Przedszkole Niepubliczne
PARKOWE WZGÓRZE
ul. 3-Brygady Szczerbca 5 / Gdańsk

Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

Informujemy, że  przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz czarny, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, warzywa suszone bez soli, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

 

JADŁOSPIS

05.02.2018r. (poniedziałek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka konserwowa, papryka czerwona

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: ogórkowa :  kurczak, włoszczyzna, ogórki kiszone, ziemniaki,  przyprawy, śmietana

II danie: - placki ziemniaczane z cukrem  – ziemniaki, mąka, jajko, olej rzepakowy, cukier

napój: - kompot jabłkowy

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, pasta jajowa (wyrób własny) jajka, przyprawy, olej rzepakowy, szczypiorek

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 3, 7 )

06.02.2018r. (wtorek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, ser żółty, ketchup

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: barszcz czerwony :  kurczak, włoszczyzna, buraki, ziemniaki,  przyprawy, śmietana

II danie: - sztuka mięsa w sosie własnym  – łopatka wieprzowa, cebula, przyprawy, olej rzepakowy, mąka pszenna, kasza jęczmienna, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulka

napój: - kompot jabłkowy

(alergeny: 1, 7, 9 )

PODWIECZOREK: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, baleron, rzodkiewka

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1,  7 )

07.02.2018r. (środa)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, szynka gotowana, ogórek świeży

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: marchwianka  :  kurczak, włoszczyzna, marchew, ziemniaki, przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - mięso mielone z warzywami  –  łopatka wieprzowa, włoszczyzna, pomidory, przyprawy, olej rzepakowy, ryż,

napój: - kompot jabłkowy

(alergeny: 1, 7, 9 )

PODWIECZOREK: budyń waniliowy z malinami

 (alergeny: 1, 7 )

08. 02.2018r. (czwartek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, polędwica drobiowa, pomidor

napój: kakao lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny: 1, 7 )

OBIAD: zupa: grochowa : kurczak, włoszczyzna, groch, ziemniaki,  przyprawy,

II danie: - pierogi z mięsem (wyrób własny) –  mąka pszenna, jajko, łopatka wieprzowa, cebula, przyprawy,

napój: - woda z cytryną

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  : pączek z marmoladą

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

(alergeny,  1, 3, 7 )

09.02.2018r. (piątek)

ŚNIADANIE: kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, schab krotoszyński, rzodkiewka

napój: kakao  lub herbata owocowa: mleko, kakao, cukier, napar z herbaty,  cukier           

(alergeny: 1,  7, )

OBIAD: zupa: krupnik jaglany : kurczak, włoszczyzna, kasza jaglana,  przyprawy, zielona pietruszka

II danie: - jajko w sosie chrzanowym –  jajko, włoszczyzna, mąka pszenna, śmietana, chrzan, przyprawy, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka

napój: - kompot jabłkowy,

(alergeny: 1, 3, 7, 9 )

PODWIECZOREK:  kanapka: - chleb pełnoziarnisty i pszenny, masło, kiełbasa żywiecka, ogórek kiszony

napój: kawa na mleku lub herbata owocowa: mleko, kawa inka, cukier, napar z herbaty,  cukier

 

(alergeny: 1, 7, )

 

 

Przy każdym podwieczorku podawane są świeże owoce i warzywa, które kupowane są codziennie. Jakie są to owoce informujemy  w jadłospisie na tablicy ogłoszeń w przedszkolu.

Wszystkie surówki wykonujemy ze świeżych warzyw i owoców we własnym zakresie nie używając żadnych gotowych półproduktów.