Bakłażan „jak grzyby” na zimę: przepisy na marynowane, solone, gotowane przetwory, konserwacja bez sterylizacji

Przepisy na bakłażany „jak grzyby” na zimę: 6 sposobów na cudowne przekształcenie niebieskich owoców

Bakłażan pochodzi z Indii i Chin. To właśnie stamtąd ciemnoniebieski przystojny mężczyzna rozpoczął swój dumny marsz wokół planety. Bakłażan, który przybył do Europy, od dawna uważany jest za produkt niebezpieczny. Owoc był nawet nazywany „jabłkiem szaleństwa”, ponieważ wywoływał halucynacje i zatrucia u tych, którzy go spróbowali. A powodem takiego szaleństwa była niewłaściwa uprawa, niezgodność z technologią gotowania. Ale jeśli weźmiesz pod uwagę wszystkie wymagania błękitu, możesz stworzyć pyszne kulinarne arcydzieła.

Zalety produktu i jak go prawidłowo dobrać

Bakłażan to nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy produkt. Zawiera wiele witamin (A, PP, C, grupa B), przydatne pierwiastki śladowe (fosfor, żelazo, potas, wapń, miedź). Ponadto niebieskie są używane w żywieniu dietetycznym, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów. Ich zawartość kalorii to tylko 25 kalorii na 100 g produktu.

Przydatne substancje zawarte w ciemnoniebieskich owocach nie ulegają zniszczeniu podczas obróbki cieplnej. Dlatego wyśmienita konserwacja bakłażana zrekompensuje niedobory witamin i minerałów przez całą zimę.

Nieruchomości

Bakłażan uważany jest za produkt długowieczności. Sądząc po opiniach lekarzy, są one szczególnie przydatne dla osób starszych, kobiet w ciąży, osób cierpiących na pełność, nastolatków. Eksperci twierdzą, że niebieskie zapewniają następujące pozytywne efekty:

  • usuwają z organizmu zły cholesterol – zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy;
  • stymulują perystaltykę – eliminują zaparcia, normalizują metabolizm dzięki pektynie i błonnikowi;
  • zapobiegają powstawaniu onkologii – owoce są bogate w związki finolowe;
  • normalizują metabolizm wody i soli – poprawiają pracę serca dzięki solom potasowym;
  • działają moczopędnie – ze względu na tę właściwość produkt polecany jest na dnę moczanową i obrzęki;
  • aktywować wydzielanie żółci – stymuluje woreczek żółciowy, trzustkę;
  • poprawić procesy krwiotwórcze – zwiększyć poziom hemoglobiny;
  • zapewniają regenerację chrząstki – wzmacniają kości i odbudowują stawy, dlatego są przydatne w osteochondrozie, osteoporozie, artrozie.

3 wskazówki dotyczące wyboru

Niewłaściwie wyhodowany produkt wchłania i koncentruje raczej toksyczne substancje. Zanim wybierzesz przepisy na bakłażany „jak grzyby” na zimę, musisz dokładnie rozważyć zakup tego owocu. Pamiętaj o następujących trzech zaleceniach, aby dokonać właściwego wyboru.

  • Weź młode bakłażany. Łatwo je rozpoznać. Młode okazy wyróżniają się cienką skórą, ciemnoniebieskim równomiernym odcieniem. Przejrzałe owoce nabierają szaro-zielonych lub żółto-brązowych odcieni. Nigdy ich nie kupuj. To przejrzałe bakłażany, które gromadzą w sobie solaninę – dość toksyczną substancję, która powoduje zatrucie organizmu. Młode bakłażany nie mają tego składnika.
  • Wybierz średnie owoce. Nie kupuj zbyt dużych bakłażanów. Mają dużo nasion, które obniżą smak potrawy. Nie zaleca się przerywania wyboru bardzo małych bakłażanów. W procesie obróbki cieplnej mogą zamienić się w „owsiankę”. Najsmaczniejsze i najzdrowsze owoce są średniej wielkości.
  • Sprawdź świeżość produktu. Bakłażany, leżące przez długi czas na blacie, zaszkodzą Ci wysoką zawartością składników odżywczych. Ale ryzyko wystąpienia problemów trawiennych poprzez zjedzenie nieświeżego owocu znacznie wzrasta. Aby określić świeżość bakłażana, trzymaj go w dłoniach. Skóra powinna być gładka i równa. Na powierzchni nie powinno być brązowych plam (są to ślady uszkodzeń). Dokładnie sprawdź „ogon”. Zielona szypułka wskazuje na świeżość produktu, a brązowa wskazuje na to, że owoc był już dawno zerwany.
  • Szefowie kuchni mówią: im ciemniejszy kolor bakłażana, tym jest smaczniejszy. Dlatego wybierz owoce o bogatym odcieniu, praktycznej czerni.

