Adjika z cukinii na zimę: przepisy na pikantne przetwory z pastą pomidorową, papryką, pomidorami, bez gotowania, gotowanie w powolnej kuchence +

Adjika z cukinii na zimę: proste, niedrogie i pyszne przepisy na znajomą przekąskę

Dodatek różnych składników zmienia smak dodatku: od pikantnego do miękkiego, kwaśnego lub pikantnego. Częściej przepisy zawierają takie składniki jak jabłka, pomidory, papryka, cebula, ocet i zioła. Rzadziej skład uzupełniają dynia, śliwki, chrzan, buraki czy imbir.

Przygotowanie do konserwacji

Przygotowanie adjiki z cukinii na zimę nie jest trudne, przyprawa okaże się pyszna nawet dla niedoświadczonej gospodyni. Wystarczy posiekać produkty, wymieszać, posolić, doprawić przyprawami i olejem, zagotować. W niektórych przepisach można nawet obejść się bez obróbki cieplnej. Więcej czasu niż gotowanie, czasami wymaga wstępnego przygotowania warzyw.

  • Cukinia. Wybierz elastyczne młode owoce do 20 cm długości, bez plam i uszkodzeń. Skórki i pestek niedojrzałych owoców nie trzeba usuwać, wystarczy pokroić łodygę, umyć, pokroić w kółka dla łatwego przewijania.
  • Papryki. Opłucz, odetnij szypułki, wytnij białe przegrody i usuń nasiona. Następnie ponownie umyj, pokrój na pół, aby łatwiej było posiekać. Suchy.
  • Pomidory. Usuń łodygi, pokrój na ćwiartki. Aby uzyskać bogatszy smak, usuń skórki. Aby to zrobić, owoce należy umieścić we wrzącej wodzie na trzy minuty, następnie zalać zimną wodą i wykonać nacięcie w kształcie krzyża.
  • Czosnek. Uwolnij z łuski, sprawdź, czy nie ma plam, zgnilizny. Przewiń maszynę do mięsa lub posiekaj w blenderze. Aby zachować aromat, zaleca się dodanie go do mieszanki tuż przed wirowaniem.
  • Bakłażan. Umyć, pokroić w plastry lub talerze. Umieścić w naczyniu, zalać słoną wodą, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Po 15 minutach opłucz plastry pod bieżącą czystą wodą.
  • Cebula. Bez łuski, sprawdź, czy nie ma plam. Posiekaj nożem lub przekręć przez maszynkę do mięsa. Smażyć, jeśli przepis tego wymaga.
  • Marchewka. Wybierz rośliny okopowe bez pęknięć, ciemnych plam, oznak zgnilizny. Obierz nożem, zetrzyj lub wyślij do maszynki do mięsa wraz z innymi warzywami.
  • Jabłka. Wybieraj gęste, duże, soczyste owoce bez plam zgnilizny i uszkodzeń. Wskazane jest stosowanie kwaśnych odmian zieleni. Pokrój szypułki, pokrój w ćwiartki i usuń pestki, wnętrze.
  • Zieleń. Posortuj, spłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem. Drobno posiekaj nożem lub przewiń maszynę do mięsa.

Nie zapomnij o obróbce szklanych słoików. Muszą być sterylizowane we wrzącej wodzie, gotowane na parze, kalcynowane w kuchence mikrofalowej, piekarniku. Wystarczy wyparzyć pokrywki wrzątkiem, wysuszyć. Takie półfabrykaty można przechowywać nawet w warunkach pokojowych, ale po otwarciu słoika wskazane jest zjedzenie przypraw do końca tygodnia. Zaleca się degustację szwów za miesiąc, gdy smak staje się bardziej intensywny.

Dzięki roślinnej kompozycji i dodatkowi przypraw adjika okaże się nie tylko apetyczna, ale i zdrowa. Przy regularnym umiarkowanym stosowaniu pomoże zwiększyć odporność, ochroni organizm przed beri-beri, przeziębieniami. Suplement poprawi również pracę żołądka i układu pokarmowego, zwiększy potencję, przyspieszy krążenie krwi i rozgrzeje w mroźne dni.

Wiele przepisów można modyfikować, zmieniając do smaku ilość soli, czosnku lub ostrego chili. Aby przystawka miała jasny, nasycony kolor, lepiej użyć czerwonych pomidorów i papryki.

