Babeczka w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Przepis na zrobienie prostego ciasta z suszonymi owocami w powolnej kuchence

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • multicooker;
  • głębokie pojemniki o różnych rozmiarach;
  • miarka lub waga kuchenna;
  • sito;
  • mikser;
  • kuchenka mikrofalowa lub płyta grzejna.

Składniki

Produkt Ilość
Jaja kurze 5 sztuk.
Mąka pszenna 250g
Sól szczypać
Masło 110 g
Proszek do pieczenia 7 gramów
Cukier granulowany 100 gramów
Suszone morele 50g
rodzynki 50g
Orzechy włoskie 50g

Gotowanie krok po kroku

  • Wbij pięć jaj kurzych do dużej głębokiej miski, dodaj 100 gramów cukru pudru i ubij te składniki mikserem.

    Jajka ubić z cukrem w mikserze.

  • W osobnej misce wymieszaj 250 g mąki pszennej, szczyptę soli i 7 g proszku do pieczenia.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Przesiej mąkę do miski z jajkami i cukrem. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki mikserem.

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej.

  • Rozpuść 100 gramów masła na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Do pozostałych składników dodać roztopione masło i dobrze wymieszać.

    Do ciasta dodać roztopione masło.

  • Zalej 50 g rodzynek i 50 g suszonych moreli gorącą wodą i odstaw na 10 min.Pokrój na małe kawałki 50 g orzechów włoskich i suszone na parze morele.

    Suszone morele, orzechy pokroić na kawałki.

  • Do ciasta dodać orzechy, suszone morele i rodzynki i ponownie wymieszać.

    Do ciasta dodać suszone owoce i orzechy. mieszać.

  • Nasmaruj miskę multicooker 10 gramami masła.

    Nasmaruj miskę multicooker olejem.

  • Wlej całe ciasto do miski multicooker i lekko postukaj, aby ciasto opadło i pojawiły się pęcherzyki powietrza.

    Wlej ciasto do miski.

  • Ustawiamy tryb pieczenia na multicookerze, wkładamy miskę, zamykamy pokrywkę i pieczemy przez 50 minut. Przez cały czas gotowania nie zaleca się otwierania pokrywki, w przeciwnym razie ciasto może nie być tak soczyste i przewiewne.

    Taka babeczka piecze się w powolnej kuchence przez 50 minut.

  • Po upływie wymaganego czasu otwórz pokrywkę i pozwól, aby ciasto lekko ostygło.

    Gotowa babeczka powinna stać w urządzeniu jeszcze kilka minut.

  • Następnie wyjmujemy ciastka z miski, kładziemy je na dużym płaskim naczyniu lub talerzu, dekorujemy i podajemy.

    Ciasto przygotowane według tego przepisu w powolnej kuchence można posypać cukrem pudrem.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Prosta babeczka lub ciasto to zawsze podstawa fantazji. Nawet jeśli oryginalna receptura nie zawiera dekoracji ani warstwy kremu, to można ją ulepszyć i ze zwykłego ciasta zrobić prawdziwe arcydzieło.
    • Na przykład możesz pokroić babeczkę na dwie warstwy i pokryć ją dowolnym kremem. Doskonałą opcją byłaby czekolada, krem ​​budyniowy, twarożek i skondensowana śmietanka mleczna.
    • Jeśli kochasz różne jagody i masz je na stanie w lodówce, możesz dodać ten produkt do ciasta. To tylko doda smaku wypiekom. Ale nie zapominaj, że przed dodaniem wszystkie owoce i jagody muszą być pestki.
    • Ciasto można posypać cukrem lub polewą czekoladową.
    • To danie podawane jest na ciepło lub na zimno jako deser.
    • Świetnym dodatkiem są gorące napoje.

    Przepis

    Ten przepis pomoże Ci przygotować szybkie i bardzo proste ciastko w powolnej kuchence. Takie danie to idealne rozwiązanie dla tych gospodyń domowych, które nie mają czasu stanąć przy piekarniku i śledzić proces.

    Pieczenie nie zawsze jest czymś skomplikowanym, czasochłonnym i czasochłonnym. Na przykład przepis, który mógłbyś przeczytać w tym artykule, nie tylko ułatwi Ci życie, ale także zaoszczędzi mnóstwo czasu. Przygotowując takie ciasto, nie musisz dbać o to, aby się nie paliło. Wystarczy, że zrobisz ciasto i włożysz je do wolnowaru, a ta wspaniała maszyna kuchenna zrobi za Ciebie resztę pracy. Podobał Ci się ten przepis? Czy planujesz z niego skorzystać? Jakie są twoje ulubione przepisy na powolną kuchenkę? Zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami i opinią w komentarzach!

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka bez jajek

    świąteczne ciastko

    Babeczka bez mleka

    Czekoladowe Ciasto Bananowe

    Ciasto bananowe z twarogiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author