
Sprzęt i przybory kuchenne:
- głęboka pojemność;
- mikser;
- naczynie do pieczenia (średnica około 20 cm);
- pergamin do pieczenia;
- piekarnik.
Składniki
wiśnie w puszkach (bez pestek) | 300g |
Mąka pszenna | 200 gramów |
Skrobia | 50g |
kakao w proszku | 40 gramów |
Cukier | 130 gramów |
cukier waniliowy | 10 gramów |
Jaja kurze | 4 rzeczy. |
Jogurt biały bez wypełniacza | 130 gramów |
Masło | 150 gramów |
Czekolada | 100 gramów |
Proszek do pieczenia | 2 łyżeczki (bez suwaka) |
Soda | 0,5 łyżeczki |
Sól | 1 gram |
Czekolada lub cukier puder | do dekoracji |
Gotowanie krok po kroku
W głębokim pojemniku dokładnie wymieszaj 200 g mąki, 40 g kakao w proszku, 50 g skrobi, 2 łyżeczki. (bez szkiełka) proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki. soda oczyszczona i 1 mała szczypta soli. 
Dodaj do powstałej mieszanki 130 g zwykłego i 10 g cukru waniliowego. Ponownie wymieszaj. Następnie dodaj do pojemnika 150 g wstępnie roztopionego masła, 4 jaja kurze i 130 g białego jogurtu naturalnego. W razie potrzeby masło można całkowicie lub częściowo zastąpić olejem roślinnym (bezwonny). Jogurt można również zastąpić kefirem lub niskotłuszczową kwaśną śmietaną. Całą zawartość pojemnika dokładnie ubijaj mikserem przez 2 minuty. 
Czekoladę (czarną, białą lub mleczną) zmielić w ilości 100 g na małe, drobne kawałki (nie trzeba jej trzeć ani topić, bo powinny to być tylko kawałki). Posiekaną czekoladę i 300 g wiśni w puszkach (bez pestek!) Dodajemy również do powstałej mieszanki i delikatnie wszystko ponownie mieszamy (aby wiśnie i kawałki czekolady równomiernie rozłożyły się w cieście). Jeśli nie masz wiśni w puszkach, możesz zastąpić je mrożonymi wiśniami, ale w takim przypadku musisz je rozmrozić i ostrożnie odsączyć sok przed ich użyciem. 
Naczynie do pieczenia przykrywamy pergaminem i przenosimy do niego naszą wiśniowo-czekoladową mieszankę. 
Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 minut. Należy pamiętać, że czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i materiału formy, dlatego może się różnić w każdym przypadku. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. 
Gotowe ciasto należy wyjąć z piekarnika i lekko schłodzić, a następnie pokroić na porcje i przejść do posiłku. Smacznego! 
Opcje dekoracji i serwowania
Oprócz tego deseru możesz udekorować dowolną czekoladą. W tym celu należy go roztopić niewielką ilość (ok. 50 g), umieścić w specjalnej strzykawce do ozdabiania ciast (można też użyć zwykłej plastikowej torebki, robiąc w jej rogu mały otwór) i nałożyć na ciasto za pomocą cienkie równoległe linie lub pajęczyny. Zamiast czekolady do dekoracji można również użyć cukru pudru. Ten przysmak podajemy z bitą śmietaną.

Przepis
Możesz zobaczyć, jak przygotowuje się taki czekoladowo-wiśniowy przysmak w tym przepisie.
Babeczka przygotowana według tego przepisu okazuje się bardzo delikatna i smaczna, z dodatkiem roztopionej czekolady i całych wiśni.
Co sądzisz o tej opcji deseru na świąteczny stół? Zostaw swój komentarz na ten temat.
Inne przepisy na babeczki
Babeczka z rodzynkami
sernik twarogowy
Babeczka w piekarniku
Babeczki ze śmietaną
Babeczka bez mleka
Miłego czytania!