Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

 

JADŁOSPIS

23.04.2019r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka gotowana, papryka świeża

napójkakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: kapuśniak ze świeżej kapusty :  łopatka, włoszczyzna, kapusta świeża, ziemniaki,  przyprawy,

II danie: - makaron z twarogiem i jogurtem  – makaron, twaróg, jogurt naturalny, cukier waniliowy

napój: - woda z pomarańczą

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, metka domowa (wyrób własny) mięso wieprzowe, kiełbasa podwawelska, przyprawy , szczypiorek

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

 (alergeny: 1, 7 )

24.04.2019r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ogonówka, rzodkiewka

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: ogórkowa:  włoszczyzna, ogórki kiszone, ziemniaki, przyprawy, śmietana

II danie: - potrawka drobiowa: kurczak, włoszczyzna, mąka pszenna, przyprawy, ryż, sałata ze śmietaną

napój: - kompot owocowy

(alergeny: 1, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, ketchup

napój: mleko lub herbata owocowa: mleko, napar z herbaty,  cukier      

 (alergeny: 1, 7 )

25. 04.2019r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, polędwica sopocka, pomidor

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier      

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: krupnik jęczmienny:  włoszczyzna, kasza jęczmienna, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - kotlet z piersi kurczaka: piersi z kurczaka, jajko, bułka tarta,, przyprawy, olej rzepakowy, ziemniaki, surówka z selera z jabłkiem i ananasem

napój: - kompot owocowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:   płatki kukurydziane na mleku

(alergeny,  1, 7 )

26.04.2019r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta z twarogu (wyrób własny) twaróg, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek świeży, śmietana

napój: kakao  lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier     

(alergeny: 1, 7, )

OBIAD: zupa: rosołek z kluseczkami:  kurczak, włoszczyzna, drobny makaron, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - bigos z kiszonej kapusty– kiszona kapusta, kiełbasa podwawelska, żeberka, pieczarki, przyprawy, ziemniaki,

napój: - woda z cytryną

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:   kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny , pasta z makreli (wyrób własny), makrela wędzona, przyprawy, olej rzepakowy, szczypiorek

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier,

 

(alergeny: 1,  7, )

 

 

Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów.