5 zalet ceramicznych zastaw stołowych z praktycznego punktu widzenia

5 zalet ceramicznych zastaw stołowych z praktycznego punktu widzenia

Ceramika z greckiego „keramosu” – glina i na początku jej użytkowania stanowiła tylko niewielką część materiałów używanych w życiu codziennym. Używany jako spoiwo naturalnych improwizowanych środków i suszony w naturalnych warunkach atmosferycznych. Pojemniki te służyły do ​​przechowywania i przenoszenia produktów. Później został wykonany na kole garncarskim i służył do gotowania i przechowywania żywności. A dziś jego przeznaczenie się nie zmieniło, zmienił się nieco skład materiałów towarzyszących i poprawiono etapy technologii masowej produkcji.

Glina jest podstawą naczyń ceramicznych i jest stosowana w połączeniu z różnymi dodatkami, wypalana do stanu stałego w piecach wysokotemperaturowych, pokryta glazurą. Podstawą naczyń może być glina biała lub czerwona z dodatkiem piasku kwarcowego, kwarcu – w celu zmniejszenia pękania i skurczu podczas obróbki cieplnej; z dodatkiem skalenia, kredy, wapienia – dla lepszego spiekania, jednorodności i wytrzymałości gotowego produktu. Naczynie to z biegiem czasu udowodniło swoje zalety, praktycznie bez zmiany składu składników i etapów produkcji.

Internetowy sklep z zastawą stołową to miejsce z ogromnym wyborem Twoich ulubionych zastaw stołowych na każdy gust i budżet.

Zalety ceramicznej zastawy stołowej

  • Jest przyjazny dla środowiska: podczas eksploatacji i przechowywania nie jest szkodliwy dla środowiska, ludzi ani produktów; Nie ma zapachu i nie zdradza zapachu gotowanych potraw.
  • Jest odporny na wysokie temperatury, ponieważ podczas procesu produkcyjnego podlega mocniejszemu nagrzewaniu i utrzymywaniu. Wytrzymuje temperatury do 1000 stopni. Nie zmienia składu i struktury materiałów podczas długotrwałego użytkowania. Nie wymaga wymiany powłoki, nie zmienia wyglądu. Może być przekazywana przyszłym pokoleniom rodziny.
  • Utrzymuje ciepło dłużej niż inne materiały: szkło, metal, plastik; dzięki dość grubym ściankom i właściwościom materiału bazowego, które pozwalają na spowolnienie wymiany ciepła między powietrzem zewnętrznym a zawartością wewnętrzną naczynia.
  • Uniwersalne: można je znaleźć w każdej „linii dań”: jadalnia, herbata, pieczenie, serwowanie; na patelniach, garnkach, tagines. Dostępne we wszystkich rozmiarach, kolorach i wzorach.
  • Nie jest najdroższy pod względem kosztów: ze względu na dostępność materiałów w naturze, nieskomplikowane etapy produkcji, wieki sprawdzonej technologii.
  • Jasne, eleganckie, urocze dania ucieszą się w każdym domu. Zaskakuje różnorodność i wygląd nowoczesnych naczyń ceramicznych. Miło jest patrzeć na nią i związane z nią elementy wyposażenia wnętrz! Wysokiej jakości, przyjemna dla oka i w dotyku sprawi, że będzie przytulnym domem, biurem, kawiarnią, restauracją… Stanie się łatwym wejściem w dobry nastrój i zamieni każdy posiłek w małe wakacje!

    Dobre tradycje z dobrymi potrawami!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author