Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- tablica;
- nóż;
- prasa do czosnku;
- Formularz zgłoszeniowy;
- patelnia;
- Łopatka;
- pojemniki na składniki.
Składniki
Mięso wieprzowe | 500 gramów |
Ziemniak | 300g |
Solanka | 100 ml |
Woda | 150 ml |
Solone ogórki | 3 szt. |
Czosnek | 2 goździki |
Liść laurowy | 1 szt. |
koncentrat pomidorowy | 2 łyżki stołowe. l. |
Olej roślinny | 1 ul. l. |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Wariacje serwowania i dekorowania
To danie będzie doskonale prezentować się na świątecznym stole. Posiada wszystko, co niezbędne zdrowej osobie – mięso, warzywa i wiele witamin. Z pewnością zarówno dzieci, jak i dorośli docenią „Azę” na stole podczas niektórych wakacji. Aby pięknie podawać to danie do stołu, zwróć uwagę na następujące wskazówki:
- Podawaj Azu w dużym ceramicznym naczyniu. Umieść pod naczyniem serwetkę, lnianą lub bawełnianą tkaninę i przykryj stół obrusem.
- Udekoruj danie drobno posiekanymi ziołami, świeżymi lub suszonymi na słońcu pomidorami, a nawet startym serem.
To danie jest dość ostre, jeśli dodasz do niego papryczki chili lub mieszankę papryczek, więc upewnij się, że na stole jest woda i napoje, najlepiej bez gazu, aby Twoi goście mogli zmyć to, co jedzą. Możesz zrobić kompot lub świeżo wyciśnięty sok.
Przepis
Aby nauczyć się tego przepisu, obejrzyj to – aby zapamiętać każdy etap gotowania i niczego nie zapomnieć. Przepis jest dość prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Po prostu powtórz wszystkie kroki zgodnie z instrukcją, a danie będzie gotowe! Miłego oglądania!
Teraz wiesz, jak ugotować prawdziwe danie tatarskie „Azu” z wieprzowiny i warzyw. Przepis jest prosty, co oznacza, że nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z jego wdrożeniem w swojej kuchni. Pastę pomidorową można zastąpić pomidorami z puszki lub sokiem pomidorowym, zwykłymi pomidorami, a nawet suszonymi pomidorami. Opcjonalnie możesz dodać cebulę, marchew i ostrą paprykę. Lubisz takie dania? Podobał Ci się ten przepis? Podziel się wrażeniami poniżej w komentarzach!