Adjika z chrzanem bez gotowania według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Domowa adżyka z chrzanem bez gotowania

Sprzęt i przybory kuchenne: maszynka do mięsa, słoiki, pokrywki silikonowe, waga kuchenna, nóż, deska do krojenia.

Składniki

dojrzałe pomidory 2,5 kg
Papryka 250g
chrzan 250g
ostra papryczka 150 gramów
Czosnek 250g
Sól 100 gramów
Ocet 9% 200 gramów
Cukier granulowany 100 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Dokładnie umyj 2,5 kg pomidorów, 250 g słodkiej papryki, 250 g chrzanu, 150 g ostrej papryki.

    Myjemy wszystkie warzywa.

  • Pomidory kroimy na kawałki, paprykę słodką i gorzką oczyszczamy z rdzenia i nasion. Obierz i umyj 250 gramów czosnku. Wszystkie składniki przekręcamy przez maszynkę do mięsa do dużej głębokiej miski.

    Przygotowane warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

  • Dodaj 100 g soli, 200 g 9% octu i 100 g cukru pudru do skręconych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Do mieszanki warzyw dodać sól, cukier, ocet.

  • Sterylizujemy słoiki i nylonowe wieczka i wlewamy do nich adjika.

    Układamy adjika w wysterylizowanych słoikach.

  • Wszystko wkładamy do lodówki lub piwnicy do przechowywania.

    Adjika z chrzanem dobrze się trzyma.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • W składzie adżyki mogą znaleźć się takie warzywa: pomidory, bakłażany, ostra i słodka papryka, marchew, buraki, orzechy włoskie, czosnek i chrzan. Jest również przygotowywany z jagodami i owocami.
    • Używaj tylko dojrzałych pomidorów, najlepiej mięsistych. Możesz je również odkleić.
    • Surową adżikę przygotuj tylko z dojrzałych warzyw, bez uszkodzeń i zgnilizny, w przeciwnym razie masa będzie fermentować za kilka dni.
    • Jeśli masz łzawiące oczy podczas skręcania chrzanu, załóż worek na wylot maszynki do mięsa i zabezpiecz go gumką. W ten sposób unikniesz gryzącego nieprzyjemnego zapachu.
    • Jeśli masz adżykę w słoikach z silikonową pokrywką, możesz ją przechowywać w lodówce lub w piwnicy.
    • Paprykę, czosnek, zioła i przyprawy najlepiej zmielić w moździerzu. W ten sposób smak adżyki będzie bogatszy.

    Przepis

    Przyda się to tym, którzy chcą wizualnie zobaczyć cały proces tworzenia domowej pachnącej adżyki z chrzanem. Główną zaletą tej opcji gotowania jest to, że nie wymaga gotowania i zajmuje bardzo mało czasu.

    Gotowanie adjiki z chrzanem bez gotowania jest bardzo proste i nawet najbardziej niedoświadczona gospodyni poradzi sobie z tym zadaniem. Jeśli kochasz ten rodzaj jedzenia, pokochasz ten przepis. Lubisz adżikę? Z czym to gotujesz? Gotujesz to? Opowiedz nam o tym w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author