Awar chinkali przepis krok po kroku ze zdjęciem

Awar chinkali - sekrety narodowej receptury

Sprzęt i przybory kuchenne: rondel, nóż, deska do krojenia, wałek do ciasta, łyżka cedzakowa, szeroka miska, sitko, wykałaczka.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso (wołowina, kurczak, chuda wieprzowina) 1,5 kg
Woda 3 litry
Sól do smaku w bulionie + 1 łyżka. l. w ciasto
Ziemniak 7-8 szt. (wielki)
Żarówka 1 szt.
Mąka 1 kg
Kefir 0,5 kg
Soda 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim wypłucz 1,5 kg mięsa. Mięsem może być wszystko: wieprzowina, wołowina, jagnięcina, a nawet kurczak. Pokrój mięso na duże porcje. Kawałki te zjesz później, więc pokrój je tak, aby wygodniej było je odgryźć. Kości mogą być obecne, a nawet mile widziane (to kości dodają „siły” bulionowi), ale i tak mięso powinno być wielokrotnie większe. Pokrojone mięso włożyć do rondla i zalać 3-4 litrami wody (zazwyczaj na 1 kg mięsa pobiera się 2 litry wody).

    Gotujemy bulion mięsny.

  • Postaw garnek na ogniu i przykryj pokrywką. Okresowo otwieraj pokrywkę i usuwaj piankę. Jeśli nie zmyjesz pianki, nigdy nie dostaniesz czystego i pięknego bulionu. Rosół gotuje się w zależności od mięsa od 1,5 godziny (kurczak lub królik) do 2,5 godziny (wołowina, wieprzowina, jagnięcina). Pokrywka musi być lekko otwarta, wtedy bulion będzie bogatszy. Na godzinę przed przygotowaniem bulionu obierz ziemniaki i wrzuć je w całości do bulionu.

    Do bulionu wrzucamy ziemniaki całe lub przekrojone na pół.

  • Następnie obierz cebulę i również włóż do bulionu. Dodaj sól i pieprz do smaku.

    Do bulionu wkładamy również cebulę, sól, pieprz.

  • Niech bulion z mięsem i ziemniakami dalej się gotuje, a ty zaczynasz przygotowywać ciasto. Do szerokiej miski przesiej 1 kg mąki. Bezpośrednio do tej masy wsyp 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę sody. Dobrze wymieszaj mąkę, aby soda oczyszczona i sól były równomiernie rozłożone.

    Połącz przesianą mąkę z solą i sodą.

  • Powoli wlewaj kefir i najpierw wyrabiaj ciasto w misce, a gdy kefir się skończy i ciasto będzie mniej lub bardziej uformowane, połóż je na stole.

    Dodając kefir do mąki zaczynamy wyrabiać ciasto.

  • Ugniataj dalej. Ciasto powinno wyjść elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

    Ciasto dokładnie zagnieść, aby nie kleiło się do rąk.

  • Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 30-40 minut. Zobaczysz, że ciasto trochę podniesie się dzięki kefirowi.

    Gotowe ciasto nieznacznie wzrośnie dzięki kefirowi.

  • Ciasto podzielić na 3-5 części (zależy to od miejsca pracy i szerokości wałka). W ogóle nie możesz się dzielić, jeśli pozwala na to stół.

    Ciasto podzielić na kilka kawałków.

  • Rozwałkuj kawałki wystarczająco grube – około 6-7 mm.

    Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy wystarczająco grubą warstwą.

  • Nożem ostrożnie pokrój duże paski o szerokości do 3-4 cm, a następnie pokrój paski w romb. To jest awarski chinkali.

    Rozwałkowane ciasto pokrój w romby.

  • Do tego czasu bulion powinien być już ugotowany, więc ostrożnie usuń ziemniaki i mięso łyżką cedzakową i połóż je na talerzu. Odcedź bulion przez sito i wróć do ognia.

    Odcedź bulion, przełóż mięso i ziemniaki do naczynia.

  • Gdy bulion ponownie się zagotuje, możesz wrzucić do niego chinkali. Kawałki gotuje się przez krótki czas – tylko 2-3 minuty.

    Włóż chinkali do świeżo ugotowanego bulionu.

  • Po wyznaczonym czasie wyjmij 1 sztukę i sprawdź, czy jest gotowa – wystarczy ją przełamać i zobaczyć, czy jej środek się zagotował. Jeśli nie, pozwól im gotować przez kolejną minutę; jeśli tak, przejdź do następnego kroku.

    Sprawdzamy gotowość ciastek, krojąc jeden.

  • Wyciągając chinkali z bulionu, każdy kawałek należy przekłuć wykałaczką 2-3 razy. To bardzo ważny punkt! Jeśli nie zrobisz takich nakłuć, twoje chinkali mogą opróżnić się i zmienić kolor na niebieski.

    Wyjmując chinkali z bulionu, koniecznie je przekłuj.

  • Chinkali wyłożyć na naczynie z mięsem i ziemniakami, nie mieszając, w osobnym szkiełku. Wlej bulion do misek i przygotuj dowolny sos. To wszystko! Usiądź do jedzenia!

    I tak podaje się awarskie chinkali.

  • Przepis

    Koniecznie zajrzyj poniżej, aby zobaczyć, jak powinien wyglądać prawdziwy awarski chinkali. Widząc osobiście proces przygotowania tak pysznego dania, możesz go łatwo powtórzyć w domu. Miłego oglądania!

    Awar chinkali to bardzo delikatne i smaczne danie. W przeciwieństwie do gruzińskich, w których mięso zawija się do środka, awarskie to tylko kawałki gotowanego ciasta. Danie jest proste w składzie, wykonane z dostępnych produktów i łatwe w przygotowaniu. Po prostu dar niebios dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoją rodzinę orientalnym, niezbyt skomplikowanym daniem.

    Jeśli zdecydujesz się go ugotować, będziesz potrzebować informacji o tym, jak prawidłowo jeść chinkali. Po pierwsze, wszystkie składniki – mięso, ziemniaki i chinkali – są ułożone osobno na naczyniu. Po drugie, bulion wlewa się do głębokiej miski dla wszystkich. Po trzecie, podawaj sos. Opcje sosów:

    • czosnek (śmietana, czosnek, koperek);
    • pomidor (pomidory, ostra papryka, czosnek);
    • majonez (majonez, musztarda, zioła);
    • jabłko (jabłka, śmietana, chrzan).

    Kawałek chinkali zanurza się w sosie, zjada z mięsem i ziemniakami i popija bulionem. Bardzo prosta!

    Jakie dania orientalne gotujesz? Jak łatwo je wykonać? Odpowiedzi zostawcie w komentarzach, porozmawiajmy kto lubi co w kuchni orientalnej.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author