Babeczka w piekarniku według przepisu krok po kroku z zdjęcie

Najłatwiejsza babeczka na herbatę - piecz w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: mikser, sitko, miska głęboka, naczynie do pieczenia, piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Jaja kurze 3 szt.
Cukier granulowany 150 gramów
Cukier waniliowy 4 gramy
Olej słonecznikowy 100 ml
mleko 200 ml
Mąka premium 300g
Proszek do pieczenia 4 gramy
kakao w proszku 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Ubij 3 jajka kurze z cukrem (150 g) i torebką cukru waniliowego mikserem na gęstą pianę.

    Jajka ubić z cukrem w mikserze.

  • Wlej 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego, a także 200 ml mleka. Wszystko lekko wymieszaj.

    Dodaj olej roślinny i mleko do masy jajecznej.

  • Przesiej przez sito 300 g mąki pszennej, dodaj 4 gramy proszku do pieczenia i doprowadź masę do jednorodnego stanu mikserem.

    Dodajemy mąkę. proszek do pieczenia i mikserem do uzyskania gładkości.

  • Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać 2 łyżki proszku kakaowego i wymieszać.

    Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i wymieszać.

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i na przemian wlewaj białe i ciemne ciasto. Jeśli używasz silikonowej formy, nie musisz jej smarować. W razie potrzeby narysuj wzór na powierzchni drewnianym szpikulcem.

    W natłuszczonym naczyniu do pieczenia na przemian wlewać ciasto białe i czekoladowe.

  • Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza, wyślij ciasto w formie do pieczenia tam przez 40-50 minut. Aby sprawdzić gotowość ciasta, musisz przebić je szpikulcem: jeśli czubek drewnianego patyka jest mokry, to nie został jeszcze upieczony.

    Pieczemy babeczkę, sprawdzamy gotowość drewnianym szpikulcem.

  • Po upływie określonego czasu pyszna i słodka babeczka jest gotowa na herbatę. Koniecznie zaproś znajomych i wspólnie delektujcie się domowymi ciastami.

    W razie potrzeby babeczkę ugotowaną w piekarniku można polać rozpuszczoną czekoladą.

  • Sposób dekoracji i podawania

    W rzeczywistości istnieje wiele opcji dekorowania ciast i babeczek. Są metody uniwersalne i są czysto unikalne – wszystko ogranicza wyobraźnia szefa kuchni. Oto kilka pomysłów, jak udekorować swoje kulinarne arcydzieło:

    • czekoladę rozpuść i polej nią po wierzchu, a następnie posyp płatkami kokosowymi;
    • wystarczy posypać cukrem pudrem – prosta i korzystna opcja;
    • przygotować biały krem, posmarować nim ciasteczka i posypać wiórkami migdałowymi;
    • nakładaj różne jagody i owoce na ten sam krem ​​(jagody, maliny, jagody, truskawki itp.);
    • można ozdobić figurami z mastyksu zgodnie z tematem wakacji.

    Niezależnie od wybranej opcji, domowe ciasto nadal będzie najsmaczniejsze. Przed podaniem pokrój na 6-8 równych części i podawaj z herbatą lub kawą.

    Przepis

    Zobacz, jeśli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości dotyczące procesu pieczenia. Autor filmu omawia wszystkie etapy i pokazuje ilość składników, proces wyrabiania ciasta oraz efekt końcowy.

    Rozkoszuj siebie i swoich bliskich pysznymi, świeżymi wypiekami stworzonymi przez Ciebie osobiście. Nie zajmuje dużo czasu, wysiłku i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Napisz w komentarzach, jak ten przepis spełnił Twoje oczekiwania, czy dodałeś coś do ciasta i jak ostatecznie postanowiłeś udekorować. Mamy nadzieję, że jeszcze nie raz powrócicie do tej metody robienia ciasta.

    Inne przepisy na babeczki

    ciasto marchewkowe

    Ciasto z suszonymi owocami

    Babeczka bez jajek

    świąteczne ciastko

    Babeczka bez mleka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author