Azu z indyka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Azu z indyka z ziemniakami to obfite danie, które przypadnie do gustu każdemu

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kuchenka;
  • patelnia;
  • rondel lub wok;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • Łopatka;
  • prasa do czosnku;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
indyk 500 gramów
Ziemniak 4-5 szt.
Cebula 3 szt.
Solone ogórki 4-6 szt.
koncentrat pomidorowy 3 art. l.
Czosnek 3-5 goździków
Pietruszka Belka
Sól 0,5 ul. l.
Zmielony czarny pieprz szczypać
Olej słonecznikowy 4 łyżki. l.

Czy wiedziałeś? Do przygotowania azu można użyć różnych mięs, takich jak wołowina, jagnięcina, wieprzowina czy cielęcina. Ale radzę spróbować ugotować azu z indykiem. Mięso to jest pożywne, lekkostrawne i niskokaloryczne, w przeciwieństwie do innych rodzajów. Nie pozostawia uczucia ciężkości po jedzeniu, a także zbędnych kilogramów w talii. Miłym bonusem będą korzyści dla Twojego zdrowia ze względu na niski poziom cholesterolu i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najważniejsze jest, aby wybrać świeże i wysokiej jakości mięso. Nie polecam kupowania mrożonego indyka, ponieważ nawet doświadczonej gospodyni domowej trudno ocenić przydatność mrożonego mięsa. Kupując, zawsze stawiaj na elastyczność, kolor i zapach.

Gotowanie krok po kroku

  • Opłucz filety z piersi indyka pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia podczas pracy nad ziemniakami. Weź cztery ziemniaki, obierz i pokrój w paski. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej do niej dwie łyżki oleju słonecznikowego. Wlej posiekane ziemniaki do gorącego oleju i smaż je do połowy przez około dziesięć minut.

    Ziemniaki pokroić w paski i usmażyć.

  • Indyka należy również pokroić na podłużne kawałki o grubości co najmniej jednego centymetra. Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Cztery ogórki kiszone pokroić w paski. Zmiel pęczek pietruszki i czosnek. Przygotuj woka. Na dno wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego i postaw na dużym ogniu.

    Rozgrzej patelnię do woka z olejem roślinnym.

  • Wlej mięso na patelnię i smaż przez pięć minut na dużym ogniu.

    Najpierw usmaż mięso z indyka.

  • Następnie dodaj cebulę i opuść ogień. Stale mieszaj mięso, gotuj, aż stanie się miękkie.

    Dodaj cebulę do mięsa.

  • Następnie dodaj trzy łyżki koncentratu pomidorowego, pikle i ziemniaki.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, ogórki i ziemniaki.

  • Wlej posiekane zioła i czosnek, dodaj pół łyżki soli i szczyptę mielonego czarnego pieprzu. Zamieszaj i przygotuj.

    Posolić danie, dodać posiekaną zieleninę.

  • Danie należy podawać na gorąco. To pełnoprawny dodatek z mięsem, dzięki czemu można go uzupełnić sosem lub sałatką ze świeżych warzyw.

    Podawaj gorącego indyka azu.

  • Przepis

    Po obejrzeniu filmu zobaczysz dynamikę procesu gotowania i zobaczysz prostotę przepisu na narodowe danie tatarskie.

    Czasami chcesz zadowolić się czymś niezwykłym. Azu to tradycyjne danie tatarskie gotowane na ogniu. Ale nawet przy braku ognia można z łatwością przygotować danie, które w niczym nie ustępuje smakiem i aromatem. Jesteśmy pewni, że ta odmiana gulaszu nie pozostawi obojętnym każdego, kto go spróbuje. Więc zacznij gotować już teraz. Podziel się w komentarzach, z jakim rodzajem mięsa wolisz gotować azu i dlaczego.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author