Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

JADŁOSPIS

11.02.2019r. (poniedziałek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, polędwica drobiowa, pomidor

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: krupnik ryżowy:  kurczak, włoszczyzna, ryż, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - jajko w sosie chrzanowym  –jajko, mąka pszenna, chrzan, śmietana, przyprawy, ziemniaki, mizeria ze śmietaną

napój: - napój miętowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z szynki i sera (wyrób własny) z ogórkiem i papryką

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

12.02.2019r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ogonówka, rzodkiewka

napójkakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: pomidorowa :  kurczak, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron,  przyprawy, śmietana

II danie: - kotlet mielony  – łopatka wieprzowa, cebula, jajko, bułka tarta, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, szpinak zasmażany z jajkiem

napój: - woda z pomarańczą

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  budyń waniliowy z sokiem malinowym

 (alergeny: 1, 7 )

13.02.2019r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, ketchup

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: porowa:  kurczak, włoszczyzna, por,  ziemniaki, przyprawy,

II danie: - udziec z indyka w sosie własnym: udziec z indyka, cebula, mąka pszenna, przyprawy, kasza jęczmienna, surówka z selera, brzoskwini ze śmietaną

napój: - kompot owocowy

(alergeny: 1, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - chałka z masłem

napój: mleko lub herbata owocowa: mleko, napar z herbaty,  cukier

 (alergeny: 1, 3, 7 )

14. 02.2019r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z twarogu (wyrób własny)

z cukrem waniliowym

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: wiejska z zacierką:  kurczak, włoszczyzna, ziemniaki, mąka pszenna, jajko, przyprawy

II danie: - makaron z sosem pomidorowym i bazylią: makaron, pomidory, mąka pszenna, przyprawy, bazylia

napój: - kompot owocowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:   kiełbaski na gorąco z ketchupem

kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny,  1, 7 )

15.02.2019r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka gotowana, pomidor

napój: kakao  lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier     

(alergeny: 1, 7, )

OBIAD: zupa: jarzynowa:  kurczak, włoszczyzna, brokuł , kapusta świeża, przyprawy, śmietana

II danie: - pierogi z mięsem (wyrób własny) – łopatka wieprzowa, cebula, włoszczyzna, mąka pszenna, jajko, surówka z kiszonej kapusty

napój: - woda z cytryną

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:   kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny pasta z tuńczyka i jajka  (wyrób własny) ze, szczypiorkiem

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier,

 

(alergeny: 1, 3, 7, )

Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów.