Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

JADŁOSPIS

18.06.2018r. (poniedziałek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka konserwowa, ogórek świeży

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: kapuśniak  z młodej kapusty:  kurczak, włoszczyzna, kapusta młoda , ziemniaki,  przyprawy,

II danie: - makaron z sosem pomidorowo-  bazyliowymmakaron, pomidory, bazylia, przyprawy

napój: - napój owocowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z sera i wędliny (wyrób własny) ser żółty, mielonka tyrolska, przyprawy, rzodkiewka

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

19.06.2018r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, kiełbasa krakowska, jajko, pomidor,

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 3, 7 )

OBIAD: zupa: rosołek z kluseczkami :  kurczak, włoszczyzna, drobny makaron, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - kotlet mielony  – łopatka wieprzowa, jajko, cebula, bułka tarta, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, mizeria

napój: - kompot owocowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  zupa mleczna z makaronem

 (alergeny: 1, 3, 7 )

20.06.2018r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, ogonówka, rzodkiewka

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: wiejska: kurczak, włoszczyzna, ziemniaki, mąka pszenna, jajko, przyprawy

II danie: - gulasz z indyka  – udziec z indyka, cebula, przyprawy, mąka pszenna, ryż, sałata z sosem winegrette (wyrób własny)

napój: - kompot owocowy

(alergeny: 1 , 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, pomidor, cebulka

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, napar z herbaty,  cukier

 (alergeny: 1, 7 )

21. 06.2018r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka wiejska, papryka

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: żurek: kurczak, włoszczyzna, żurek, ziemniaki, śmietana, przyprawy,

II danie: - naleśniki z twarogiem –  mąka, mleko, jajko, olej rzepakowy, twaróg, śmietana, cukier waniliowy

napój: - kompot owocowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, łopatka pieczona, ogórek świeży

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, napar z herbaty,  cukier

 

(alergeny,  1, 7 )

22. 06.2018r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, ketchup

napój: herbata owocowa napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1,)

OBIAD: kiełbasa z grilla, ketchup, bułka kajzerka, ogórek małosolny (wyrób własny)

napój: - kompot owocowy

PODWIECZOREK:  kanapka: - drożdżówka, herbata owocowa

 

(alergeny,  1,3, )

 

 

Przy każdym podwieczorku podawane są świeże owoce i warzywa, które kupowane są codziennie. Jakie są to owoce informujemy  w jadłospisie na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.

Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów.