Apple Charlotte pp, przepis na dietę, kalorie

Charlotte z jabłkami bez mąki i cukru w ​​piekarniku

Ci, którzy ze względów zdrowotnych nie stosują cukru, chętnie rozpieszczą się dietetycznymi wypiekami. Lub tych, którzy dążą do szczupłej sylwetki. Przepis Charlotte bez cukru zwykle zawiera miód, fruktozę lub inne słodziki. Dzięki temu danie nie traci smaku od zwykłej Charlotte, wręcz przeciwnie, miód dodaje niepowtarzalnego smaku. Jest to również bardzo smaczny placek kapuściany z aromatycznej mąki, nadaje się do ust.

Przepisy Charlotte z miodem

Cynamon

Gospodynie często zadają sobie pytanie – jak upiec ciasto z pełnoziarnistych płatków owsianych i jabłek? Charlotte bez cukru z jabłkami według tego przepisu jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Składniki są takie same jak w klasycznej recepturze, tylko cukier zastępuje się czterema łyżkami miodu. Połączenie owoców z miodem i cynamonem z pewnością przypadnie do gustu nie tylko tym, którzy podążają za kalorycznością dania, ale także wszystkim domownikom. Przepis będzie szczególnie istotny w sierpniu, kiedy dojrzewają świeże zbiory jabłek i zacznie się zbierać miód.

Charlotte z cynamonem
Będziesz potrzebować:

  • jajko – 3 szt .;
  • jabłka – 4 szt .;
  • masło – 90 g;
  • cynamon – pół łyżeczki;
  • miód – 4 łyżki. l.;
  • proszek do pieczenia – 10 g;
  • mąka – 1 szklanka.

Gotowanie

  • Roztop masło i wymieszaj z podgrzanym miodem.
  • Jajka ubić na masło, dodać proszek do pieczenia, cynamon i mąkę na ciasto.
  • Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
  • Owoce włożyć do odpowiedniego naczynia do pieczenia i wlać ciasto.
  • Gotuj Charlotte w piekarniku przez 40 minut, wybierz temperaturę 180 ° C.
  • Ze względu na to, że nie ma etapu ubijania cukru i jajek, bardzo puszysta Charlotte nie sprawdzi się. Ale będzie pachnący i użyteczny.

    Miód jest słodszy niż cukier. To naturalna fruktoza, która jest lepiej przyswajalna przez organizm i nie odkłada się w tłuszczu. Zastępując cukier w przepisach miodem, weź go o ćwierć lub połowę mniej niż cukier.

    Z płatkami owsianymi

    Dla osób na diecie przepis na ciasto owocowe z płatkami owsianymi jest idealny. Zastępują połowę normy mąki. Zamiast cukru ponownie używa się miodu. Ponadto w recepturze nie ma oleju, co oznacza, że ​​dodatkowe centymetry w talii nie ulegną zwiększeniu.

    Charlotte z
    Będziesz potrzebować:

    • płatki owsiane – pół szklanki;
    • mąka – pół szklanki;
    • jabłka – 4 szt., wybierz słodką odmianę;
    • miód – 3 łyżki. l.;
    • cynamon – szczypta;
    • jajko – 1 szt .;
    • białko z 3 jajek.

    Gotowanie

  • Oddziel żółtko i wstrząśnij.
  • Ubij cztery białka w drugiej misce na sztywną pianę.
  • Do białek dodać mąkę i płatki, mieszając od dołu do góry. Wlej tam żółtko.
  • Jabłka obrać od środka i pokroić w kostkę.
  • Dodaj do nich miód i wymieszaj.
  • Wlej jabłka do ciasta.
  • Włóż papier do pieczenia do formy i wlej do niej ciasto.
  • Ciasto pieczemy w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 180°C.
  • Gotowe danie podawaj z zieloną herbatą. Płatki owsiane w kompozycji dodadzą cieście lekkości. W razie potrzeby można je wstępnie zmielić.

    Z kefirem i twarogiem

    Delikatne ciasto twarogowe dobrze komponuje się w cieście z dodatkiem miodu. Ten przepis nadaje się również do odchudzania, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii.

    Charlotte bez cukru na kefirze
    Będziesz potrzebować:

    • jabłka – 3 szt .;
    • mąka – 100 g;
    • miód – 30 g;
    • twarożek 5% – 200 g;
    • kefir o niskiej zawartości tłuszczu – 120 ml;
    • jajko – 2 szt .;
    • masło – 80 g.

    Gotowanie

  • Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
  • Plastry smażymy na maśle i miodzie na odpowiedniej do pieczenia patelni przez 5-7 minut.
  • Przygotuj ciasto z twarogu, kefiru, mąki i jajek. Pokonaj mikserem.
  • Wlej ciasto na owoce.
  • Piec Charlotte w piekarniku w temperaturze 200°C przez pół godziny.
  • Dla diabetyków. Dwa rodzaje recept

    Osoby z cukrzycą potrzebują specjalnych warunków żywieniowych, dlatego tak ważne jest przygotowanie deserów na taką okazję, aby nie szkodziły zdrowiu. Charlotte dla diabetyków musi zawierać słodzik zatwierdzony do użytku.

    Szarlotka z fruktozą

    Przepis Charlotte z fruktozą jest prawie taki sam jak wersja klasyczna, tylko fruktoza jest brana zamiast cukru. Gotowanie jest w mocy każdego, nawet początkującego kucharza.

    Charlotte na fruktozie
    Będziesz potrzebować:

    • jogurt naturalny lub niskotłuszczowa śmietana – 150 ml;
    • fruktoza – 100 g;
    • jajko – 3 szt .;
    • cynamon – szczypta;
    • otręby owsiane – 5 łyżek. l.;
    • jabłko – 3 szt.

    Gotowanie

  • Wymieszaj jogurt, otręby i fruktozę.
  • Ubij jajka i złóż je w cieście.
  • Jabłka obrać z rdzeni i pokroić w kostkę, posypać cynamonem.
  • Tortownicę wyłożyć pergaminem i włożyć do niej jabłka.
  • Wylej ciasto na wierzch.
  • Deser pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez pół godziny.
  • Poczekaj, aż Charlotte ostygnie i możesz zaprosić rodzinę na herbatę.

    Na mące żytniej

    Mąka żytnia jest zdrowsza od mąki pszennej, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny. W Charlotte dla diabetyków z mąki żytniej obie mąki są brane jednakowo. Ale całkiem możliwa jest zmiana proporcji na korzyść żyta, aby zwiększyć użyteczność gotowego dania.

    Charlotte na mące żytniej
    Będziesz potrzebować:

    • mąka żytnia – pół szklanki;
    • mąka pszenna – pół szklanki;
    • jajko – 3 szt .;
    • fruktoza – 100 g;
    • jabłko – 4 szt .;
    • trochę oleju do smarowania.

    Gotowanie

  • Ubijaj jajka i fruktozę przez 5 minut.
  • Wlej przesianą mąkę.
  • Jabłka obrać i pokroić, a następnie wymieszać z ciastem.
  • Wypełnij natłuszczoną formę ciastem.
  • Ustaw temperaturę na 180°C i piecz ciasto przez 45 minut.
  • Z „Herkulesem” w powolnej kuchence

    Każda płatka owsiana może być użyta jako substytut całości lub części mąki w potrawach takich jak ciasto owocowe. Charlotte dla diabetyków z „Herkulesem” oprócz płatków zawiera również słodzik w tabletkach. Z powodzeniem można go ugotować zarówno w piekarniku, jak i w powolnej kuchence.

    Charlotte z płatkami owsianymi
    Będziesz potrzebować:

    • słodzik – 5 tabletek;
    • jabłko – 4 szt .;
    • białko z 3 jaj;
    • płatki owsiane – 10 łyżek. l.;
    • mąka – 70 g;
    • trochę oleju do smarowania.

    Gotowanie

  • Ostudź białka i ubij słodzikiem do uzyskania piany.
  • Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
  • Do białek dodać mąkę i „Herkulesa” i delikatnie wymieszać.
  • Połącz jabłka z ciastem i włóż do wysmarowanej tłuszczem miski.
  • Zaprogramuj multicooker na tryb „Pieczenie” na 50 minut.
  • W pieczeniu dietetycznym potrzebne są pewne umiejętności, ale ogólnie przepisy są prawie takie same jak zwykłe. Będą niezbędne dla tych, którzy przestrzegają określonego systemu żywieniowego lub przestrzegają diety.

    Miód w recepturze Charlotte bez cukru doda przyjemnych smaków. Mąka żytnia i otręby nadadzą cieście niezwykłej konsystencji i nadadzą oryginalności znanym deserom. Gotuj z przyjemnością i korzyściami zdrowotnymi!

    Inne przepisy na ciasto

    Truskawkowa Charlotte
    Zapiekanka z serem i zapiekanka z wiśniami
    Sernik
    Ciasto naleśnikowe
    Sernik w powolnej kuchence

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author