Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

JADŁOSPIS z zaznaczonymi alergenami

 

10. 06.2019r. (poniedziałek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, pasta z twarogu (wyrób własny) twaróg, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce), szczypiorek, rzodkiewka

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty, 

(alergeny: śladowe ilości orzechów włoskich, gluten, pszenica, żyto, soje, owies, mleko z laktozą, gorczyca )

OBIAD: zupa: wiejska z zacierką: kurczak, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, mąka pszenna, jajko, ziemniaki, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler),

II danie: - makaron z sosem pomidorowym i bazylią;-  makaron, pomidory, mąka pszenna, bazylia, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler),

napój: - woda z pomarańczą

 (alergeny: gluten, pszenica, jajka, seler, gorczyca )

PODWIECZOREK:  kiełbaski na gorąco z ketchupem

kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,

 (alergeny śladowe ilości orzechów  włoskich, gluten, pszenica, żyto, owies, jęczmień, mleko z laktozą, gorczyca, seler

11. 06.2019r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, papryka świeża

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbata

(alergeny: śladowe ilości orzechów włoskich, gluten, pszenica, żyto, soje, owies, mleko z laktozą )

OBIAD: zupa: kapuśniak ze świeżej kapusty:  kurczak, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, kapusta świeża, ziemniaki,  przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler),

II danie: - mortadela panierowana mortadela, jajko, bułka tarta, olej rzepakowy, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler), ziemniaki, mizeria ze śmietaną

napój: - kompot owocowy

(alergeny:, gluten, pszenica, jajka, mleko z laktozą, seler, żyto, soja, śladowe ilości orzechów włoskich, gorczyca)

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, pomidor, cebula

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,

(alergeny: śladowe ilości orzechów włoskich, gluten, pszenica, jęczmień, żyto, soje, owies, mleko z laktozą)

12. 06.2019r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ogonówka, rzodkiewka

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,

(alergeny: śladowe ilości orzechów włoskich, gluten, pszenica, żyto, soje, owies, mleko z laktozą )

OBIAD: zupa: rosół drobiowy: - kurczak, marchew, pietruszka korzeń, seler, por,  makaron, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler)

II danie: - skrzydełka pieczone skrzydełka z kurczaka, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler), ziemniaki, groszek z marchewką, mąka pszenna, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler)

napój: - kompot owocowy

(alergeny:, gluten, pszenica, seler, jajko )

PODWIECZOREK: płatki owsiane na mleku

(alergeny: owies, mleko z laktozą)

13. 06.2019r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka gotowana, ogórek świeży,

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,

(alergeny: śladowe ilości orzechów włoskich, gluten, pszenica, żyto, soje, owies, mleko z laktozą )

OBIAD: zupa: zupa kalafiorowa:  kurczak, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, kalafior, makaron, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler),

II danie: - gołąbki bez zawijania łopatka wieprzowa, cebula, jajko, bułka tarta, kapusta świeża , przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler), olej rzepakowy, ziemniaki, 

napój: - woda z pomarańczą

(alergeny:, gluten, pszenica, seler, jajko, śladowe ilości orzechów włoskich, gorczyca)

PODWIECZOREK:  kanapka: chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z tuńczyka i jaj (wyrób własny) tuńczyk, jajko, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler), olej rzepakowy

napój: mleko lub herbata owocowa: mleko, napar z herbaty,

(alergeny:, gluten, pszenica, żyto, soje, owies, jajko,  mleko z laktozą,)

14. 06.2019r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, polędwica drobiowa, papryka świeża

 napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,

(alergeny: śladowe ilości orzechów włoskich, gluten, pszenica, żyto, soje, owies, mleko z laktozą)

OBIAD: zupa: krupnik jęczmienny: kurczak, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, kasza jęczmienna, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler), zielona pietruszka

II danie: - kotlet jajeczny–  jajko, bułka tarta, cebula, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler),

olej rzepakowy ziemniaki, sałata z sosem koperkowym z olejem rzepakowym, przyprawy (mogą zawierać: gorczyce, seler),

napój: - napój owocowy

 (alergeny:, gluten, pszenica, jęczmień, mleko z laktozą, seler, żyto, soje, owies, jajka,, śladowe ilości orzechów włoskich, gorczyca)

PODWIECZOREK:  kanapka: - chałka z masłem

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,

(alergeny: śladowe ilości orzechów włoskich, gluten, pszenica, jęczmień, żyto, mleko z laktozą ,)

 

 

 

Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów.