Babeczka na śmietanie w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Ciasto powietrzne na śmietanie - piec w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • duża miska lub miska;
  • sito;
  • silikonowa szpatułka;
  • mikser lub trzepaczka;
  • szczotka do smarowania formy;
  • forma do ciasta;
  • piekarnik;
  • płaskie naczynie.

Składniki

Produkt Ilość
Jajka 4 rzeczy.
Cukier 1 stos
Cukier waniliowy ¼ łyżeczki
Śmietana 20% tłuszczu 1 stos
Mąka 2 stosy
Skrobia 2 łyżki stołowe. l.
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
krople czekolady 2-3 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Wbij 4 jajka do głębokiej miski. Dodaj 1 szklankę cukru i ¼ łyżeczki. cukier waniliowy. Ubij wszystko mikserem lub trzepaczką.

    Ubij jajka z cukrem mikserem.

  • Dodaj 1 szklankę kwaśnej śmietany do miski i ponownie wszystko dobrze ubij.

    Dodaj śmietanę do mieszanki jajecznej.

  • W powstałej mieszaninie wlej 2 łyżki. l. skrobia, 1,5 łyżeczki. proszek do pieczenia i 2 szklanki przesianej mąki. Wszystko delikatnie wymieszaj w misce, a następnie ubij mikserem.

    Do płynnych składników dodać skrobię, proszek do pieczenia i mąkę.

  • Wyjmij mikser i sprawdź konsystencję masy. Powinien płynnie spływać z trzepaczki i być lekko błyszczący. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki i ponownie ubij.

    Ubij ciasto mikserem.

  • Wlej 2-3 łyżki do gotowego ciasta. l. krople czekolady. Można je zastąpić dowolnym innym nadzieniem do smaku (rodzynki, siekane orzechy itp.). Dobrze wymieszaj mieszaninę.

    Do gotowego ciasta wrzuć krople czekolady.

  • Wyciągamy foremkę do ciasta i wlewamy do niej trochę oleju roślinnego. Delikatnie nasmaruj spód i boki formy silikonową szczoteczką.

    Nasmaruj formę ciasta olejem roślinnym.

  • Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 stopni. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy, równomiernie rozprowadzając w środku.

    Wlej ciasto do foremki i wyślij do piekarnika.

  • Wypełniony formularz wysyłamy do nagrzanego piekarnika i zostawiamy na 40-45 minut. W takim przypadku warto okresowo sprawdzać gotowość babeczki. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie na 10 minut. Odbywa się to tak, że trochę się ochłodzi i łatwiej to zdobyć.

    Przez 10 minut gotowe ciasto powinno stać nieruchomo.

  • Połóż ciasto na płaskim naczyniu. W razie potrzeby możesz udekorować go cukrem pudrem. Sprawi też, że będzie słodszy.

    Babeczkę przygotowaną według tego przepisu na śmietanie można dodatkowo ozdobić cukrem pudrem.

  • Wnętrze ciasta będzie miękkie i delikatne. A krople czekolady doskonale uzupełnią jego magiczny smak i staną się atrakcją Twojego deseru. Tę babeczkę szczególnie docenią młodsi członkowie rodziny. Ponadto będzie świetnym dodatkiem do picia herbaty, jeśli spodziewasz się gości. W końcu gotowanie jest szybkie i łatwe, a zarówno Ty, jak i Twoi domownicy i goście będą cieszyć się Twoim małym kulinarnym arcydziełem.

    Przepis

    W tej gospodyni domowej Marina Lomaka pokazuje proces robienia ciasta powietrznego na śmietanie z kroplami czekolady. Cały przepis jest opisany wystarczająco szczegółowo i przejrzyście, więc przygotowanie takiego deseru nie będzie dla Ciebie trudne. Ponadto poniżej przedstawiono szczegółową listę składników, co jest również bardzo wygodne dla każdej gospodyni domowej.

    Jak widać, zrobienie pysznej i przewiewnej babeczki nie jest takie trudne. Polecamy jak najszybciej wypróbować ten przepis i sprawić przyjemność swoim bliskim. W tym przepisie jako dodatek zastosowano krople czekolady (okruszki). Ale istnieje wiele różnych dodatków do ciasta na śmietanie w piekarniku. Co umieściłbyś w swojej babeczce?

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka na kefirze

    babeczka waniliowa

    ciasto cytrynowe

    Babeczka na śmietanie

    Babeczka z wiśniami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author