    Sekrety prawidłowego gotowania

    Tajemnic właściwego przygotowania jest niewiele, ale trzeba je brać pod uwagę. Niewłaściwie ugotowany bakłażan może całkowicie stracić swoje korzystne właściwości, prowadzić do ciężkiego zatrucia. Doświadczeni kucharze znają trzy sekrety.

  • Nie jedz surowych owoców. Nigdy nie jedz surowego bakłażana lub owoców, które nie zostały w pełni ugotowane. Takie danie powoduje długotrwałe zaburzenia jelitowe, silne skurcze i wymioty.
  • Wyeliminuj charakterystyczną goryczkę. Niebieskie mają specyficzną goryczkę. Aby go wyeliminować, pokrój umyte owoce w średniej wielkości kółka lub kostki. Włóż surowce do miski, sól. Po 15-20 minutach na powierzchni kawałków pojawią się krople płynu. Kostki delikatnie wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Marynować ze skórą lub bez. Bakłażan można puszkować ze skórką lub bez. To zależy od twoich preferencji. Obrane niebieskie nadają potrawie delikatniejszy smak. Ale w tym przypadku wzrasta ryzyko uzyskania papkowatej konsystencji.
  • Pokrojony bakłażan

    Bakłażan „jak grzyby” na zimę: wybierz swój przepis

    Bakłażany można przechowywać zamrożone. To najłatwiejszy sposób na zebranie niebieskich na zimę. Aby to zrobić, pokrój produkt na kawałki, wyeliminuj gorycz. Następnie niebieskie blanszować we wrzącej wodzie przez dwie do trzech minut, od razu zalać zimną wodą. Połóż bakłażana na czystej, suchej szmatce, aby spuścić nadmiar płynu. Rozłóż kawałki na płaskiej powierzchni pokrytej polietylenem, aby bakłażany się nie dotykały, włóż je do zamrażarki. Zamrożone kawałki umieścić w osobnym pojemniku lub torbie. Ale jeśli chcesz rozpieszczać swoje domowe „bakłażany”, skorzystaj z poniższych przepisów.

    Gotowany

    Osobliwości. To najłatwiejszy przepis na pyszną przekąskę – bakłażan „jak grzyby” na zimę bez sterylizacji.

    Pogarszać:

    • małe niebieskie – 3 kg;
    • woda – 3 l;
    • liść laurowy – od trzech do czterech sztuk;
    • ocet – 150 g;
    • sól – dwie łyżki stołowe;
    • czosnek – jedna głowa.

    Gotowanie

  • Pokrój bakłażana w drobną kostkę.
  • Posyp solą.
  • Gdy goryczka zniknie, zadbaj o marynatę.
  • Do rondla wlać wodę, posolić, dodać liść laurowy i zagotować.
  • Gdy płyn zacznie się gotować, wlej ocet, zmniejsz ogień.
  • Zanurz niebieskie kawałki w marynacie małymi partiami. Muszą być gotowane przez 15 minut.
  • Wyjmij bakłażany, natychmiast włóż je do wysterylizowanych słoików.
  • Do każdego słoika (0,5 l) dodaj dwa ząbki czosnku.
  • Niebieskie polać gorącą marynatą (taką, w której gotowały się owoce).
  • Zwiń brzegi, pamiętaj, aby je zawinąć.
  • Słony

    Osobliwości. Solony bakłażan „jak grzyby” spodoba się wszystkim miłośnikom pikantnych przekąsek. To danie można spożyć po trzech do czterech dniach. Aby marynować bakłażany „jak grzyby” na zimę, słoiki (0,5 l) należy sterylizować przez 15 minut, a następnie mocno zwinąć pokrywkami.

