Azu z wieprzowiny według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne i satysfakcjonujące azu wieprzowe z ogórkami 🍲

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • talerz;
  • tablica;
  • nóż;
  • prasa do czosnku;
  • Formularz zgłoszeniowy;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • pojemniki na składniki.

Składniki

Mięso wieprzowe 500 gramów
Ziemniak 300g
Solanka 100 ml
Woda 150 ml
Solone ogórki 3 szt.
Czosnek 2 goździki
Liść laurowy 1 szt.
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 1 ul. l.
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Zacznijmy przygotowywać składniki. Wszystko myjemy i czyścimy. Zalej makaron solanką i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odłóż tę mieszankę na bok.

    Gotowanie azu z wieprzowiny

  • Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, jak wieprzowinę.

    Aby przygotować wieprzowe azu, przygotuj składniki

  • Również niezbyt drobno posiekaj ogórki.

    Aby przygotować wieprzowe azu, pokrój ogórki

  • Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż na nim wieprzowinę na złoty kolor, około 10-15 minut.

    Aby przygotować wieprzowe azu, usmaż mięso

  • Dodaj ziemniaki na patelnię i smaż wszystko razem przez około 5 minut.

    Aby przygotować wieprzowe azu, wymieszaj składniki

  • Następnie dodaj ogórki kiszone, wymieszaj i dodaj mieszankę pomidorową z solanką. Dodaj tam wodę, liść laurowy i mielony pieprz.

    Aby ugotować wieprzowinę azu, dodaj ogórki

  • Dokładnie wymieszaj składniki i gotuj wszystko razem na małym ogniu przez około 20-25 minut. Można gotować na wolnym ogniu z pokrywką lub bez.

    Aby przygotować wieprzowe azu, dodaj pastę pomidorową

  • Po 25 minutach dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj składniki, zdejmij patelnię z ognia i przykryj pokrywką. Pozwól parzyć przez 5 minut pod pokrywką.

    Aby ugotować azu wieprzowe, dodaj czosnek

  • Gotowe! Smacznego!

    wieprzowina azu gotowa

  • Wariacje serwowania i dekorowania

    To danie będzie doskonale prezentować się na świątecznym stole. Posiada wszystko, co niezbędne zdrowej osobie – mięso, warzywa i wiele witamin. Z pewnością zarówno dzieci, jak i dorośli docenią „Azę” na stole podczas niektórych wakacji. Aby pięknie podawać to danie do stołu, zwróć uwagę na następujące wskazówki:

    • Podawaj Azu w dużym ceramicznym naczyniu. Umieść pod naczyniem serwetkę, lnianą lub bawełnianą tkaninę i przykryj stół obrusem.
    • Udekoruj danie drobno posiekanymi ziołami, świeżymi lub suszonymi na słońcu pomidorami, a nawet startym serem.

    To danie jest dość ostre, jeśli dodasz do niego papryczki chili lub mieszankę papryczek, więc upewnij się, że na stole jest woda i napoje, najlepiej bez gazu, aby Twoi goście mogli zmyć to, co jedzą. Możesz zrobić kompot lub świeżo wyciśnięty sok.

    Przepis

    Aby nauczyć się tego przepisu, obejrzyj to – aby zapamiętać każdy etap gotowania i niczego nie zapomnieć. Przepis jest dość prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Po prostu powtórz wszystkie kroki zgodnie z instrukcją, a danie będzie gotowe! Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak ugotować prawdziwe danie tatarskie „Azu” z wieprzowiny i warzyw. Przepis jest prosty, co oznacza, że ​​nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z jego wdrożeniem w swojej kuchni. Pastę pomidorową można zastąpić pomidorami z puszki lub sokiem pomidorowym, zwykłymi pomidorami, a nawet suszonymi pomidorami. Opcjonalnie możesz dodać cebulę, marchew i ostrą paprykę. Lubisz takie dania? Podobał Ci się ten przepis? Podziel się wrażeniami poniżej w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author