
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- blacha lub blacha do pieczenia;
- mikser;
- 2 głębokie miski o pojemności 4 litrów lub większej;
- sito do przesiewania mąki;
- 12 foremek na babeczki;
- 12 papierowych kapsułek do pieczenia babeczek;
- trzepaczka kuchenna;
- wagi kuchenne;
- zlewka.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Mąka | 200-220g |
Zawartość tłuszczu w kefirze 3,2% | 250 ml |
Cukier granulowany | 3/4 stosu. |
Kurze jajo | 2 szt. |
Olej roślinny | 60 ml |
Proszek do pieczenia ciasta | 2 łyżeczki |
Cukier waniliowy | 8 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Przesiej 220 gramów mąki pszennej premium do głębokiej miski. Więc mąka zyska powietrze, a ciasto okaże się wspanialsze. 
Dodaj 8 gramów cukru waniliowego i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Suche składniki dobrze wymieszać trzepaczką. 
Wbij 2 jajka kurze do innej głębokiej miski, dodaj 3/4 szklanki drobnego cukru granulowanego. Jeśli użyjesz jajek domowej roboty, wypieki będą jeszcze smaczniejsze. Do gotowania weź schłodzone jajka, aby lepiej biły. Ubijaj mieszaninę mikserem ze średnią prędkością, aż utworzy się biała, bujna masa, a cukier całkowicie się rozpuści. 
Do masy cukru jajecznego wlać 250 ml jogurtu tłustego o temperaturze 34-35 ° C. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. To właśnie podgrzewany kefir jest główną atrakcją tego przepisu. W podgrzanym sfermentowanym produkcie mlecznym proszek do pieczenia ciasta działa bardziej aktywnie, w wyniku czego miękisz babeczek okazuje się bujny i porowaty. W przypadku płynnego kefiru zazwyczaj zwiększa się ilość mąki dodawanej podczas wyrabiania ciasta. Czasami kefir zastępuje się pełnotłustym jogurtem lub kwaśną śmietaną. 
Dodaj 60 ml oleju roślinnego i ponownie dobrze wymieszaj trzepaczką. Zamiast oleju roślinnego można w takiej samej ilości włożyć roztopione masło. Porcjami dodaj mieszankę mąki do płynnej kompozycji, wymieszaj trzepaczką. Powinieneś otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany lub jak biszkopt. Nie wkładaj całej suchej części na raz, aby ciasto nie było grubsze niż to konieczne. 
W silikonowych (lub metalowych) foremkach na babeczki (12 sztuk) pod babeczki włóż papierowe kapsułki. Ułóż formy na blasze do pieczenia. 
Podziel ciasto między foremki, wypełniając każdą masę do około połowy wysokości formy. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przybliżony czas pieczenia wynosi od 20 do 25 minut, dokładny czas pieczenia zależy od „charakteru” Twojego piekarnika. 
Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy gotowość do pieczenia, po przekłuciu ciasta powinien pozostać suchy. 
Czy wiedziałeś? Takie wypieki można przygotować z różnymi nadzieniami: makiem, rodzynkami, świeżymi lub mrożonymi jagodami, bakaliami, orzechami i innymi składnikami. Do ciasta często dodaje się proszek kakaowy lub rozpuszczoną czekoladę, w wyniku czego otrzymuje się babeczki czekoladowe. Gotowe schłodzone produkty ozdabia się cukrem pudrem, cynamonem, płatkami kokosowymi. Babeczki „czapki” ozdobione są bitą śmietaną, różnymi kremami, świeżymi jagodami, smarowanymi galaretką, czekoladą, lukrem. Nie ma ograniczeń i możesz dać pełną swobodę swojej wyobraźni.
Przepis
Szczegółowy przewodnik z objaśnieniami gospodyni pomoże Ci dowiedzieć się, jak przygotować pyszny deser. Po obejrzeniu fabuły nie będziesz miał niezrozumiałych chwil.
Mamy nadzieję, że teraz już wiesz dokładnie, jakie składniki trzeba wziąć, aby upiec puszyste, pyszne babeczki o zwiewnej konsystencji, przypominającej delikatne herbatniki.
Jakich składników używasz do przygotowania ciasta?
Inne przepisy na babeczki
Polewą czekoladową
Babeczka na śmietanie
Babeczka na kefirze
babeczka waniliowa
ciasto cytrynowe
Miłego czytania!