Jak sprawić, by ciasto było puszyste

Wskazówka 1: Jak sprawić, by ciasto było puszyste

Podczas wyrabiania ciasta z pewnością chcemy, aby było przewiewne i upiekło wspaniałe ciasto lub ciasta. Jednak często czeka nas rozczarowanie – ciasto osiada, okazuje się albo zbyt rzadkie, albo mocno gęste, a tego, co się z niego upiecze, nie można nazwać wspaniałą muffinką. Spróbujmy kilku starych receptur, kulinarna sensacja herbaty niezmiennie opiera się na zwyczaju.

Jak sprawić, by ciasto było puszyste

Będziesz potrzebować

  • Na przewiewne ciasto drożdżowe:
  • 500 gramów mąki;
  • 1 st. l. Sól;
  • 2 łyżki stołowe. l. Sahara;
  • 25 g świeżych drożdży;
  • 1 jajko;
  • 6 sztuk. l. olej roślinny;
  • 3/4 szklanki mleka.
  • Na ciasto biszkoptowe:
  • 100 g mąki;
  • 180 g cukru;
  • 4 jajka.

Instrukcja

1. Zastosuj kilka prymitywnych zasad podczas robienia ciasta drożdżowego. Rozpuść suche drożdże na ciasto pozytywnie: weź ciepłą wodę, wlej drożdże z cukrem do wody, a nie odwrotnie. Upewnij się, że ciasto nie jest rzadkie, ale nie gęste, ale miękkie i odchodzące od ścianek naczynia.

2. Zagnieść ciasto na stolnicy oprószonej mąką, posypać mąką ręce i ciasto według uznania, aby nie było lepkie, nie było duże, zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem roślinnym, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderzyć pięścią. Aby polakierować, wymieszaj żółtko z łyżeczką wody lub mleka, ubij miksturę.

3.Powietrze ciasto drożdżowe Mleko i drożdże podgrzać do temperatury nieco wyższej od pokojowej, do mleka wsypać cukier i drożdże (można dodać niepełną łyżkę mąki), odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną fermentować i bulgotać, do przesianej mąki dodać drożdże, sól, jajko i olej roślinny, zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie i znacznie zwiększy swoją objętość (2 – 2,5 razy), uderz je pięścią i pozostaw do wyrośnięcia, powtórz tę procedurę jeszcze co najmniej jeden raz.

4. Przygotuj żądany produkt (placki, ciasto), połóż na blasze do pieczenia i odstaw na 20 minut przed włożeniem blachy do pieczenia do piekarnika. Pieczemy w temperaturze około 200°C, aż będą gotowe.

pięć.Przy przygotowywaniu i pieczeniu ciasta biszkoptowego przestrzegaj kilku zasad: aby było przewiewne, oddziel żółtka od białek i osobno ubijaj, najpierw żółtka z cukrem, potem białka na mocną pianę, następnie łączymy razem i dokładnie mieszamy z mąką , dodając go małymi porcjami, ale bez opóźniania procesu.

6. Ciasto biszkoptowe wkładamy do nagrzanego piekarnika zaraz po wyrobieniu mąki, ponieważ od tego momentu zaczyna ono nieodwracalnie osiadać. Nasmaruj blachę do ciastek tylko wzdłuż dna, ale nie po bokach, wręcz przeciwnie, ciasto wyrośnie tylko na środku. Ponieważ ciasto szybko się gotuje, rozpal piekarnik, natłuść formę i odmierz mąkę, zanim zaczniesz ubijać i mieszać składniki.

7.Nie otwierać ani nie trzaskać drzwiczkami piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia, ponieważ może to spowodować odpadnięcie ciasta. Pokrój i namocz biszkopt po całkowitym ostygnięciu: świeżo upieczone ciasto powinno ostygnąć i stać się elastyczne w równej temperaturze pokojowej.

Wskazówka 2: Jak zrobić ciasto drożdżowe

„Chata jest czerwona nie z rogami, ale z ciastami”. Rzeczywiście, co może być bardziej apetycznego niż pieczenie domowych ciast? A najważniejsze w ciastach jest fajny przepis na ciasto. Wypróbuj ten przepis, a prawdopodobnie będziesz zadowolony z rezultatu!

