Babeczka z wiśniami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszna muffinka czekoladowa z wiśniami - prosty i szybki przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • głęboka pojemność;
  • mikser;
  • naczynie do pieczenia (średnica około 20 cm);
  • pergamin do pieczenia;
  • piekarnik.

Składniki

wiśnie w puszkach (bez pestek) 300g
Mąka pszenna 200 gramów
Skrobia 50g
kakao w proszku 40 gramów
Cukier 130 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
Jaja kurze 4 rzeczy.
Jogurt biały bez wypełniacza 130 gramów
Masło 150 gramów
Czekolada 100 gramów
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (bez suwaka)
Soda 0,5 łyżeczki
Sól 1 gram
Czekolada lub cukier puder do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokim pojemniku dokładnie wymieszaj 200 g mąki, 40 g kakao w proszku, 50 g skrobi, 2 łyżeczki. (bez szkiełka) proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki. soda oczyszczona i 1 mała szczypta soli.

    Gotowanie babeczki z wiśniami według prostego przepisu

  • Dodaj do powstałej mieszanki 130 g zwykłego i 10 g cukru waniliowego. Ponownie wymieszaj. Następnie dodaj do pojemnika 150 g wstępnie roztopionego masła, 4 jaja kurze i 130 g białego jogurtu naturalnego. W razie potrzeby masło można całkowicie lub częściowo zastąpić olejem roślinnym (bezwonny). Jogurt można również zastąpić kefirem lub niskotłuszczową kwaśną śmietaną. Całą zawartość pojemnika dokładnie ubijaj mikserem przez 2 minuty.

    Przygotuj składniki na ciasto wiśniowe

  • Czekoladę (czarną, białą lub mleczną) zmielić w ilości 100 g na małe, drobne kawałki (nie trzeba jej trzeć ani topić, bo powinny to być tylko kawałki). Posiekaną czekoladę i 300 g wiśni w puszkach (bez pestek!) Dodajemy również do powstałej mieszanki i delikatnie wszystko ponownie mieszamy (aby wiśnie i kawałki czekolady równomiernie rozłożyły się w cieście). Jeśli nie masz wiśni w puszkach, możesz zastąpić je mrożonymi wiśniami, ale w takim przypadku musisz je rozmrozić i ostrożnie odsączyć sok przed ich użyciem.

    Przygotuj składniki na ciasto wiśniowe

  • Naczynie do pieczenia przykrywamy pergaminem i przenosimy do niego naszą wiśniowo-czekoladową mieszankę.

    Aby przygotować babeczkę z wiśniami, przygotuj foremkę

  • Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 minut. Należy pamiętać, że czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i materiału formy, dlatego może się różnić w każdym przypadku. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem.

    Aby przygotować ciasto z wiśniami, włóż ciasto do foremki

  • Gotowe ciasto należy wyjąć z piekarnika i lekko schłodzić, a następnie pokroić na porcje i przejść do posiłku. Smacznego!

    Pyszna muffinka czekoladowa z wiśniami - prosty i szybki przepis

  • Opcje dekoracji i serwowania

    Oprócz tego deseru możesz udekorować dowolną czekoladą. W tym celu należy go roztopić niewielką ilość (ok. 50 g), umieścić w specjalnej strzykawce do ozdabiania ciast (można też użyć zwykłej plastikowej torebki, robiąc w jej rogu mały otwór) i nałożyć na ciasto za pomocą cienkie równoległe linie lub pajęczyny. Zamiast czekolady do dekoracji można również użyć cukru pudru. Ten przysmak podajemy z bitą śmietaną.

    Pyszne ciasto z wiśniami przygotowane według prostego przepisu gotowe

    Przepis

    Możesz zobaczyć, jak przygotowuje się taki czekoladowo-wiśniowy przysmak w tym przepisie.

    Babeczka przygotowana według tego przepisu okazuje się bardzo delikatna i smaczna, z dodatkiem roztopionej czekolady i całych wiśni.

    Co sądzisz o tej opcji deseru na świąteczny stół? Zostaw swój komentarz na ten temat.

    Inne przepisy na babeczki

    Babeczka z rodzynkami

    sernik twarogowy

    Babeczka w piekarniku

    Babeczki ze śmietaną

    Babeczka bez mleka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author