Adjika z cukinii na zimę: tradycyjny przepis

Osobliwości. Pikantna adjika z cukinii na zimę ma naturalny piekący smak z lekką kwaskowatością, która sprawia, że ​​chce się spróbować suplementu raz za razem. Przepis zawiera ostrą paprykę, która nadaje pikantnej ostrości. Najbardziej trafna jest cecha przyprawy z napisem „będziesz lizać palce, spalisz język”.

Produkty:

  • dowolna wielkość cukinii – 3 kg;
  • marchewki – 0,5 kg;
  • wielokolorowa słodka papryka – 0,5 kg;
  • pomidory – 1,5 kg;
  • gorzka czerwona mielona papryka – dwie i pół łyżki;
  • sól – dwie łyżki stołowe;
  • cukier – pół szklanki;
  • olej rafinowany – jedna szklanka;
  • czosnek – od pięciu do sześciu głów;
  • ocet stołowy – pół szklanki.

Jak zrobić

  • Przygotuj wszystkie warzywa, przewiń maszynę do mięsa. Odstawić na razie czosnek, resztę masy wymieszać.
  • Do przygotowanego „mielonego mięsa” dodać chili w proszku, olej roślinny, cukier i sól.
  • Wymieszaną masę włożyć do rondla na kuchence, gotować po ugotowaniu przez 40 minut.
  • Wprowadź kleik czosnkowy, wymieszaj z warzywami, gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Wlej ocet, po kilku minutach zdejmij z ognia, przełóż do słoików dowolnej wielkości.
  • Zwiń na zimę. Przechowuj w pomieszczeniu lub w piwnicy.
  • Aby adżyka „Lick Your Fingers” uzyskała pożądaną konsystencję i smak, konieczne jest przewijanie warzyw maszynką do mięsa, a nie mielenie ich blenderem. Cukinię można spożywać w dowolnym rozmiarze – zarówno młodym, jak i zarośniętym.

    Adjika w sosjerce

    Oryginalne wariacje blanków z różnymi dodatkami

    Sekret przypraw do cukinii polega na tym, że cukinia ma niewyrażalny smak, wyjątkową zdolność wchłaniania aromatu i smaku innych produktów. Dzięki temu przystawka jest umiarkowanie pikantna, pikantna i apetyczna. Przepisy na adjika z cukinii na zimę poniżej są uważane za sprawdzone w czasie, często stając się „hitami” domowych preparatów.

    Z pastą pomidorową

    Osobliwości. Adjika z cukinii z pastą pomidorową wyróżnia się bogatym czerwonym kolorem, pikantnym zapachem czosnku oraz doskonałym smakiem z wyczuwalną ostrością. Warzywa do przepisu waży się już obrane. Sterylizowane są tylko słoiki i pokrywki, podczas gdy masa do squasha jest po prostu gotowana w rondlu.

    Produkty:

    • młoda cukinia o cienkiej skórze – 1,5 kg;
    • pasta pomidorowa – 100 ml;
    • olej roślinny – 50 ml;
    • czosnek – dwie główki średniej wielkości;
    • chili – dwie czerwone strąki;
    • ocet 9% – 50 ml;
    • sól – jedna łyżka stołowa;
    • cukier – jedna łyżka stołowa.

    Jak zrobić

  • Wysterylizuj umyte słoiki, wlej pokrywki do naczynia z wrzącą wodą.
  • Cukinię i ostre strąki przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • Masę paprykowo-cukiniową przełożyć na patelnię, posolić, posłodzić.
  • Dodaj olej i pastę pomidorową, wszystko wymieszaj.
  • Gotować po gotowaniu przez 40 minut na małym ogniu.
  • Zmiel ząbki czosnku blenderem, dodaj kleik do mieszanki.
  • Gotuj przez kolejne dziesięć minut, wlej ocet. Wyjmij z pieca po pięciu minutach.
  • Przenieś adjika do słoików, zwiń.
  • Z pomidorami

    Osobliwości. Pikantna adjika z cukinii i pomidorów zawiera różne aromatyczne przyprawy i przyprawy. Okazuje się, że ma przyjemny pomarańczowy kolor, ma ziarnistą konsystencję jak kawior z squasha. Dzięki pomidorom dodaje się nieco kwaskowatości, podkreślając ostrość papryki i kolendry.

