Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, nóż, deska do krojenia, pergamin, okrągłe naczynie do pieczenia, mikser, waga kuchenna lub miarka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Masło | 110 g |
Mąka pszenna | 250g |
Proszek do pieczenia | 10 gramów |
Sól | 2 gramy |
Cukier granulowany | 150 gramów |
Jaja kurze | 2 szt. |
esencja waniliowa | 5 gramów |
mleko | 75 gramów |
Jabłka | 4 rzeczy. |
brązowy cukier | 15 gramów |
Cynamon | 3 gramy |
Cukier puder | 15 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Opcje dekorowania i serwowania
- Tarta jabłkowa idealnie komponuje się z karmelem. Możesz zrobić to ze zwykłego cukru lub pokryć gotowym polewą.
- Aby deser miał piękną i błyszczącą skórkę, przed pieczeniem posmaruj wierzch tortu żółtkiem.
- Nawet tak pozornie proste ciasto można pokryć polewą czekoladową lub cukrową i nadać deserowi elegancji i świątecznego nastroju.
- Jeśli lubisz orzechy, dodaj je do ciasta i posyp gotowe danie. Migdały są idealne, ale sprawdzą się też orzechy włoskie.
- Miłośnicy czekolady mogą dodać do ciasta proszek kakaowy lub posypać nim gotowe wypieki.
- W niektórych krajach zwyczajowo podaje się muffinki jabłkowe na ciepło z gałką lodów waniliowych na wierzchu.
- Jako napój idealna jest gorąca czarna herbata, kakao i gorąca czekolada.
Przepis
Na stronie możesz zobaczyć szczegółowe odtworzenie opisanego przepisu. Takie wypieki będą doskonale prezentować się na świątecznym stole i z pewnością ucieszą Twoich gości.
Z pomocą powyższego przepisu możesz upiec idealną muffinę jabłkową. Cała Twoja rodzina pokocha te ciasteczka. Ponadto jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki można znaleźć w lodówce niemal każdej gospodyni domowej. Lubisz piec w domu, czy wolisz kupować wypieki w sklepie? Podobał Ci się ten przepis? Co można do tego dodać? A może znasz nawet specjalne sekrety, dzięki którym to danie będzie jeszcze lepsze? Koniecznie napiszcie o tym w komentarzach!
Inne przepisy na babeczki
babeczka dyniowa
Babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem
pomarańczowa babeczka
Babeczka z majonezem
Babeczki z dżemem
Miłego czytania!