Babeczka bez mleka według przepisu krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Niesamowicie pyszna babeczka bez mleka i kefiru

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, miarka, waga kuchenna, mikser, sitko.

Składniki

Produkt Ilość
Cukier granulowany 175 gramów
Masło 185 gramów
Cukier waniliowy 5 gramów
Mąka pszenna 240 gramów
rodzynki 150 gramów
Cukier puder 15 gramów
Jaja kurze 3 szt.
Sól szczypać
Proszek do pieczenia 2 gramy

Gotowanie krok po kroku

  • W misce miksera umieszczamy 175 gramów cukru pudru, 175 gramów miękkiego masła i 5 gramów cukru waniliowego. Dokładnie wymieszaj te składniki mikserem.

    Aby zrobić babeczkę bez mleka, przygotuj składniki

  • Następnie dodaj 3 jajka kurze i wszystko ponownie wymieszaj.

    Aby zrobić ciasto bezmleczne, wymieszaj składniki

  • Dodaj szczyptę soli i ponownie dobrze wymieszaj. Przesiej 240 gramów mąki pszennej, dodaj do niej 2 gramy proszku do pieczenia i wymieszaj.

    Aby zrobić ciasto bez mleka, przygotuj ciasto

  • 150 g rodzynek zalać wrzątkiem i pozostawić na parze przez 10 minut. Wsypać mąkę w częściach do masy jajecznej i mieszać do uzyskania jednorodnej masy. Do ciasta dodać rodzynki gotowane na parze i ponownie wymieszać mikserem.

    Dodaj rodzynki, aby zrobić ciasto bezmleczne

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia 10 gramami miękkiego masła. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza i wkładamy ciasto na 80-90 minut.

    Aby przygotować ciasto bez mleka, przygotuj foremkę

  • Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozwól mu trochę ostygnąć. Gdy ostygnie, wyjmij go z foremki, połóż na pięknym naczyniu i posyp 15 gramami cukru pudru.

    babeczka bez mleka

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Pomimo tego, że babeczka jest dość prosta, do jej dekoracji i serwowania można podejść ze szczególną wyobraźnią.
    • Najłatwiejszą opcją do dekoracji takiego dania byłby proszek kakaowy. Cukier puder można z łatwością zastąpić tym składnikiem.
    • Jeśli chcesz, zrób polewę czekoladową lub cukrową i przykryj nią ciasto.
    • Do powlekania można również użyć karmelu i roztopionej czekolady.
    • W nadzieniu wraz z rodzynkami można umieścić owoce kandyzowane, suszone owoce, kawałki czekolady i tak dalej.
    • Możesz również zrobić to ciasto całkowicie czekoladowe, dodając do ciasta proszek kakaowy.
    • Kochasz owoce? Następnie dodaj do nadzienia jabłka, śliwki, wiśnie bez pestek i tak dalej.
    • Takie wypieki podawane są na ciepło w porcjach.
    • Idealnym napojem do podania będzie gorąca herbata z cukrem, słaba kawa, gorąca czekolada, mleko, kakao.

    Przepis

    Ten samouczek pokazuje, jak szybko i łatwo zrobić pyszną babeczkę bez mleka. To ciasto jest w mocy nawet najbardziej niedoświadczonych gospodyń domowych. Sam proces nie jest bardzo skomplikowany, a wynik zaskoczy i zachwyci nie tylko Ciebie, ale całą Twoją rodzinę. Gotowa babeczka wygląda bardzo apetycznie i pięknie, zwłaszcza posypana cukrem pudrem lub kakao w proszku.

    Pieczenie to coś, czego nie podejmie się każda gospodyni domowa. W końcu bardzo trudno jest znaleźć naprawdę odpowiedni przepis, który można łatwo wdrożyć w zwykłej kuchni.

    Dlatego w tym artykule miałaś okazję zapoznać się z doskonałym przepisem na babeczkę bez mleka. Niezwykle pyszną babeczkę, jak z dzieciństwa, można przygotować bez specjalnych umiejętności kulinarnych. Każdy może zrobić to ciasto.

    Co myślisz o prostym pieczeniu? Kochasz babeczki z rodzynkami? Jakie wypełnienie wolisz najbardziej? Podziel się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami w komentarzach!

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka z makiem

    Babeczka z jabłkami

    babeczka dyniowa

    Babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem

    pomarańczowa babeczka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author