    Produkty:

    • cukinia – 1 kg;
    • mięsiste czerwone pomidory – 0,5 kg;
    • czosnek – dwie głowy;
    • czerwona papryka – 0,5 kg;
    • papryka ostra – dwa kawałki;
    • papryka mielona – dwie łyżki stołowe;
    • sól – dwie łyżki stołowe;
    • suszona kolendra – dwie łyżki stołowe;
    • suszona bazylia – dwie łyżki stołowe;
    • olej roślinny – 50 ml;
    • Ocet 9% – 50 ml.

    Jak zrobić

  • Przygotuj pojemniki i warzywa.
  • Przewiń maszynkę do mięsa do rondla, bez oddzielnego demontażu. Mieszać.
  • Podpal, gotuj przez pół godziny po rozpoczęciu gotowania.
  • Dodaj resztę składników, z wyjątkiem octu. Podpalaj przez kolejne 30 minut, pamiętając o mieszaniu.
  • Wlej ocet, wymieszaj, ułóż w słoikach.
  • Szczelnie zamknąć, odwrócić i zawinąć do ostygnięcia.
  • Aby uzyskać piękniejszy, jasnoczerwony kolor przedmiotu, niektóre gospodynie domowe dodają jeden burak podczas gotowania. W żaden sposób nie wpływa na smak, podkreśla jedynie nasycenie odcieniem pomidorowo-pieprzowym.

    z jabłkami

    Osobliwości. Oryginalny pikantny jabłkowo-marchewkowy smak adżyki z dyni przypadnie do gustu nie tylko mężczyznom, ale także kobietom. Taki dodatek będzie doskonałym dodatkiem do kanapek, kebabów, makaronów oraz podkreśli smak dań mięsnych. Warzywa są ważone już obrane i posiane.

    Produkty:

    • cukinia – 5 kg;
    • marchewki – 1 kg;
    • czosnek – pięć głów;
    • jabłka – 1 kg;
    • chili – 12-15 strąków;
    • papryka – 1 kg;
    • cukier – jedna szklanka;
    • olej roślinny – 0,5 l;
    • sól – pięć łyżek stołowych.

    Jak zrobić

  • Przełóż warzywa i jabłka przez maszynkę do mięsa.
  • Wymieszaj wszystkie składniki oprócz octu, gotuj na kuchence przez 30 minut po ugotowaniu.
  • Wlej roztwór octu, gotuj przez kolejne pięć minut pod pokrywką.
  • Adżykę ułożyć w przygotowanych wcześniej pojemnikach, przechować na zimę.
  • z bakłażanem

    Osobliwości. Adżyka z bakłażana kabaczka jest często spotykana na forach o nazwie „Oryginalny” lub „Awesome”. Te cechy dokładnie oddają zarówno smak, jak i zapach przyprawy. Zrównoważony skład gwarantuje, że przystawka zostanie „zmieciona” ze stołu w zaledwie pięć minut.

    Produkty:

    • cukinia – 2 kg;
    • czosnek – 150 g;
    • dojrzałe pomidory – 0,5 kg;
    • bakłażan – 1 kg;
    • ostra papryka – dwa strąki;
    • papryka słodka – dwa strąki;
    • cukier – cztery łyżki;
    • pasta pomidorowa – 50 g;
    • olej roślinny – 100 ml;
    • sól – 50 g;
    • Ocet 9% – 70 ml.

    Jak zrobić

  • Przygotuj warzywa, odstaw bakłażana, a resztę zmiel blenderem, przełóż do rondla.
  • Zagotować masę, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy i ocet.
  • Gotuj jeszcze 15 minut.
  • Teraz dodaj do kompozycji cienko pokrojone bakłażany.
  • Gotuj przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu łopatką.
  • Wysterylizowane słoiki napełnij adjiką i zwiń.
  • Cukinia i bakłażan często zachowują się nieoczekiwanie podczas przechowywania, powodując „eksplozje”. Aby temu zapobiec, rolki są odwracane do góry nogami, zawijane i przechowywane w ten sposób przynajmniej przez jeden dzień. Następnie czyszczą go na zimę, przenosząc do piwnicy, spiżarni, pilnując, aby na pojemniki nie padało światło słoneczne.

    Adjika z cukinii

    Z chrzanem

    Osobliwości. Pikantna przyprawa z chrzanem nadaje się do smarowania chleba, dopełnia smak pieczonego mięsa. Dzięki ziołom i przyprawom okaże się pachnący, lekko piekący, pobudzający produkcję soku żołądkowego podczas posiłków.

