Babeczki dyniowe krok po kroku 🎃 przepis ze zdjęciem

Słynne babeczki dyniowe – przepis od Jamiego Olivera 🎃

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • formularz do babeczek;
  • wagi kuchenne;
  • trzepaczka lub widelec;
  • łyżeczka i łyżka stołowa;
  • robot kuchenny;
  • głęboka miska na ciasto;
  • sito do mąki;
  • fastryga;
  • ręcznik kuchenny;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
obrane z dyni 200 gramów
Jaja kurze 2 szt.
Cukier 200 gramów
Olej roślinny 85-90 ml
Mąka pszenna 150 gramów
Cynamon (mielony) 1 łyżeczka
proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka

Gotowanie krok po kroku

  • Obraną dynię (200 g) pokroić na małe kawałki, posiekać robotem kuchennym i przełożyć do głębokiej miski.

    Zmiel dynię w blenderze i przełóż do dużej miski.

  • Dodaj surowe jajka kurze (2 szt.) Do dyni i mieszaj trzepaczką lub widelcem do uzyskania gęstej jednorodnej masy.

    Dodaj jajka do dyni i wymieszaj masę.

  • Dodaj cukier (200 g) do powstałej mieszaniny i ponownie wymieszaj.

    Dodaj cukier.

  • Następnie wlej olej roślinny (85-90 g) i wymieszaj, aby równomiernie rozłożył się w całej objętości. Zamiast oleju roślinnego odpowiednia jest oliwa z oliwek.

    Do masy dyniowej wprowadzamy olej roślinny.

  • Teraz dodaj mąkę (150 g), którą najpierw należy przesiać, proszek do pieczenia (1 łyżeczka), zmielony cynamon (1 łyżeczka) i zagnieść ciasto, które powinno przypominać gęstą śmietanę w konsystencji. Wszystkie trzy składniki można przepuścić przez sito.

    Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wymieszaj ciasto.

  • Nasmaruj foremki do muffinek olejem roślinnym (w razie potrzeby) i napełnij je, ale nie do końca, muffinki powiększą się podczas pieczenia.

    Wlej ciasto do foremek na muffinki.

  • Wyślij półfabrykaty do piekarnika, podgrzej do 200 stopni i piecz przez 15-20 minut. Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika, pozostawić na kilka minut do ostygnięcia, wyjąć z foremek, włożyć do wygodnego naczynia i podawać do stołu.

    Babeczki dyniowe bardzo szybko się wypiekają.

  • Przepis

    To szczegółowa instrukcja, która krok po kroku podpowie Ci, jak upiec pyszne, pożywne i zdrowe babeczki dyniowe w piekarniku według przepisu Jamiego Olivera. Spodobają się nie tylko dorosłym, ale także dzieciom.

    Gotowe muffinki można posypać kremem maślanym przygotowanym według ulubionego przepisu. A także plastry pomarańczy, cytryny i różne jagody (czarne i czerwone porzeczki, brzoskwinie, maliny czy truskawki). Taki deser, mimo prostoty składników i przygotowania, ozdobi każde przyjęcie herbaciane i każdy świąteczny stół. A co najważniejsze, to także zdrowe wypieki, które nadają się nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Spodziewasz się gości i nie wiesz, co zrobić na herbatę? Przygotuj babeczki dyniowe, spodobają się każdemu, nawet tym, którym ten cenny produkt jest obojętny. Będziemy wdzięczni, jeśli podzielisz się swoimi życzeniami i opiniami w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author