Azu z wołowiny w powolnej kuchence: klasyczny i lekki przepis

Gotowanie azu z wołowiny w wolnej kuchence. 5 sekretów pysznego jedzenia

Azu należy do narodowych potraw kuchni tatarskiej, a także pilaw. Lubią go gotować „na co dzień”, umiejętnie wymieniając składniki i za każdym razem uzyskując nowy, ciekawy efekt. Podstawą dania jest mięso (jakżeby było inaczej!), a nie musi to być uwielbiana przez Tatarów jagnięcina. Klasyczny przepis zawiera wariacje na temat wołowiny i koniny. Otóż ​​w świecie kulinarnym nauczyli się gotować danie nawet z wieprzowiny, choć nie ma to nic wspólnego z kuchnią tatarską.

Sekrety gotowania azu z sosem i ziemniakami w domu

  • Zmieniaj składniki dania do woli, ale niektóre z nich pozostają takie same w każdej wersji. Są to mięso (niech to będzie jeszcze wołowina, jako produkt niskotłuszczowy i wartościowy, zresztą jak najbardziej zbliżony do oryginalnej receptury), pikle i cebula. Inne składniki, takie jak ziemniaki, marchew, czosnek, dodaj według własnego uznania.
  • Danie polega na użyciu pomidorów, bez względu na to, w jakiej formie. Może to być pasta pomidorowa i zwykły pomidor.
  • W klasycznym przepisie wszystkie składniki są poddawane obróbce cieplnej przed zmieszaniem w jednym naczyniu. To zajmuje dużo czasu. Użycie dwóch garnków przyspieszy ten proces, a jeśli podstawisz wołowinę w powolnej kuchence, użyj jednego garnka.
  • Oddzielne gotowanie produktów pozwala uzyskać gęstą konsystencję potrawy i idealny kształt kawałków. Jeśli wszystko ugotujesz razem, warzywa się rozpadną, a danie okaże się płynne.
  • Podawany jest posypany świeżymi ziołami. Świeża pietruszka jest idealna.
  • technika klasyczna

    Składniki Azu
    Odrobina zręczności i dodatkowa patelnia ułatwią gotowanie wołowiny azu. Pomoże Ci również przepis ze zdjęciem w powolnej kuchence. Potrzebujesz więc:

    •  wołowina – 500 gramów niskotłuszczowej polędwicy;
    • marynaty – 2 małe warzywa;
    • ziemniaki – 4-5 średnich, które zamieniają nasze danie w pełny obiad;
    • cebula – 1 duża głowa;
    • olej roślinny – wystarcza na 6 łyżek stołowych;
    • sos pomidorowy – 2 łyżki. łyżki (można zastąpić 2 pomidorami lub trzecią szklanką soku pomidorowego);
    • sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Drobno posiekaj cebulę, wlej łyżkę oleju roślinnego na patelnię i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Gdy kawałki się zrumienią, dodaj do nich pomidory lub pomidor. Jeśli włożysz świeże pomidory, najpierw obierz je ze skóry, zanurzając je we wrzącej wodzie. Odparować przez 5 minut.
  • Wlej 2 łyżki oleju do miski multicooker, podgrzej. Połóż mięso pokrojone na kawałki i w trybie „Smażenie” doprowadź do pięknej złotej skórki. Gdy mięso się usmaży, dodaj do niego ugotowaną na parze cebulę i pomidory, zalej szklanką wody. Zamknij pokrywkę i gotuj w trybie „Gaszenie” przez pół godziny.
  • W tym czasie pokrój ogórki. W zależności od kształtu kawałków mięsa można to zrobić za pomocą słomek lub kostek. Na uwolnionej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wlać ogórki i lekko podsmażyć. W wyniku obróbki cieplnej wyparuje z nich nadmiar cieczy.
  • Gdy mięso z pomidorami i cebulą będzie duszone przez 30 minut, dodaj do nich ogórki kiszone. Gotuj przez kolejne 20 minut przy zamkniętej pokrywce. Następnie sprawdź: jeśli mięso jest miękkie, czas dodać ziemniaki. Jeśli jest szorstki, gotuj dłużej.
  • Ziemniaki obrać i namoczyć w wodzie, aby usunąć nadmiar skrobi. Wysuszyć, pokroić (batony lub kostki). Smażyć na patelni w oleju roślinnym, doprowadzić do złocistego brązu i przenieść do miski multicooker.
  • Wszystkie składniki dania gotujemy razem przez 10 minut. Azu jest gotowy!
  • Lekki przepis

    Nowoczesne gospodynie domowe opracowały własny przepis na wołowinę z azu w wolnowarze Redmond. Okazuje się, że jest mniej kaloryczny, ponieważ nie wszystkie składniki są smażone. Ale też bardziej płynny, co jednak wcale nie jest złe, jeśli w rodzinie są małe dzieci. Tak więc, aby przygotować danie przy użyciu lekkiej technologii, użyj:

    • Azu w powolnej kuchence
      wołowina – 600 g;
    • cebula – 2 duże główki;
    • pasta pomidorowa – ul. łyżka
    • ziemniaki – 5 dużych roślin okopowych;
    • ogórki kiszone – 2 szt .;
    • woda – 1-2 szklanki;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • olej roślinny – 2 łyżki stołowe;
    • sól, liść laurowy, pieprz czerwony lub czarny – wybierz do smaku.

    Gotowanie

  • Mięso pokroić w kostkę, cebulę w półpierścienie. Dodaj olej roślinny do miski, włącz tryb „Smażenie”. Smaż jedzenie przez 20 minut.
  • Włożyć ogórki kiszone, drobno posiekane i koncentrat pomidorowy. Gotuj wszystkie składniki przez 5 minut.
  • Połowę czosnku drobno posiekać, włożyć do miski i zalać wodą. Zamknij pokrywkę i gotuj przez co najmniej godzinę (tryb „Gaszenie”). Jeśli wołowina jest twarda, gotuj dłużej.
  • Na wpół ugotowane ziemniaki obrać i usmażyć (na osobnej patelni), wrzucić do miski 20 minut przed końcem gulaszu, przykryć pozostałymi 2 ząbkami czosnku, włożyć pietruszkę i pieprz. Przygotuj się na sygnał.
  • Ziemniaki można włożyć do miski i na surowo, a następnie dodać jeszcze 1 szklankę wody. Zwiększ czas gaszenia o 30 minut.

    Inne przepisy na wołowinę

    Wołowina z ziemniakami

    Wołowina na parze

    gulasz wołowy

    Wołowina ze śliwkami

    Wołowina w folii

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author