Sprzęt i przybory kuchenne: głęboki pojemnik, miarka, miska, waga kuchenna, sitko, łyżeczka, łyżka stołowa, foremki do babeczek, tacka na babeczki, mikser, piekarnik.
Składniki
mleko | 200 ml |
Cukier | 100 gramów |
Kurze jajo | 2 szt. |
Masło | 100 gramów |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Mąka pszenna | 300-350g |
Mleko skondensowane gotowane | 200 gramów |
Cukier puder (do dekoracji) | 10 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Pomocne wskazówki
- Do babeczek można wykorzystać różne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon, mąka migdałowa, skórka z pomarańczy czy cytryny, które nadadzą deserowi wyjątkowy smak i aromat.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej delikatne wypieki, możesz dodać do ciasta nie całe jajko, a tylko żółtka.
- Aby ciasto nie wyschło przez długi czas, część mąki można zastąpić skrobią lub posiekanymi orzechami.
- Domowe ciasto będzie znacznie smaczniejsze, jeśli dodasz do niego kandyzowane owoce, suszone śliwki, rodzynki, suszone morele lub inne suszone owoce.
- Aby zapobiec osiadaniu babeczek podczas pieczenia, nie zaleca się otwierania piekarnika.
- Gotowe babeczki należy pozostawić w piekarniku do ostygnięcia, w przeciwnym razie pod wpływem zmian temperatury mogą osiadać.
Przepis
W tym znajdziesz szczegółowy przepis krok po kroku na robienie domowych babeczek ze skondensowanym mlekiem. Autorka pokazuje w jakiej kolejności mieszać wszystkie składniki. Pokazuje również wyraźnie, jak układać ciasto i wypełniać foremki.
Teraz już wiesz, jak szybko i bez wysiłku upiec domowe babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem. Kochasz domowe ciasta? Czy często rozpieszczasz nim swoją rodzinę i przyjaciół? Lubisz piec babeczki i co wybierasz na nadzienie? Podziel się swoją opinią w komentarzach.
Inne przepisy na babeczki
pomarańczowa babeczka
Babeczka z majonezem
Babeczki z dżemem
Krem do babeczek
Babeczki i dekoracje
Miłego czytania!