Jak zrobić ciasto na pierogi

Będziesz potrzebować

  • Na 15 placków:
  • mąka – 500 g (ew
  • jeszcze
  • ile ciasta zajmie);
  • masło – 100 g;
  • świeże drożdże – 50 g lub suche – 15 g;
  • kefir – 350 ml;
  • jajka – 2 szt .;
  • cukier – 1 łyżeczka;
  • sól – 0,5 łyżeczki

Instrukcja

1. Dodaj łyżeczkę cukru do kefiru i rozcieńcz w nim drożdże. Później, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać żółtko, całe jajko, sól (około 0,5 łyżeczki) i trochę ubić. Następnie dodaj zmiękczone masło i ponownie trochę ubij. Wsyp mąkę (około 3/4) i zacznij wyrabiać ciasto . W razie potrzeby posyp więcej mąki. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Jeśli będzie całkowicie ostre, nie będzie mogło wyrosnąć Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na półtorej godziny. W tym czasie należy go ugniatać 1-2 razy. Jeśli ciasto jest w rondlu, należy je posypać mąką i przykryć czystym ręcznikiem.

2.Najsłynniejsze nadzienia wcale nie są trudne w przygotowaniu!Nadzienie z kapusty: kapustę drobno posiekać, posolić i podsmażyć na umiarkowanym ogniu z cebulą.Na szarlotkę: zetrzeć jabłka i posypać cukrem. Można dodać odrobinę cynamonu.Do białek: smażyć mięso mielone z cebulą do miękkości.Pasztety z jajkiem i cebulą: ugotować jajka na twardo i wymieszać z drobno posiekaną zieloną cebulką.

3. Podziel gotowe ciasto na małe kulki, rozwałkuj je na grubość około 5-10 mm. Umieść nadzienie na środku. Połącz i sklej krawędzie. Ułożyć na naoliwionej blasze do pieczenia. Ciasta muszą stać w ciepłym miejscu przez 10-15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. paszteciki pieczone przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Cóż, w twoim domu unoszą się niesamowite zapachy, a twoja rodzina już spieszy się do stołu! Dobry apetyt!

Uwaga!
Placki nadziewać wyłącznie schłodzonym farszem!

Wskazówka 3: Jak pozytywnie zagnieść ciasto

Pieczenie ciasta bezpośrednio po wyrobieniu prowadzi do uzyskania gęstego, ciężkiego ciasta, które jest bardzo źle trawione przez ludzki organizm. Aby tego uniknąć, ciasto z pewnością należy rozgnieść, aby częściowo usunąć z niego produkty fermentacji. Łatwo jest wykonać pozytywne ugniatanie ciasta – najważniejsze jest poznanie algorytmu działania.

Jak pozytywnie zagnieść ciasto

Rozgrzewka

Cukier, niezbędny do żywotnej aktywności bakterii kwasu mlekowego i drożdży, wywołuje procesy fermentacji w cieście, co prowadzi do uwolnienia dwutlenku węgla, spulchniającego produkt. Ciasto nabiera porowatej struktury i kilkakrotnie zwiększa swoją objętość – jednocześnie zwiększa się w nim liczba produktów fermentacji, dlatego należy je usunąć za pomocą stempla. Ponadto wyrabianie ciasta nasyca je powietrzem, wzmaga aktywność drożdży i pomaga w równomiernym rozprowadzeniu porów w przyszłym wypieku.

Podczas procesu wyrabiania temperatura ciasta wyrównuje się, a drożdże z dwutlenkiem węgla równomiernie się po nim rozchodzą.Tradycyjnie, ciasto zagniata się od dwóch do czterech razy – w zależności od użytego ciasta drożdżowego. Jeśli drożdże są suche, ciasto rośnie umiarkowanie, podczas gdy świeże naturalne drożdże bardzo mocno i szybko rosną, w rezultacie dłuższa rozgrzewka jest mile widziana. Idealnie ciasto powinno być ugniatane do momentu, gdy zacznie pozostawać w tyle za rękami. Ważną rolę w wyrastaniu ciasta odgrywa również jakość mąki – jeśli nie jest zbyt wysoka, wskazane jest wyrabianie ciasta co godzinę z trzech godzin, w ciągu których rośnie.

Zasady powalenia

Ciasto pszenne dziurkuje się nie więcej niż raz lub dwa razy – w tym i innych przypadkach czas trwania i liczba uderzeń zależy od pewnych czynników. Im słabsza mąka, tym powinny być mniejsze – i odwrotnie. Dodatkowo ilość stempli zwiększa się przy dłuższej fermentacji ciasta, a zmniejsza wraz ze wzrostem wydajności mąki – np. ciasto z mąki pszennej drugorzędnej nie dziurkuje się więcej niż jeden raz, należy to zrobić po upływie 2/3 czasu całkowitego czasu jego fermentacji.

Wielokrotne ugniatanie wymaga ostatniego ugniatania wyjątkowo dwadzieścia minut przed rozpoczęciem ciasta. W rezultacie, projekt porowatości wypieków jest znacznie poprawiony przez kruszenie dużych pęcherzyków dwutlenku węgla na mniejsze pęcherzyki. Ponowne ugniatanie ciasta pozwala na wychwycenie większej ilości powietrza i utworzenie nowych porów w przyszłym miękiszu. Dodatkowo dodatkowe nasycanie uwięzionym powietrzem sprzyja utlenianiu składników białkowych i białek ciasta, co znacznie poprawia jego fizyczne skupienie.

Wskazówka 4: Jak zagnieść ciasto na ciasto

Każda gospodyni domowa uwielbia zadowalać swoich przyjaciół i bliskich przepysznymi ciastami , a ona sama nie ma nic przeciwko jedzeniu słodyczy. Istnieje jednak wiele niuansów, które należy wziąć pod uwagę, aby uzyskać apetyczne i elastyczne ciasto .

Jak zagnieść ciasto na ciasto

Będziesz potrzebować

  • mąka – 500 g;
  • masło – 75 g;
  • 10g. suche drożdże;
  • szklanka mleka;
  • kilka jajek;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1 łyżka cukru;
  • trochę wanilii do smaku.

Instrukcja

1. Najczęściej do robienia ciast używa się bujnego i miękkiego ciasta drożdżowego . Jakość powstałego ciasta zależy od produktów użytych do jego przygotowania. Aby zagnieść ciasto należy ściśle dodać świeże mleko, masło lub margarynę, sól, cukier, jajka i na końcu mąkę. Konieczne jest ostrożne podejście do wyboru drożdży: ich kolor nie powinien być zbyt ciemny, a zapach powinien wydzielać trochę alkoholu.

Drożdże o ciemnym kolorze spowodują, że ciasto będzie suche i pozbawione życia . Jakość drożdży można łatwo sprawdzić: porcję ciasta należy posypać niewielką ilością mąki. Po 30 minutach powinny pojawić się pęknięcia, a jeśli tak się nie stanie, oznacza to, że drożdże są nieświeże.

2.Wybierając mąkę, zwróć uwagę na jej gluten i kolor. Im lżejsza, bielsza mąka, tym wyższa jest jej jakość. Mąka glutenowa wysokiej jakości powinna wynosić powyżej 24% – liczba ta jest wskazywana przez producentów na opakowaniu.

3. Typowy przepis na ciasto drożdżowe jest dość prymitywny: mąka – 500 gramów, masło – 75 gramów, 10 gramów suchych drożdży, szklanka mleka, kilka jajek, pół łyżeczki soli, półtorej łyżki cukru , trochę waniliny do smaku.

4. Wszystkie produkty do robienia ciasta muszą mieć średnią temperaturę pokojową. W razie potrzeby mleko można zastąpić wodą lub kefirem. Jeśli zdecydujesz się użyć wody, lepiej wziąć wodę gazowaną – ciasto okaże się bardziej przewiewne.

pięć.Mąkę należy dokładnie przesiać – to wypełni ją tlenem, co poprawi jakość ciasta.

6. Cukier należy bardzo starannie dodawać do ciasta . Jeśli przesadzisz, ciasto nie będzie szczególnie puszyste i łatwo się przypali. Uważaj też na ilość waniliny i sody – ich nadmiar nadaje ciastu brzydki kolor i nieprzyjemny zapach.

7. Składniki do testu muszą być odpowiednio wymieszane. Mąkę należy najpierw wymieszać z wanilią, następnie dodać drożdże, sól, cukier, jajka i mleko. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej kruche, dodaj do niego tylko żółtka, bez białek.

8. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto należy przykryć ręcznikiem, a następnie umieścić go w ciepłym miejscu. Poczekaj, aż ciasto urośnie, zagniataj je skrupulatnie rękami, dodaj trochę oleju. Ponownie przykryj ciasto ręcznikiem, odłóż w ciepłe miejsce. Niech ciasto ładnie wyrośnie, ale nie przesadzaj. Później, gdy jego objętość podwoi się, można przystąpić do pieczenia ciasta.

Wskazówka 5: Jak zrobić ciasto francuskie

Wyroby z drożdżowego ciasta francuskiego są bardzo delikatne, miękkie, kruche i nie czerstwieją przez długi czas. Po upieczeniu to ciasto staje się mocno przewiewne. Drożdżowe ciasto francuskie można również określić jako drożdżowe siekane ciasto francuskie .

Jak zrobić ciasto francuskie

Będziesz potrzebować

  • mąka – 3 szklanki;
  • masło lub margaryna – 200 gramów;
  • suche drożdże – 7 gramów;
  • sól – 1 łyżeczka;
  • mleko – ? szkło;
  • woda – 1/3 szklanki;
  • jajko – 1 sztuka;
  • cukier – 3 łyżeczki.

Instrukcja

1. Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i dodać 1 łyżeczkę cukru.

2. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą, pozostałym cukrem i posiekanym masłem lub margaryną. Zmiel wszystko ostrożnie, ale nie pozwól, aby olej całkowicie zmiękł. Lepiej weź zamrożone masło i zetrzyj je na dużej tarce.

3. Dodaj jajko do wody z drożdżami i dobrze ubij widelcem. Dodaj tyle ciepłego mleka, aby całkowita objętość wynosiła 1 szklankę płynu.

4. Płyn wlać do masy mącznej i zagnieść gładkie ciasto . W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody lub trochę mąki. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1,5-2 godziny.

pięć.Uformuj produkty, posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 180-200 stopni.

Przydatne rady
Aby posmarować produkty z całych jaj, będzie to za dużo, więc włóż białko do szklanki z drożdżami i odłóż żółtko. Aby posmarować żółtko, dokładnie wymieszaj z 1-2 łyżeczkami wody; Aby ciasto prawidłowo dojrzało, musisz spełnić główny warunek – po ugniataniu umieść ciasto w zimnym miejscu. A im dłużej tam pozostanie, tym bardziej apetyczny i warstwowy okaże się wypiek.

Czas wyrastania powinien wynosić od 1,5 do 12 godzin; Jeśli ciasto nie zostanie umieszczone w zimnym, ale w ciepłym miejscu, czas na jego podejście zostanie skrócony, ale wtedy ciasto okaże się nie drożdżowe, ale zwykłe bogate ciasto drożdżowe; Drożdżowe ciasto francuskie można zrobić z rezerwą. Zachowuje się niesamowicie zamrożony.

Porada 6: Jak zrobić ciasto na domowe pierogi

Domowe pierogi są o wiele bardziej apetyczne niż sklepowe – to fakt nie ulega wątpliwości. Ale żeby je uformować, trzeba przygotować nie tylko pyszne mięso mielone, ale także wyrobić odpowiednie ciasto – zwarte, elastyczne, nieprzyklejające się do dłoni, a jednocześnie doskonale spięte (aby się nie rozsypało) ).

ciasto na domowe pierogi

Będziesz potrzebować

  • – Mąka – 0,5 kg;
  • – Jajka – 4 szt.;
  • – Sól – 0,5 łyżeczki;
  • – Woda – 1 łyżka stołowa;
  • – Olej roślinny – 1 łyżka. łyżka.

Instrukcja

1. Pierwszym krokiem jest przesianie mąki. Należy to zrobić, aby ciasto było bardziej przewiewne.

2. Przelej do kubka, w którym będziesz ugniatać. Na środku uformowanej zjeżdżalni podeprzyj się widelcem lub łatwo wykonaj małe zagłębienie rękoma.

3. Rozbij jajka jedno po drugim. Wlej ich zawartość do tej wnęki. Mieszaj widelcem, aby powstała grudka ciasta o lekko płynnym wyglądzie.

4. Sól, rozcieńczyć wodą, dodać olej roślinny. Po dodaniu wszystkich składników pozostaje zagnieść ciasto. Aby to zrobić, musisz zebrać mąkę z boków.

pięć.Gdy tylko ciasto zamieni się w grudkę, należy je wyłożyć na posypany mąką stół, przykryć najpierw zwykłą torbą, a później ręcznikiem (można odłożyć w ciemne miejsce). Pozostaw na 15 minut. Weź to, wymieszaj i schowaj ponownie pod „kocem”.

6. Po kolejnych 15 minutach ciasto należy wyjąć i ugniatać, aż przestanie kleić się do rąk. Dzięki dwóm alternatywnym miksom zrobisz to bardzo szybko. To wszystko. Teraz pozostaje tylko ugotować pyszne mięso mielone i pierogi.

Uwaga!
Aby stworzyć ciasto, lepiej wziąć oliwę z oliwek. Ale odpowiedni jest również zwykły, warzywny.

Przydatne rady
Oleju roślinnego w cieście na pierogi oczywiście nie wolno dodawać. Ale pozwala uczynić go bardziej elastycznym.

Wskazówka 7: Jak sprawić, by ciasto było puszyste

Cała gospodyni jest dumna ze swoich popisowych przepisów na ciasta i ciasta. Można w końcu kupić gotowe, zapakowane ciasto , ale jakże satysfakcjonujące jest zrobienie tego samemu. Jak można ugotować bujne, przewiewne ciasto drożdżowe ?

Jak zrobić puszyste ciasto

Będziesz potrzebować

  • Na 1kg ciasta:
  • 570 g mąki pszennej
  • 60 gramów cukru
  • 70 g masła (margaryny),
  • 2 jajka,
  • 30 g prasowanych drożdży
  • 200 g wody lub mleka
  • 10 gramów soli

Instrukcja

1. Weź 120 g świeżego mleka lub wody i podgrzej je do 40°C. Dodaj wstępnie rozpuszczone drożdże do mleka. Należy pamiętać, że drożdże nie muszą mieć ciemnego koloru. Mąkę przesiej i wlej 280 g do mleka. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Okazało się, że paruje.

2. Posyp powierzchnię ciasta mąką i przykryj ściereczką. Garnek odstawiamy w ciepłe miejsce do fermentacji na około 2,5-3 godziny. Jeśli ciasto rośnie i pęka, drożdże są doskonałe. Jeśli nie, będziesz musiał zagnieść nowe ciasto z innymi drożdżami.

3. W pozostałym mleku rozpuść sól, cukier i ubite jajka. Wymieszaj wszystko. Dodaj tę mieszankę do ciasta, gdy podwoi swoją objętość. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto .

4.Pod koniec wyrabiania do powstałego ciasta wlać zmiękczony tłuszcz . Zagniataj ciasto , aż stanie się jednorodne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2-3 godziny do wyrośnięcia.

5. W trakcie podnoszenia uderzyć ciasto 2-3 razy. To usunie niepotrzebny dwutlenek węgla i wzbogaci ciasto w tlen. Podczas wyrabiania ciasto staje się bardziej puszyste.

Uwaga!
Aby uzyskać doskonałe bujne ciasto, musisz używać tylko świeżych produktów. Dotyczy to zwłaszcza drożdży. Pamiętaj, że drożdże nie tolerują wysokich ani niskich temperatur.

Pomocna rada
Nie przesadzaj z cukrem. Im więcej cukru w ​​cieście, tym ciasto będzie mniej puszyste. Dzięki temu będą bardziej miękkie i pełniejsze.

Jadwiga Mazurek

Edytor

Rate author