Azu z wołowiny według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Azu z wołowiny po tatarsku - bardzo smaczne

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel z pokrywką;
  • patelnia;
  • prasa do czosnku;
  • deska do krojenia;
  • deska do krojenia mięsa;
  • nóż kuchenny;
  • nóż do mięsa;
  • łopatka do gotowania;
  • hals;
  • głęboka misa o pojemności 2,5 litra.

Składniki

Nazwa  Ilość
Mięso wołowe, polędwica 500 gramów
Cebula (średnia 5 sztuk.
Ogórki kiszone, średnie 3 szt.
Ziemniak 1 kg
Olej roślinny 100 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
Rosół wołowy 1 stos
Liść laurowy 3 szt.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Czosnek 3 goździki

Gotowanie krok po kroku

Czy wiedziałeś? Azu to tradycyjne danie tatarskie przyrządzane ze smażonych kawałków mięsa w połączeniu z sosem pomidorowym lub pomidorami, często z piklami i innymi dodatkami. W krajach Wschodu azu podaje się na gorąco jako samodzielne drugie danie.

  • Umyj mięso wołowe (500 g). Osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso pokrój najpierw na plastry o grubości 4-5 mm wzdłuż włókien, a następnie na paski (około 1 cm × 4 cm).

    Mięso pokroić w cienkie paski.

  • Cebulę obrać (5 szt.), pokroić w półpierścienie o grubości 3-4 mm.

    Cebula pokroić w półpierścienie.

  • Ogórki kiszone pokroić w małe paski (3 szt.).

    Ogórki kiszone kroimy w cienkie paski.

  • Dobrze umyj ziemniaki (1 kg), obierz. Pokrój na małe patyczki. Umieść posiekane ziemniaki w misce z wodą.

    Pokrój ziemniaki na małe kawałki.

  • Dobrze rozgrzej rondel. Dodaj olej roślinny (50 ml).

    Rozgrzej olej roślinny w dużym rondlu.

  • Pokrojone mięso wkładamy do rondla, smażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.

    Włóż mięso do gorącego oleju.

  • Do smażonego mięsa dodać posiekaną cebulę, wymieszać.

    Po kilku minutach dodaj cebulę do mięsa.

  • Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie miękka.

    Smażymy mięso z cebulą. aż stanie się miękki.

  • Do rondla dodaj koncentrat pomidorowy (2 łyżki). Dobrze wymieszaj, gotuj przez 1-2 minuty.

    Dodaj pastę pomidorową.

  • Mięso polać posiekanymi ogórkami kiszonymi.

    Do naczynia dodać ogórki kiszone.

  • Do rondla wlać bulion wołowy (1 szklanka), wymieszać.

    Dodaj bulion wołowy.

  • Przykryj rondel pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.

    Dusić naczynie pod pokrywką, dobrze mieszając.

  • Dobrze podgrzej olej roślinny (50 ml) na patelni.

    Oddzielnie podgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Umieść ziemniaki w rozgrzanym oleju.

    Połóż ziemniaki na patelni.

  • Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron, bez przykrycia, aż prawie się skończy.

    Smaż ziemniaki na złoty kolor.

  • Przełóż ziemniaki do rondla.

    W rondlu przekładamy ziemniaki na inne składniki.

  • Połóż liść laurowy (3 szt.).

    Dodaj liść laurowy.

  • Wyciśnij czosnek (3 ząbki) do rondla za pomocą prasy do czosnku. Sól, pieprz do smaku.

    Dodaj sól, pieprz, wyciśnij czosnek.

  • Wymieszaj naczynie. Dusić do miękkości (5-7 minut). Podawać na gorąco.

    Podstawy wołowiny gotujemy do miękkości.

  • Czy wiedziałeś? Do przygotowania azu po tatarsku oprócz mięsa wołowego używa się jagnięciny, młodego koniny. Zamiast pasty pomidorowej możesz wziąć świeże i suszone pomidory, pikantny sos pomidorowy. Często do składu potrawy wprowadzane są marchewki pokrojone w cienkie kółka, różne pikantne warzywa. W krajach słowiańskich rozpowszechnił się domowy przepis na azu z użyciem mięsa z kurczaka lub indyka.

    Przepis

    Szczegółowy krok po kroku przygotowanie tatarskiego azu wołowego pokazano w tej historii:

    Teraz znasz wszystkie tajniki przygotowania pysznego pachnącego azu i bez trudu przygotujesz danie. Obfite drugie danie na ciepło jest szczególnie dobre do gotowania w zimnych porach roku. Co myślisz o kuchni tatarskiej? Jakie znasz specjalne oryginalne przepisy?

    Inne przepisy na wołowinę

    befstroganow

    Stroganow wołowy ze śmietaną

    Stroganow wołowy z wątroby

    befstroganow

    Stroganow wołowy w powolnej kuchence

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author