
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, forma do ciasta, miska, sitko, mikser, łopatka, blender, worek cukierniczy.
Składniki
Składnik | Ilość |
Mąka pszenna | 150 gramów |
Cukier | 410 gramów |
Kurze jajo | 5 sztuk. |
Olej roślinny | 30 gramów |
Woda | 60 ml |
wanilia lub wanilina | smak |
Czarna porzeczka, świeżo mrożona | 200 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Na wstępnym etapie musisz przesiać mąkę przez sito. Ponadto musisz włączyć piekarnik, aby się rozgrzać. Babeczki biszkoptowe będą pieczone w temperaturze 170-180 ° C. W przyszłości musisz wykonać tę procedurę krok po kroku:
Najpierw rozbija się cztery jajka do miski i dodaje jedno żółtko z piątego bez białka. Używa się go później do przygotowania kremu. Następnie ubij jajka mikserem. Alternatywnie możesz użyć blendera. 
Jednocześnie do miski należy dodać 170 g cukru. Należy to robić stopniowo i porcjami, aby wszystkie ziarna zostały całkowicie rozpuszczone w jajku. Aby sprawdzić, jak dobrze cukier się rozpuścił, należy wziąć odrobinę mikstury na palce i lekko ją rozetrzeć. Teraz do mieszanki dodaje się przesianą mąkę. Możesz to zrobić w jednym lub dwóch przejściach. W takim przypadku mąkę należy ponownie przesiać przez sito natychmiast po dodaniu. 
Po dodaniu całej mąki ciasto należy szybko i dokładnie wymieszać, aż będzie całkowicie jednorodne. Do w pełni wymieszanej masy dodaje się 60 ml wody o temperaturze pokojowej. Następnie mieszaninę należy dokładnie wymieszać, aby woda całkowicie wchłonęła ciasto. Następnie dodaje się 30 g oleju roślinnego. 
Dla wygody wlewania masy do form należy ją przelać z miski do dużej miarki. Następnie ciasto wylewa się do foremek. Jednocześnie muszą być wypełnione tylko 2/3 objętości. 
Teraz formy z ciastem trafiają do piekarnika, gdzie będą wypiekane przez 15-20 minut w temperaturze 170-180°C. Możesz również sprawdzić gotowość biszkoptowego ciasta, przebijając je szpikulcem. 
Podczas pieczenia babeczek czas przygotować krem. Do blendera wlewa się 200 g świeżo mrożonej czarnej porzeczki i 250 g cukru. 
Ilość cukru może się różnić w zależności od osobistych preferencji. Następnie składniki miele się do uzyskania pełnej jednorodności, po czym płyn przeciera się przez sito. 
W misce miesza się białko z piątego jajka, a mieszankę cukru z porzeczkami przesiewa się przez sito. 
Następnie zawartość miski ubijamy mikserem do uzyskania gęstej kremowej masy. Ten proces trwa około 10 minut. Po zakończeniu pieczenia formy z babeczkami biszkoptowymi należy wyjąć z piekarnika. Teraz kulinarną torbę należy napełnić śmietaną. 
Ostatnie działanie kremu nakłada się na powierzchnię babeczek. Na tym kończy się proces robienia babeczek biszkoptowych, bon appetit. 
Przepis
Praca autora szczegółowo ilustruje przygotowanie babeczek biszkoptowych ze szczegółowymi komentarzami. Na ratunek przyjdzie, jeśli przepis krok po kroku nie podkreśli wystarczająco żadnego momentu gotowania. Ponadto przyda się przegląd jeszcze przed rozpoczęciem jakichkolwiek manipulacji kulinarnych. Powstanie więc ogólna idea całego procesu gotowania, co ułatwi kolejne czynności i zmniejszy ryzyko błędu.
Babeczki biszkoptowe ze śmietaną to wykwintna przyjemność ze smaku delikatnego i soczystego ciasta oraz bogatego smaku czarnej porzeczki. Przygotowanie takiego deseru nie jest trudne i nie wymaga specjalnych składników, ale może zadowolić zarówno całą rodzinę, jak i wybrednych gości. W razie potrzeby do ciasta można dodać rodzynki i / lub posiekane orzechy włoskie. Krem może być wykonany na bazie dowolnych jagód lub owoców, co dodaje mu jeszcze większej różnorodności i sprawia, że delikatność nie jest denerwująca.
Lubisz babeczki biszkoptowe? Podziel się swoją opinią lub pomysłami na ich przygotowanie w komentarzach.
Inne przepisy na babeczki
Babeczka bez mleka
Babeczka z makiem
Babeczka z jabłkami
babeczka dyniowa
Babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem
Miłego czytania!