Amerykańskie ciasto z dyni według 🎃przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Jak gotować amerykański placek z dyni 🎃

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, piekarnik, rondel, deska do krojenia, nóż, łyżka, mikser, blender, sito metalowe, folia spożywcza, papier do pieczenia, naczynie do pieczenia, talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka pszenna najwyższej jakości 400 gramów
Sól smak
Masło 250g
jajka kurze 3 szt.
obrane z dyni 900 gramów
Krem 30% 200 ml
Cukier 200 gramów
Cynamon smak
Wanilina smak

Gotowanie krok po kroku

  • Wyjmij masło z lodówki i pokrój je na kawałki, aby w temperaturze pokojowej stało się trochę bardziej miękkie. Przesiej mąkę przez sito na blat. Dodaj sól do mąki. Rozłóż kawałki masła.

    W zasianej mące rozsmarować pokrojone na kawałki masło.

  • Dobrze zmiel masło z mąką, aż będzie gładkie.

    Masło zmielić z mąką na okruchy.

  • Jedno jajko wbij do miski i ubij widelcem. Tworzymy pagórek mąki z masłem z wgłębieniem u góry. Wlej ubite jajko do tej dziury.

    Jajko ubić na masę z masła i mąki.

  • Zagniatamy ciasto. Tworzymy z niej kulkę i owijamy ją folią spożywczą. Wysyłamy go do lodówki na 30-50 minut.

    Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.

  • W tym czasie obraną ze skórki i pestek dynię kroimy na małe kwadraty.

    Pokrój dynię na kawałki.

  • Kawałki dyni rozkładamy w rondlu, napełniamy wodą i podpalamy.

    Kawałki dyni włożyć do rondla, zalać wodą i gotować do miękkości.

  • Ugotuj dynię do ugotowania, spuść wodę. Puree z dyni z blenderem. Aby dynia była bardziej miękka, możesz przepuścić puree przez metalowe sito.

    Gotowaną dynię przerywamy blenderem.

  • Do gotowego puree z dyni dodać śmietanę i rozbić dwa jajka. Dodaj cukier, cynamon i wanilię.

    Do dyni dodać śmietanę, jajka, cukier, cynamon.

  • Całą masę dobrze ubić mikserem, aż będzie gładka.

    Ubij nadzienie mikserem.

  • Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 190 stopni. Wyjmij kulkę ciasta z lodówki i umieść ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości 5 mm.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i zwijamy w cienką warstwę między dwiema warstwami pergaminu.

  • Zrolowaną warstwę umieszcza się w okrągłym naczyniu do pieczenia z niskimi bokami. Pokrój ciasto wzdłuż krawędzi tak, aby znalazło się na dole i wzdłuż krawędzi formy.

    Z ciasta tworzymy podstawę ciasta.

  • Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wylewamy fasolę na papier do uciskania. Ziarna powinny wypełnić całą pozostałą przestrzeń w formularzu. Odbywa się to tak, aby podczas pieczenia ciasto nie rosło i piecze się równomiernie.

    Obrabiany przedmiot przykrywamy pergaminem, wlewamy na niego fasolę lub płatki zbożowe, wkładamy do piekarnika.

  • Piecz przez 15 minut.

    upiecz podstawę ciasta.

  • Następnie wyjmujemy ciasto, wyjmujemy fasolę i papier do pieczenia, wylewamy na ciasto masę dyniową tak, aby wszystko wypełniło po brzegi.

    Zdejmujemy obciążniki i wylewamy nadzienie dyniowe na spód ciasta.

  • Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 50-55 minut.

    Ciasto wkładamy do piekarnika.

  • Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Kroimy na porcje, które rozkładamy na talerzach i podajemy do stołu. Smacznego!

    Spróbuj: amerykański placek z dyni jest pyszny!

  • Przepis

    Sprawdź przepis na tradycyjne amerykańskie ciasto z dyni. Autor fabuły demonstruje wszystkie etapy przygotowań. Możesz również docenić wygląd gotowego ciasta.

    Drodzy czytelnicy, lubicie wypieki z dyni? Oferujemy gotowanie amerykańskiego ciasta według przepisu krok po kroku ze zdjęciem. Napisz swoją opinię o tym ciekawym przepisie. Co chciałbyś w nim zmienić? Czekamy na Wasze opcje gotowania, rekomendacje i komentarze.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author