    Produkty:

    • młoda cukinia – 3 kg;
    • olej roślinny – 200 ml;
    • pasta pomidorowa – dziesięć łyżek;
    • czosnek – dwie głowy;
    • kłącza chrzanu – 200 g;
    • sól – cztery łyżki stołowe;
    • mielony czarny pieprz – jedna łyżeczka;
    • ocet 9% – cztery łyżki;
    • woda – jedna szklanka;
    • zielenie (koperek, pietruszka, kolendra) – duża wiązka.

    Jak zrobić

  • Pozostaw masę do squasha zmiażdżoną blenderem pod gazą na dwie godziny, aby wydobyć sok.
  • Wymieszać w rondelku z koncentratem pomidorowym, mielonym pieprzem, oliwą, solą.
  • Mieszaj, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
  • Rozcieńczyć ocet wodą, wlać powstały roztwór do mieszaniny.
  • Wprowadź kleik czosnkowy, chrzan zakręcony maszynką do mięsa i drobno posiekaną natką pietruszki.
  • Gotuj na małym ogniu przez dziesięć minut.
  • Rozprowadzić w przygotowanych pojemnikach, zakonserwować.
  • Z kapustą i ogórkami

    Osobliwości. Niezwykła kompozycja przepisu sprawi, że adjika z cukinią, kalafiorem i ogórkami stanie się ulubioną przekąską w rodzinie, warto spróbować przynajmniej raz. Korzenny aromat pobudzi apetyt, a warzywna mieszanka składników zachwyci doskonałym smakiem. Ponadto zniknie problem, gdzie umieścić plon przerośniętych owoców.

    Produkty:

    • ogórki dowolnej wielkości – 1 kg;
    • cukinia – 0,5 kg;
    • kalafior – 0,5 kg;
    • ocet stołowy – dwie duże łyżki;
    • posiekany imbir – jedna duża łyżka;
    • kurkuma – jedna duża łyżka;
    • proszek musztardowy – jedna duża łyżka;
    • chili w proszku – pół łyżki deserowej;
    • cukier – 100 g;
    • sól – 70-80 g.

    Jak zrobić

  • Umyte warzywa zalać zimną wodą, pozostawić na noc w misce.
  • Spuść wodę rano.
  • Drobno posiekaj, przełóż do rondla, zalej octem.
  • Gotuj na kuchence przez około godzinę, następnie wlej wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj.
  • Gotować, gotować, aż kawałki zmiękną.
  • Zagnieść masę, zwinąć w sterylne słoiki.
  • Nie zabrania się nieznacznej modyfikacji przepisu, dodając do kompozycji w razie potrzeby 100-200 g dojrzałej żółtej dyni, jedno kwaśne jabłko. Ilość cukru i soli można również zmieniać w zależności od upodobań.

    z majonezem

    Osobliwości. Przepis na gotowanie adżyki z cukinią na zimę może zawierać nie tylko przyprawy i przyprawy, ale nawet znany wszystkim majonez. Taka niezwykła kombinacja niekompatybilnych składników ostatecznie zaowocuje delikatną, bogatą przekąską z ledwo zauważalną ostrością.

    Produkty:

    • cukinia – 1 kg;
    • pasta pomidorowa – 120 g;
    • cebula – 170 g;
    • majonez – 160 g;
    • ocet stołowy – 10 ml;
    • mielona czarna i czerwona papryka – po jednej łyżeczce;
    • czosnek – mała głowa;
    • sól – 20 g;
    • cukier – 25 g;
    • olej roślinny – 50 ml.

    Jak zrobić

  • Przewiń miąższ cukinii, zostaw osobno, aby wydobyć sok.
  • Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę na oleju, ostudzić.
  • Wyciśnij sok z kleiku z dyni, wymieszaj ze smażoną cebulą.
  • Przełóż do rondla, posol, gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
  • Dodaj majonez i pastę pomidorową, gotuj przez kolejne dziesięć minut.
  • Wlej pozostałe składniki, wlej ocet, trzymaj ogień przez pięć minut.
  • Ułożyć w wysterylizowanych słoikach, zamknąć kluczem.
  • Bez gotowania

    Osobliwości. Jeśli chcesz zaoszczędzić większość witamin z warzyw na zimę, pomoże ci w tym przepis bez gotowania. Ostra przystawka marynowana w pikantnej mieszance będzie doskonałym dodatkiem do przystawek, grilla, każdego dania mięsnego.

