Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

JADŁOSPIS

17.09.2018r. (poniedziałek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, schab krotoszyński, ogórek świeży, szczypiorek

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: botwinka z koperkiem: kurczak, włoszczyzna, botwinka, ziemniaki, przyprawy, koperek, śmietana

II danie: - racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem    mąka pszenna, drożdże, mleko, jajko, jabłko, olej rzepakowy, cukier puder

napój: - napój miętowy

(alergeny: 1 , 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z sera żółtego, mielonki tyrolskiej (wyrób własny) ser żółty, mielonka tyrolska, olej rzepakowy, przyprawy, ze szczypiorkiem i papryką świeżą

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

18. 09.2018r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1,  7 )

OBIAD: zupa: porowa: kurczak, włoszczyzna, por, ziemniaki, przyprawy

II danie: - mięso mielone z warzywami –  łopatka wieprzowa, cebula, włoszczyzna, pomidory, przyprawy, koperek, olej rzepakowy,  ryż,

napój: - kompot jabłkowy

(alergeny: 1, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  zacierka na mleku, flipsy

(alergeny,  1, 3, 7 )

19. 09.2018r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, jajko, ogonówka, papryka świeża szczypiorek

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier            

(alergeny: 1, 3, 7 )

OBIAD: zupa: pomidorowa: kurczak, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron, przyprawy, śmietana

II danie: - karkówka w sosie własnym  – karkówka wieprzowa, cebula,  olej rzepakowy, mąka pszenna, przyprawy, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

napój: - kompot owocowy

PODWIECZOREK:  jogurt owocowy

 (alergeny,  7, ) 

20. 09.2018r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, polędwica drobiowa, ogórek świeży

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: krupnik z kaszy jaglanej: kurczak, włoszczyzna, kasza jaglana, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - pulpety drobiowe w sosie koperkowym –  udziec z indyka, cebula, jajko, bulka kajzerka, przyprawy, koperek, mąka pszenna, makaron,  sałata w sosie śmietankowo - jogurtowym

napój: - kompot jabłkowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  ciasto marchewkowe (wypiek własny) : mąka pszenna, marchewka, jajko, olej rzepakowy, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 3, 7 )

21. 09.2018r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, pomidor

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier   

(alergeny: 1,7 )

OBIAD: zupa: rosół drobiowy: kurczak, włoszczyzna,  makaron, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - ryba po grecku   – świeży dorsz, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy, włoszczyzna, cebula, koncentrat pomidorowy, ziemniaki

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

napój: - napój miętowy

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka gotowana, rzodkiewka

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, napar z herbaty,  cukier

 

(alergeny,  1, 7, )

 

Przy każdym podwieczorku podawane są świeże owoce i warzywa, które kupowane są codziennie. Jakie są to owoce informujemy  w jadłospisie na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.

Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów.