Aronia krok po kroku przepis ze zdjęciem

Aronia – przepis na zdrową ucztę

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, słoik z zakrętką, rondel, robot kuchenny, miska, łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
Aronia Aronia 1100 gramów
Cukier 1000g

Gotowanie krok po kroku

  • Jagody aronii sortujemy i dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy jagody do rondla i zalewamy wrzątkiem.

    Aronię myjemy i wkładamy do rondla.

  • Blanszować przez 1 minutę, następnie spuścić wrzącą wodę.

    Zalej jagody wrzącą wodą, a następnie odcedź.

  • Następnie zmiel jagody za pomocą robota kuchennego w puree. Możesz również zmielić blenderem lub zmielić za pomocą sita.

    Zmiksuj jagody w blenderze.

  • Dodaj cukier do powstałego puree i wszystko dobrze wymieszaj łyżką.

    Dodaj cukier do puree.

  • Powstałą masę przykrywamy pokrywką i odstawiamy na trzy godziny, aby cukier dobrze się rozpuścił. W tym czasie puree stają się galaretowate.

    Kiedy puree stanie z cukrem, stanie się jak galaretka.

  • Następnie sterylizujemy litrowy słoik i wkładamy do niego powstałą mieszaninę.

    Powstałą galaretkę układamy w wysterylizowanych słoikach.

  • Przekręcamy pokrywkę nitką i wkładamy do lodówki do przechowywania. Ponieważ jarzębina nie jest gotowana, należy ją przechowywać w lodówce.

    Taki przepis pozwoli na pyszne przygotowanie aronii i zaoszczędzenia wszystkich witamin.

  • Przygotowując w ten sposób aronię zachowasz wszystkie jej dobroczynne właściwości.

    opcje gotowania

    Istnieją również inne opcje gotowania aronii z aronii:

    • W niektórych przepisach do jagód jarzębiny dodaje się jabłka lub gruszki, dobrze tłuczone i mieszane.
    • Niektóre hostessy dodają do jagód świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
    • W razie potrzeby można dodać śliwki.
    • Aby uzyskać wiśniowy smak, w taki dżem można wcierać liście wiśni.
    • Z przypraw, w razie potrzeby, możesz dodać wanilinę, cynamon, kwas cytrynowy.
    • Istnieją przepisy z dodatkiem pigwy.
    • Można również mieszać jagody jarzębiny z jagodami lub sokiem z czarnej porzeczki.
    • Możesz też gotować kilka razy, aby zrobić dżem. Ale im krótszy czas obróbki cieplnej jagód, tym więcej zawierają one użytecznych substancji.
    • Istnieją opcje robienia dżemu, w których jagody pozostają nienaruszone i nie mielą się w masę puree.
    • Ponieważ aronia jest bardzo zdrową jagodą, można ją suszyć lub suszyć, a następnie dodawać do kompotu lub herbaty.

    Możesz eksperymentować z dodawaniem owoców, innych jagód i różnych przypraw według własnych upodobań.

    Przepis

    Oferujemy bardzo prosty przepis na gotowanie jagód aronii na zimę. Autor opowieści szczegółowo opowiada, jak wszystko jest szybko i prosto przygotowane. Możesz także ocenić wygląd gotowego dżemu.

    Drodzy czytelnicy, czy przygotowujecie smaczne i zdrowe przetwory jagodowe na zimę? Sugerujemy stosowanie przepisu krok po kroku ze zdjęciami i zaleceniami oraz gotowanie jagód aronii, zachowując przy tym przydatne witaminy i minerały. Napisz, co lubisz w tym przepisie i co chciałbyś zmienić. Czekamy na Wasze sugestie i komentarze.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author