Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, 2 patelnie, deska do krojenia, waga kuchenna, talerze do serwowania.
Składniki
Filet z kurczaka | 2 szt. |
Ogórki Kiszone (kwaśne) | 4 rzeczy. średni rozmiar |
Marchewka | 2 szt. średni rozmiar |
Cebula | 2 szt. średni rozmiar |
koncentrat pomidorowy | 1,5 ul. l. |
Ziemniak | 0,5 kg |
Masło | 50g |
Woda | 200 ml |
Sól, mielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Etap przygotowawczy
Podstawy gotowania
Podczas serwowania danie można ozdobić dowolną zielenią.
Czy wiedziałeś? Duszenie znajduje się na liście najzdrowszych metod gotowania i jest uważane za jedną z najoszczędniejszych, ponieważ podczas procesu gotowania w produktach zatrzymuje się więcej witamin i pierwiastków śladowych niż w przypadku innych termicznych metod obróbki żywności. Duszone białka zwierzęce i roślinne są lepiej przyswajalne przez organizm dzięki zmiękczeniu włókien i tkanek.
Przepis
Autorka Lena Muza proponuje razem z nią gotować kurczaka z piklami. Szczegółowo przedstawiono technikę siekania warzyw na danie oraz wszystkie etapy przygotowania.
Jak widać z artykułu, przepis na gotowanie azu z kurczaka z warzywami jest dość prosty. Cały proces podzielony jest na dwa etapy: przygotowanie wszystkich warzyw – czyszczenie i szatkowanie oraz sam proces duszenia. Wkładając warzywa na patelnię w kolejności wskazanej w artykule, uzyskasz doskonały efekt w postaci soczystego, miękkiego i aromatycznego dania. Krewni będą Ci wdzięczni za niecodzienną prezentację zwykłych produktów.
Czy ugotowałeś już podstawy kurczaka i warzyw według tego przepisu? Czy wynik przekroczył Twoje oczekiwania? Czy twoja rodzina i przyjaciele oddali ci pochwałę i wdzięczność? A może w trakcie gotowania dokonałeś korekt i zmian w przepisie według własnych upodobań? Napisz o tym wszystkim w komentarzach.