Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

JADŁOSPIS

11.12.2017r. (poniedziałek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka gotowaną, ogórek świeży,

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1,  7 )

OBIAD:  zupa: jarzynowa :  kurczak, włoszczyzna, kalafior, brokuł, ziemniaki, przyprawy, śmietana

II danie: - ryż z jabłkami sosem jogurtowo - śmietankowym –  ryż, jabłka, śmietana, jogurt naturalny, cukier waniliowy

napój: - kompot miętowy

(alergeny: 1, 7, 9,)

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, polędwica drobiowa, pomidor

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7, )

12.12.2017r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, ketchup

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: rosołek z lanymi kluseczkami :  kurczak, włoszczyzna, jajko, mąka pszenna,  przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - gołąbki bez zawijania  – łopatka wieprzowa, cebula, kapusta pekińska, bułka tarta, jajko, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki

napój: - kompot jabłkowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasztetowa, ogórek

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1,  7 )

13.12.2017r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, baleron, rzodkiewka

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: krupnik ryżowy :  kurczak, włoszczyzna, ryż, przyprawy,

II danie: - mortadela w jajku  – mortadela, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, przyprawy, ziemniaki, marchewka z groszkiem

napój: - kompot jabłkowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - bułka kajzerka z pastą jaj i sera żółtego (wyrób własny) ser żółty, jajko, przyprawy, olej rzepakowy

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

 (alergeny: 1,  3, 7 )

14. 12.2017r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, kiełbasa krakowska, pomidor

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: szpinakowa : kurczak, włoszczyzna, szpinak, ziemniaki, przyprawy,

II danie: - indyk z warzywami –  udziec z indyka, cebula, włoszczyzna, pomidory, mąka pszenna, przyprawy, olej rzepakowy, kasza perłowa, sałata ze śmietaną

napój: - woda z cytryną

(alergeny: 1, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  : zupa mleczna z makaronem,

 

(alergeny,  1,  3, 7 )

15.12.2017r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ogonówka,  papryka świeża

napój: kakao  lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier           

(alergeny: 1, 7, )

OBIAD: zupa: dyniowa: mleko, masło, włoszczyzna, dynia, makaron, przyprawy,

II danie: - kotlet  z dorsza: dorsz świeży, jajko, cebula, bułka tarta, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, surówka z białej rzodkwi: biała rzodkiew, jabłko, śmietana, przyprawy

napój: - kompot jabłkowy,

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK: jogurt owocowy, flipsy

 

(alergeny: 1, 7, )

 

 

Przy każdym podwieczorku podawane są świeże owoce, które kupowane są codziennie. Jakie są to owoce informujemy  w jadłospisie na tablicy ogłoszeń w przedszkolu. Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów