Azu z kurczaka według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kurczak azu z piklami - pyszny przepis 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, 2 patelnie, deska do krojenia, waga kuchenna, talerze do serwowania.

Składniki

Filet z kurczaka 2 szt.
Ogórki Kiszone (kwaśne) 4 rzeczy. średni rozmiar
Marchewka 2 szt. średni rozmiar
Cebula 2 szt. średni rozmiar
koncentrat pomidorowy 1,5 ul. l.
Ziemniak 0,5 kg
Masło 50g
Woda 200 ml
Sól, mielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

Etap przygotowawczy

  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w paski.

    Gotowanie azu z kurczaka

  • 2 cebule obrane i pokrojone w kostkę.

    Aby przygotować azu, posiekaj cebulę

  • 4 ogórki kiszone pokroić w kostkę.

    Aby przygotować azu, pokrój ogórki

  • Pokrój 2 filety z kurczaka w średniej wielkości kostkę.

    Aby przygotować azu, pokrój mięso

  • 0,5 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w paski.

    Aby przygotować azu, pokrój ziemniaki

  • Podstawy gotowania

  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć 25 g masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj filet z kurczaka i smaż mieszając od czasu do czasu na złoty kolor.

    Aby przygotować azu, usmaż mięso

  • Dodaj cebulę i wymieszaj składniki na patelni. Gdy cebula będzie do połowy ugotowana, dodaj marchewki i ogórki kiszone. Dobrze wymieszaj zawartość na patelni.

    Aby przygotować azu, połącz składniki

  • Na drugą rozgrzaną patelnię włożyć 25 g masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj ziemniaki i smaż je do połowy.

    Aby przygotować azu, usmaż ziemniaki

  • Gdy składniki na pierwszej patelni (kurczak, cebula, marchewka, ogórki) są prawie gotowe, dodaj 1,5 łyżki. l. pasta pomidorowa i 200 ml wody. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 15-20 minut.

    Aby przygotować azu, dodaj pastę pomidorową

  • Na patelnię z warzywami dodaj ziemniaki, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 5-10 minut.

    Dodaj sól, aby zrobić azu

  • Gotowe danie układamy w porcjowane talerze.

    Aby przygotować azu, przygotuj składniki

  • Podczas serwowania danie można ozdobić dowolną zielenią.

    Czy wiedziałeś?  Duszenie znajduje się na liście najzdrowszych metod gotowania i jest uważane za jedną z najoszczędniejszych, ponieważ podczas procesu gotowania w produktach zatrzymuje się więcej witamin i pierwiastków śladowych niż w przypadku innych termicznych metod obróbki żywności. Duszone białka zwierzęce i roślinne są lepiej przyswajalne przez organizm dzięki zmiękczeniu włókien i tkanek.

    Przepis

    Autorka Lena Muza proponuje razem z nią gotować kurczaka z piklami. Szczegółowo przedstawiono technikę siekania warzyw na danie oraz wszystkie etapy przygotowania.

    Jak widać z artykułu, przepis na gotowanie azu z kurczaka z warzywami jest dość prosty. Cały proces podzielony jest na dwa etapy: przygotowanie wszystkich warzyw – czyszczenie i szatkowanie oraz sam proces duszenia. Wkładając warzywa na patelnię w kolejności wskazanej w artykule, uzyskasz doskonały efekt w postaci soczystego, miękkiego i aromatycznego dania. Krewni będą Ci wdzięczni za niecodzienną prezentację zwykłych produktów.

    Czy ugotowałeś już podstawy kurczaka i warzyw według tego przepisu? Czy wynik przekroczył Twoje oczekiwania? Czy twoja rodzina i przyjaciele oddali ci pochwałę i wdzięczność? A może w trakcie gotowania dokonałeś korekt i zmian w przepisie według własnych upodobań? Napisz o tym wszystkim w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author