    Pogarszać:

    • bakłażan – 3 kg;
    • czosnek – jedna głowa;
    • marchewki – cztery sztuki;
    • woda – 2,5 l;
    • olej roślinny – 30 ml;
    • sól – pięć łyżek stołowych;
    • goździki, ziele angielskie i gorzki pieprz.

    Gotowanie

  • Usuń łodygi, umyj bakłażana.
  • Zanurz je w całości w wodzie, gotuj przez 15 minut.
  • Gdy owoce nieco ostygną, poddaj je naciskowi na jedną do dwóch godzin, aby usunąć nadmiar płynu.
  • W tym czasie zetrzyj marchewki, posiekaj czosnek.
  • Połącz marchewki z czosnkiem, dodaj sól i przyprawy, wymieszaj.
  • Pokrój każdy bakłażan wzdłuż, nie sięgając do krawędzi, aby utworzyć kieszonkę.
  • Niebieskie zacznij od masy czosnkowo-marchewkowej.
  • Włóż nadziewane bakłażany do słoików, trochę ubij.
  • Jeśli nadzienie pozostanie, wypełnij je pustkami powstałymi w słoiku.
  • Teraz zagotuj wodę, dodaj sól, gotuj solankę przez pięć do siedmiu minut.
  • Napełnij słoiki powstałą marynatą.
  • Przenieś pojemniki w zimne miejsce, moczyć przez trzy do pięciu dni.
  • Z ziołami i czosnkiem

    Osobliwości. Ten przepis na bakłażany „na grzyby” z czosnkiem i ziołami na zimę wymaga obowiązkowej sterylizacji. Prosta procedura zapewni najlepsze przechowywanie konserwacji.

    Pogarszać:

    • małe niebieskie – 5 kg;
    • sól – cztery łyżki stołowe;
    • woda – 3 l;
    • ocet – 250 ml;
    • czosnek – dwie głowy;
    • koperek – duża wiązka;
    • olej słonecznikowy – 300 ml.

    Gotowanie

  • Pokrój bakłażana w kostkę, wyeliminuj goryczkę.
  • Postaw garnek z wodą na ogniu, dodaj sól, zagotuj. Następnie wlej ocet.
  • Zanurz bakłażany we wrzącej marynacie.
  • Gotuj je przez trzy minuty, nie więcej, włóż do durszlaka, aby nadmiar płynu mógł spłynąć.
  • Posiekaj koperek, połącz z posiekanym czosnkiem.
  • W dużej misce wymieszaj kawałki bakłażana z ziołami czosnku, dodaj olej roślinny.
  • Ułóż gotową sałatkę w wysterylizowanych słoikach, przykryj żelaznymi pokrywkami (nie zwijaj).
  • W dużym rondlu połóż stary ręcznik na dnie, połóż na nim słoiki z bakłażanem. Napełnij wodą, włącz ogień.
  • Sterylizuj małe niebieskie przez 20 minut, a następnie zwiń je.
  • Kawior z bakłażana w słoiku

    Konserwowy

    Osobliwości. Gotowanie marynowanego bakłażana „jak grzyby” zaleca się nie na zimę, ale jako danie codzienne. Chociaż jeśli uciekniesz się do sterylizacji (15-20 minut), takie puste miejsce można zapisać przez długi czas. Skorzystaj z poniższych instrukcji krok po kroku, aby prawidłowo przygotować danie.

    Pogarszać:

    • niebieski – 3 kg;
    • cebula – 300 g;
    • ocet – 100 ml;
    • olej roślinny – w razie potrzeby;
    • czosnek – dwie lub trzy głowy.

