczyzna, żurek, ziemniaki,  przyprawy, śmietana

II danie: - zapiekanka makaronowa  –  makaron, szynka konserwowa, pieczarki, ser żółty, przyprawy,

napój: - napój miętowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  jajecznica na maśle ze szczypiorkiem

kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny,  1, 3, 7 )

04. 12.2018r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, rzodkiewka

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier     

(alergeny: 1,  7 )

OBIAD: zupa: szpinakowa : kurczak, włoszczyzna, szpinak, ryż, śmietana,  przyprawy,

II danie: - piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych –  piersi z kurczaka, jajko, płatki kukurydziane, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, sałata z sosem śmietanowo-jogurtowym

napój: - kompot

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, metka domowa (wyrób własny) kiełbasa podwawelska, łopatka wieprzowa, przyprawy, olej rzepakowy

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny,  1, 7 )

05. 12.2018r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, schab kaszubski, papryka

 napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier                 

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: krupnik jaglany: kurczak, włoszczyzna, kasza jaglana, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - mortadela w jajku mortadela, jajko, bułka tarta, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i śmietaną

napój: - kompot owocowy

 (alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kasza manna na gęsto z sokiem

 (alergeny, 1, 7, ) 

06. 12.2018r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka gotowana, rzodkiewka

 napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier                

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: ogórkowa: kurczak, włoszczyzna, ogórki kiszone, ziemniaki, przyprawy,

II danie: - makaron z twarogiem i jogurtem makaron, twaróg, jogurt naturalny, cukier

napój: - kompot owocowy

 (alergeny: 1, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kiełbaski na gorąco z ketchupem

kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

 (alergeny, 1, 7, )

07. 12.2018r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka kolorowa: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, polędwica sopocka, jajko, ogórek świeży, szczypiorek

 napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier                 

(alergeny: 1, 3, 7 )

OBIAD: zupa: rosół z kaszą manną: kurczak, włoszczyzna, kasza manna, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - ryba panierowana – świeży dorsz, przyprawy, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty

napój: - kompot owocowy

 (alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - bułka kajzerka z masłem, dżemem

napój: mleko lub herbata owocowa: mleko, napar z herbaty,  cukier

(alergeny, 1, 7, )

 

 

 

Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów.