Contents
Sprzęt i przybory kuchenne: maszynka do mięsa, słoiki, pokrywki silikonowe, waga kuchenna, nóż, deska do krojenia.
Składniki
dojrzałe pomidory | 2,5 kg |
Papryka | 250g |
chrzan | 250g |
ostra papryczka | 150 gramów |
Czosnek | 250g |
Sól | 100 gramów |
Ocet 9% | 200 gramów |
Cukier granulowany | 100 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Opcje dekorowania i serwowania
- W składzie adżyki mogą znaleźć się takie warzywa: pomidory, bakłażany, ostra i słodka papryka, marchew, buraki, orzechy włoskie, czosnek i chrzan. Jest również przygotowywany z jagodami i owocami.
- Używaj tylko dojrzałych pomidorów, najlepiej mięsistych. Możesz je również odkleić.
- Surową adżikę przygotuj tylko z dojrzałych warzyw, bez uszkodzeń i zgnilizny, w przeciwnym razie masa będzie fermentować za kilka dni.
- Jeśli masz łzawiące oczy podczas skręcania chrzanu, załóż worek na wylot maszynki do mięsa i zabezpiecz go gumką. W ten sposób unikniesz gryzącego nieprzyjemnego zapachu.
- Jeśli masz adżykę w słoikach z silikonową pokrywką, możesz ją przechowywać w lodówce lub w piwnicy.
- Paprykę, czosnek, zioła i przyprawy najlepiej zmielić w moździerzu. W ten sposób smak adżyki będzie bogatszy.
Przepis
Przyda się to tym, którzy chcą wizualnie zobaczyć cały proces tworzenia domowej pachnącej adżyki z chrzanem. Główną zaletą tej opcji gotowania jest to, że nie wymaga gotowania i zajmuje bardzo mało czasu.
Gotowanie adjiki z chrzanem bez gotowania jest bardzo proste i nawet najbardziej niedoświadczona gospodyni poradzi sobie z tym zadaniem. Jeśli kochasz ten rodzaj jedzenia, pokochasz ten przepis. Lubisz adżikę? Z czym to gotujesz? Gotujesz to? Opowiedz nam o tym w komentarzach!