    Gotowanie

  • Cebulę pokroić w krążki, polać octem.
  • Namocz cebulę w tej marynacie przez 15-20 minut.
  • W tym czasie zadbaj o bakłażany: pokrój je w kostkę, wyeliminuj goryczkę.
  • Wlej trochę oleju na patelnię, usmaż małe niebieskie. Pamiętaj, że bakłażan może wchłonąć dużo tłuszczu jak gąbka, więc nie przesadzaj z produktem roślinnym.
  • Smażone plastry powinny nabrać pięknego złotego koloru.
  • Włożyć do głębokiej miski, dodać marynowaną cebulę, przecisnąć przez praskę czosnek.
  • Posolić masę do smaku, wymieszać.
  • Ułóż taką sałatkę w słoikach, a następnie wysterylizuj lub zamknij zwykłą pokrywką, wstaw do lodówki.
  • Po trzech lub czterech dniach bakłażany będą całkowicie nasiąknięte, nabiorą aromatu i smaku prawdziwych grzybów. Miłośnikom pikantnych przekąsek zaleca się dodanie do dania ćwiartki strąka papryczki chili.

    z majonezem

    Osobliwości. Apetyczne i oryginalne bakłażany uzyskuje się poprzez dodanie majonezu.

    Pogarszać:

    • niebieski – dwa owoce;
    • czosnek – jeden ząbek;
    • cebula – jedna;
    • majonez – od pięciu do sześciu łyżek stołowych;
    • olej roślinny, sól.

    Gotowanie

  • Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  • Umieść obrabiany przedmiot na sicie, aby nadmiar oleju mógł spłynąć.
  • Pokrój bakłażana w drobną kostkę, wyeliminuj goryczkę.
  • Kawałki smażymy na oleju, aż nabiorą intensywnego złotego koloru.
  • Połącz bakłażana i cebulę.
  • Dodaj posiekany czosnek, majonez.
  • Dodaj przyprawy do smaku, wymieszaj masę.
  • Podziel sałatkę na słoiki.
  • Sterylizuj konserwację przez 15 minut, a następnie zwiń.
  • Bakłażan w słoiku

    Smażone z jajkami

    Osobliwości. Ten przepis na niebieskie „jak grzyby”, leżakujące w lodówce, nabiera szczególnej pikanterii dzięki dodaniu jajek. Danie można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tym drugim przypadku konieczne jest wytrzymywanie go przez jedną do dwóch godzin w lodówce.

    Pogarszać:

    • niebieski – cztery owoce;
    • olej roślinny – do smażenia;
    • cebula – jedna;
    • jajko – dwa;
    • kostka grzybowa – jedna;
    • zielenie (koperek, pietruszka, cebula) – mała wiązka.

    Gotowanie

  • Pokrój bakłażana w kostkę, wyeliminuj goryczkę.
  • W osobnej misce rozbij jajka, dodaj szczyptę soli, dokładnie ubij miksturę.
  • Niebieskie polać masą jajeczną, wymieszać tak, aby wszystkie kawałki były równomiernie nasączone.
  • Podczas moczenia bakłażana posiekaj cebulę.
  • Włóż bakłażany na patelnię z gorącym olejem, usmaż je.
  • Dodaj do niebieskiej cebuli, dalej smaż masę.
  • Po 15 minutach na patelnię wsypać kostkę grzybową, po rozdrobnieniu.
  • Gotuj naczynie przez kolejne pięć minut, ciągle mieszając.
  • Przed podaniem posiekaj warzywa i udekoruj „grzyby”.
  • Bez względu na to, jaki przepis na zimę wybierzesz na niebieskie „jak grzyby”, przyda się jeszcze jedna wskazówka od szefów kuchni. Jeśli zdecydujesz się obrać bakłażany, najpierw oparz owoce wrzątkiem. Dzięki takim niebieskim skórkom łatwo i bez większych problemów usuniesz.

    Inne domowe przepisy

    Dżem z mniszka
    Dżem z rokitnika Dżem
    z szyszek sosnowych
    Dżem z płatków róży
    Dżem imbirowy

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author