
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, piekarnik, rondel, deska do krojenia, nóż, łyżka, mikser, blender, sito metalowe, folia spożywcza, papier do pieczenia, naczynie do pieczenia, talerz do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Mąka pszenna najwyższej jakości | 400 gramów |
Sól | smak |
Masło | 250g |
jajka kurze | 3 szt. |
obrane z dyni | 900 gramów |
Krem 30% | 200 ml |
Cukier | 200 gramów |
Cynamon | smak |
Wanilina | smak |
Gotowanie krok po kroku
Wyjmij masło z lodówki i pokrój je na kawałki, aby w temperaturze pokojowej stało się trochę bardziej miękkie. Przesiej mąkę przez sito na blat. Dodaj sól do mąki. Rozłóż kawałki masła. 
Dobrze zmiel masło z mąką, aż będzie gładkie. 
Jedno jajko wbij do miski i ubij widelcem. Tworzymy pagórek mąki z masłem z wgłębieniem u góry. Wlej ubite jajko do tej dziury. 
Zagniatamy ciasto. Tworzymy z niej kulkę i owijamy ją folią spożywczą. Wysyłamy go do lodówki na 30-50 minut. 
W tym czasie obraną ze skórki i pestek dynię kroimy na małe kwadraty. 
Kawałki dyni rozkładamy w rondlu, napełniamy wodą i podpalamy. 
Ugotuj dynię do ugotowania, spuść wodę. Puree z dyni z blenderem. Aby dynia była bardziej miękka, możesz przepuścić puree przez metalowe sito. 
Do gotowego puree z dyni dodać śmietanę i rozbić dwa jajka. Dodaj cukier, cynamon i wanilię. 
Całą masę dobrze ubić mikserem, aż będzie gładka. 
Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 190 stopni. Wyjmij kulkę ciasta z lodówki i umieść ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto rozwałkować na okrągłą warstwę o grubości 5 mm. 
Zrolowaną warstwę umieszcza się w okrągłym naczyniu do pieczenia z niskimi bokami. Pokrój ciasto wzdłuż krawędzi tak, aby znalazło się na dole i wzdłuż krawędzi formy. 
Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wylewamy fasolę na papier do uciskania. Ziarna powinny wypełnić całą pozostałą przestrzeń w formularzu. Odbywa się to tak, aby podczas pieczenia ciasto nie rosło i piecze się równomiernie. 
Piecz przez 15 minut. 
Następnie wyjmujemy ciasto, wyjmujemy fasolę i papier do pieczenia, wylewamy na ciasto masę dyniową tak, aby wszystko wypełniło po brzegi. 
Wstawiamy do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 50-55 minut. 
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Kroimy na porcje, które rozkładamy na talerzach i podajemy do stołu. Smacznego! 
Przepis
Sprawdź przepis na tradycyjne amerykańskie ciasto z dyni. Autor fabuły demonstruje wszystkie etapy przygotowań. Możesz również docenić wygląd gotowego ciasta.
Drodzy czytelnicy, lubicie wypieki z dyni? Oferujemy gotowanie amerykańskiego ciasta według przepisu krok po kroku ze zdjęciem. Napisz swoją opinię o tym ciekawym przepisie. Co chciałbyś w nim zmienić? Czekamy na Wasze opcje gotowania, rekomendacje i komentarze.