Babeczka z jabłkami według przepisu krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Bujna, pachnąca i niesamowicie smaczna babeczka z jabłkami - niesamowicie smaczna

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, nóż, deska do krojenia, pergamin, okrągłe naczynie do pieczenia, mikser, waga kuchenna lub miarka.

Składniki

Produkt Ilość
Masło 110 g
Mąka pszenna 250g
Proszek do pieczenia 10 gramów
Sól 2 gramy
Cukier granulowany 150 gramów
Jaja kurze 2 szt.
esencja waniliowa 5 gramów
mleko 75 gramów
Jabłka 4 rzeczy.
brązowy cukier 15 gramów
Cynamon 3 gramy
Cukier puder 15 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Ubij 100 gramów miękkiego masła i 150 gramów cukru pudru. Dodaj dwa jajka kurze, 5 gramów esencji waniliowej i dalej ubijaj mieszaninę, aż będzie puszysta. Następnie dodaj do mieszanki 10 g proszku do pieczenia, 2 g soli, 250 g przesianej mąki i ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Do ciasta wlać 75 gramów mleka i mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.

    Przygotuj składniki na szarlotkę

  • Oczyszczamy cztery jabłka ze skórki i rdzenia. Kroimy je na połówki. Dwa jabłka kroimy w drobną kostkę, a pozostałe dwa w cienkie plasterki.

    Aby zrobić szarlotkę, wymieszaj składniki

  • Do ciasta dodać kostki jabłkowe i delikatnie wymieszać.

    Aby zrobić szarlotkę, posiekaj jabłka

  • Okrągłe naczynie do pieczenia przykrywamy pergaminem, smarujemy 10 gramami masła i wlewamy do niego ciasto. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Rozłóż plasterki jabłka na całej powierzchni ciasta. Wymieszaj 3 gramy cynamonu z 15 gramami brązowego cukru. Posyp ciasto tą mieszanką.

    Aby przygotować szarlotkę, przygotuj foremkę

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wkładamy ciasto. Piecz ciasto przez 40-45 minut, aż powstanie piękna złota skórka. Gdy ciasto będzie gotowe wyjąć je z piekarnika, ostudzić i posyp 15 gramami cukru pudru.

    Bujna, pachnąca i niesamowicie smaczna babeczka z jabłkami - niesamowicie smaczna

  • Opcje dekorowania i serwowania

    • Tarta jabłkowa idealnie komponuje się z karmelem. Możesz zrobić to ze zwykłego cukru lub pokryć gotowym polewą.
    • Aby deser miał piękną i błyszczącą skórkę, przed pieczeniem posmaruj wierzch tortu żółtkiem.
    • Nawet tak pozornie proste ciasto można pokryć polewą czekoladową lub cukrową i nadać deserowi elegancji i świątecznego nastroju.
    • Jeśli lubisz orzechy, dodaj je do ciasta i posyp gotowe danie. Migdały są idealne, ale sprawdzą się też orzechy włoskie.
    • Miłośnicy czekolady mogą dodać do ciasta proszek kakaowy lub posypać nim gotowe wypieki.
    • W niektórych krajach zwyczajowo podaje się muffinki jabłkowe na ciepło z gałką lodów waniliowych na wierzchu.
    • Jako napój idealna jest gorąca czarna herbata, kakao i gorąca czekolada.

    Przepis

    Na stronie możesz zobaczyć szczegółowe odtworzenie opisanego przepisu. Takie wypieki będą doskonale prezentować się na świątecznym stole i z pewnością ucieszą Twoich gości.

    Z pomocą powyższego przepisu możesz upiec idealną muffinę jabłkową. Cała Twoja rodzina pokocha te ciasteczka. Ponadto jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki można znaleźć w lodówce niemal każdej gospodyni domowej. Lubisz piec w domu, czy wolisz kupować wypieki w sklepie? Podobał Ci się ten przepis? Co można do tego dodać? A może znasz nawet specjalne sekrety, dzięki którym to danie będzie jeszcze lepsze? Koniecznie napiszcie o tym w komentarzach!

    Inne przepisy na babeczki

    babeczka dyniowa

    Babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem

    pomarańczowa babeczka

    Babeczka z majonezem

    Babeczki z dżemem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author