    Produkty:

    • ostra papryczka chili – 1 kg;
    • młoda cukinia – 1 kg;
    • kolendra – duża wiązka;
    • cząber posiekany – dwie łyżki;
    • czosnek – 300 g;
    • ocet – 150 ml;
    • kolendra – 100 g;
    • liście selera – 50 g;
    • sól – 70-80 g.

    Jak zrobić

  • Pomiń warzywa, przyprawy i warzywa przez maszynkę do mięsa.
  • Sól, wlej ocet, wymieszaj.
  • Wlać do szklanych pojemników, szczelnie zamknąć.
  • Przechowywać w lodówce.
  • W razie potrzeby, aby wzmocnić smak, możesz dodać posiekaną bazylię, koperek do mieszanki, usunąć cząber z listy składników, jeśli się nie uda.

    Adjika z papryki w misce

    W wolnej kuchence

    Osobliwości. Adjika z cukinii w powolnym naczyniu jest łatwa w przygotowaniu, zachowuje aromat przypraw i smak warzyw. Okaże się jednorodna konsystencja, umiarkowanie pikantna, pikantna. Taka przyprawa będzie łączona z przysmakami mięsnymi, bogatymi zupami, kurczakiem pieczonym w piekarniku.

    Produkty:

    • cukinia – 1 kg;
    • dojrzałe pomidory – 1 kg;
    • marchewki – 200 g;
    • papryka słodka – 400 g;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • cukier granulowany – cztery łyżki stołowe;
    • ocet 9% – jedna łyżka stołowa;
    • olej roślinny – 40 ml;
    • sól – jedna łyżka stołowa.

    Jak zrobić

  • Przewiń przygotowane warzywa za pomocą maszynki do mięsa kilka razy do stanu kleiku.
  • Przenieś masę do miski multicookera.
  • Dodaj tam resztę składników i wymieszaj.
  • Ustaw tryb „Gaszenie” na jedną godzinę.
  • Dusić przy otwartej pokrywce, po pół godzinie wymieszać.
  • Po sygnale włóż adżykę do sterylizowanych parą słoików, zamknij pokrywkami.
  • Przechowywać w ciemnym miejscu (na półce w szafie, w spiżarni).
  • Aby zapobiec zepsuciu adjiki z cukinii przed zimą, należy ostrożnie wysterylizować słoiki, śledzić cały proces gotowania. W niektórych przepisach nie należy zmieniać ilości składników, chyba że wskazano inaczej. Stosując się do tych zasad, łatwo zaopatrzyć się w pikantną, pikantną i pachnącą konserwę prawie do następnego zbioru cukinii.

    : „Nie dotrą do Nowego Roku”

    Adżyka jest niesamowita! Mój mąż nie lubi cukinii. Postanowiłam zrobić ten przepis, bo są ostre. A my kochamy ostre. Dodałem więcej pieprzu. Zwinięte 3 półlitrowe słoiki. Na patelni zostało trochę, więc mój mąż zjadł to wszystko. Chwalił, chwalił i kazał nakręcać więcej. Dzięki za przepis! Pomógł!

    Kellyd, https://www.asienda.ru/post/24396/

    Zrobiłam porcję, tylko lekko odbiegającą od przepisu, bo papryczki półostre były „smutne” w domu i trzeba je było przerobić, więc zamiast zwykłej dodałam całą normę półostrą. Dodałam 6 główek czosnku, żeby na pewno wyszła „gorloderka” i zasnęłam z dziećmi podczas gotowania.

    Ogólnie mój napar był gotowany przez dwie godziny, ale co dziwne, wcale nie był ostry. Jeden słoik nie zamknął się dobrze i musiałem go pożreć po tym, jak dobrze ostygł i stał na noc w lodówce, ale osobno posypałem się czerwoną papryką i dzieci z przyjemnością błagały. Chociaż w ogrodzie są cukinie, trzeba gotować nawet wtedy, gdy czuję, że nie dotrą nawet do Nowego Roku.

    svetlanal1981, http://www.povarenok.ru/recipes/show/77831/

    Inne domowe przepisy

    Domowy gulasz z kurczaka
    Marynowana cebula
    Konfitura
    jabłkowa Sos
    Satsebeli Pomidor adjika

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author