Babeczki z mlekiem skondensowanym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne domowe babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem

Sprzęt i przybory kuchenne:  głęboki pojemnik, miarka, miska, waga kuchenna, sitko, łyżeczka, łyżka stołowa, foremki do babeczek, tacka na babeczki, mikser, piekarnik.

Składniki

mleko 200 ml
Cukier 100 gramów
Kurze jajo 2 szt.
Masło 100 gramów
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Mąka pszenna 300-350g
Mleko skondensowane gotowane 200 gramów
Cukier puder (do dekoracji) 10 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Wlej 100 g cukru do głębokiego pojemnika. Masło roztopić, odstawić na chwilę do ostygnięcia i dodać do cukru. Ubijaj mikserem ze średnią prędkością przez 1-2 minuty.

    Przygotuj składniki do zrobienia babeczek ze skondensowanym mlekiem

  • Następnie dodaj 2 jajka i ponownie zacznij ubijać. Kontynuując ubijanie jajek cukrem i masłem, wlej 200 ml mleka do pojemnika. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie.

    Aby zrobić babeczki ze skondensowanym mlekiem, dodaj mleko

  • Przesiej 300-350 g mąki pszennej. Dodaj do niego 1 łyżeczkę. proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do pozostałych składników i zagnieść ciasto mikserem. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Aby zrobić babeczki ze skondensowanym mlekiem, przesiej mąkę

  • Papierowe foremki wkładamy do blachy do pieczenia babeczek i do każdej z nich wkładamy 1 łyżkę. l. test.

    Aby przygotować muffinki ze skondensowanym mlekiem, włóż ciasto do foremki

  • Rozłóż 1 łyżeczkę na wierzchu ciasta. gotowane mleko skondensowane.

    Aby przygotować babeczki ze skondensowanym mlekiem, włóż skondensowane mleko do foremki

  • Skondensowane mleko pokrywamy kolejną 1 łyżką. l. ciasto i delikatnie wypoziomuj powierzchnię.

    Aby przygotować babeczki ze skondensowanym mlekiem, połóż ciasto na skondensowanym mleku

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Przed podaniem można posypać odrobiną cukru pudru. Smacznego.

    Pyszne domowe babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem

  • Pomocne wskazówki

    • Do babeczek można wykorzystać różne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, mąka migdałowa, skórka z pomarańczy czy cytryny, które nadadzą deserowi wyjątkowy smak i aromat.
    • Jeśli chcesz uzyskać bardziej delikatne wypieki, możesz dodać do ciasta nie całe jajko, a tylko żółtka.
    • Aby ciasto nie wyschło przez długi czas, część mąki można zastąpić skrobią lub posiekanymi orzechami.
    • Domowe ciasto będzie znacznie smaczniejsze, jeśli dodasz do niego kandyzowane owoce, suszone śliwki, rodzynki, suszone morele lub inne suszone owoce.
    • Aby zapobiec osiadaniu babeczek podczas pieczenia, nie zaleca się otwierania piekarnika.
    • Gotowe babeczki należy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, w przeciwnym razie pod wpływem zmian temperatury mogą osiadać.

    Przepis

    W tym znajdziesz szczegółowy przepis krok po kroku na robienie domowych babeczek ze skondensowanym mlekiem. Autorka pokazuje w jakiej kolejności mieszać wszystkie składniki. Pokazuje również wyraźnie, jak układać ciasto i wypełniać foremki.

    Teraz już wiesz, jak szybko i bez wysiłku upiec domowe babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem. Kochasz domowe ciasta? Czy często rozpieszczasz nim swoją rodzinę i przyjaciół? Lubisz piec babeczki i co wybierasz na nadzienie? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na babeczki

    pomarańczowa babeczka

    Babeczka z majonezem

    Babeczki z dżemem

    Krem do babeczek

    Babeczki i dekoracje

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author