Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

JADŁOSPIS

16.10.2017r. (poniedziałek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ogonówka, pomidor,

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1,  7 )

OBIAD:  zupa: ogórkowa : kurczak, włoszczyzna, ogórki kiszone,  ziemniaki, przyprawy, śmietana

II danie: - ryż z jabłkami i jogurtem – ryz, jabłka, jogurt naturalny, cukier waniliowy

napój: - kompot miętowy

(alergeny: 1, 7,  9,)

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z sera i wędliny (wyrób własny)ser żółty, mielonka tyrolska, przyprawy, ketchup

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7, )

17.10.2017r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka gotowana, papryka świeża

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: krupnik jaglany :  włoszczyzna, kasza jaglana, przyprawy, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - potrawka z kurczaka  –kurczak, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, sałata ze śmietaną

napój: - kompot jabłkowy

(alergeny: 1, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z twarogu (wyrób własny) z ogórkiem świeżym, szczypiorkiem, rzodkiewką

napój: kawa na mleku  lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

18.10.2017r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, jajko, rzodkiewka, szczypiorek

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 3, 7 )

OBIAD: zupa: pomidorowa: kurczak, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron, przyprawy, śmietana

II danie: - kotlet mielony – łopatka wieprzowa, cebula, jajko, bułka tarta, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, marchewka z jabłkiem

napój: - woda z pomarańczą

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  budyń waniliowy z malinami

 (alergeny: 1, 7, )

19. 10.2017r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, pomidor

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: kalafiorowa: kurczak, włoszczyzna, kalafior, ziemniaki, przyprawy,  

II danie: - karkówka w sosie – karkówka wieprzowa,  cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, przyprawy, kasza jęczmienna, surówka z jarzyn mieszanych : kapusta świeża, marchewka, seler, jabłko, przyprawy, olej rzepakowy

napój: - woda z cytryną

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka  

napój: kawa na mleku  lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny,  1, 7 )

20.10.2017r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynkówka, ogórek świeży

napój: kakao  lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier     

(alergeny: 1, 7, )

OBIAD: zupa: fasolowa: kurczak, włoszczyzna, fasola, ziemniaki,  przyprawy,

II danie: - racuchy drożdżowe z jabłkami i cukrem pudrem : mąka pszenna, mleko, drożdże, jajko, jabłko, olej rzepakowy, cukier puder

napój: - kompot jabłkowy,

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z makreli wędzonej (wyrób własny) makrela wędzona, szczypiorek, przyprawy

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

 (alergeny: 1, ,  7, )

 

 

Przy każdym podwieczorku podawane są świeże owoce, które kupowane są codziennie. Jakie są to owoce informujemy  w jadłospisie na tablicy ogłoszeń w przedszkolu. Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów