Bakłażan w sosie pomidorowym według 🍆przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Smażony bakłażan w sosie pomidorowym 🍆

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • płyta grzewcza lub kuchenka;
  • grill powietrzny (jeśli występuje);
  • patelnia;
  • patelnia;
  • miarka lub waga kuchenna;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • nóż;
  • szpatułka kuchenna;
  • deska do krojenia;
  • słoik i pokrywka.

Składniki

Produkt Ilość
bakłażan 600 gramów
Pomidory 500 gramów
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe. l.
Ocet 20 ml.
Czosnek 2-4 goździki
Olej roślinny w porcjach
Sól 0,5 łyżeczki
Cukier 1 łyżeczka
nierafinowany olej roślinny 1-2 łyżki. l.
Piment 3 szt.
Ziarna czarnego pieprzu 3 szt.
koperek smak
tymianek 1-2 gałęzie

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie warzyw

  • Umyj około 3-4 pomidorów (500 gramów). Umyj też bakłażana. Będą potrzebować 600 gramów. Pokrój bakłażana na ćwiartki o grubości 1-1,5 centymetra.

    Pokrój bakłażana na ćwiartki.

  • Obierz i posiekaj czosnek. Dodaj do dania do smaku – od 2 do 4 goździków.

    Drobno posiekaj czosnek.

  • Nabierz wodę do małego rondla i zagotuj. Ostrym nożem naciąć skórę każdego pomidora.

    Na pomidorach wykonujemy nacięcia w kształcie krzyża.

  • Umieść pomidory we wrzącej wodzie na 1 minutę. Odbywa się to w celu łatwego usunięcia skórki z pomidorów.

    Pomidory wkładamy do wrzącej wody.

  • Wyjmij pomidory z wody. Pozwól im trochę ostygnąć i usuń z nich skórę.

    Teraz możesz łatwo usunąć skórkę z pomidorów.

  • Duszony bakłażan

  • Wlej olej roślinny na gorącą patelnię i umieść posiekany bakłażan.

    Rozprowadzamy bakłażana na patelni z olejem roślinnym.

  • Podczas smażenia bakłażanów posiekaj blanszowane pomidory, wymieszaj z czosnkiem i wyślij do małego rondla, w którym będziesz je później dusić.

    Pomidory drobno posiekać, wymieszać z czosnkiem i włożyć do rondla.

  • Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego do pokrojonych pomidorów z czosnkiem. Dokładnie wymieszać.

    Dodaj pastę pomidorową do pomidorów z czosnkiem.

  • Dodaj również na patelnię 1-2 łyżki nierafinowanego aromatycznego oleju roślinnego i smażonego bakłażana.

    Do masy pomidorowej włożyć smażone bakłażany.

  • Postaw garnek na ogniu. Gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu.

    Warzywa duszone.

  • Po 2-3 minutach dodaj 20 mililitrów octu, trzy groszki ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj przez kolejne 3-4 minuty i wyjmij patelnię z pieca.

    Dodaj groszek ziele angielskie.

  • Drobno posiekaj koperek (do smaku) i wyślij do bakłażana. Dokładnie wymieszać.

    Do warzyw dodać posiekany koperek, wymieszać.

  • Dodaj 0,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru na patelnię.

    Dodaj sól i cukier.

  • Czas umieścić smażonego bakłażana w sosie pomidorowym w słoiku. Napełnij słoik bakłażanem mniej więcej do połowy, następnie dodaj 1-2 gałązki tymianku i wypełnij słoik do końca. Przykryj słoik pokrywką.

    Warzywa wkładamy do słoików i do każdego dodajemy gałązkę tymianku.

  • Pasteryzacja

  • W celu pasteryzacji wyślij słoik do grilla powietrznego na 15 minut w temperaturze 150 stopni. Jeśli nie masz grilla powietrznego, użyj metody klasycznej. Umieść ściereczkę lub ręcznik na dnie szerokiego garnka z wodą. zanurzyć słoik w wodzie (woda nie powinna całkowicie zakrywać słoika). Zagotuj wodę i sterylizuj bakłażana przez 15 minut.

    Sterylizuj słoiki z bakłażanem.

  • Za pomocą rękawicy kuchennej ostrożnie usuń bakłażana. Po ostygnięciu bakłażana można je przenieść do magazynu. Można je przechowywać do 6-8 miesięcy w lodówce lub w temperaturze pokojowej.

    Bakłażany przygotowane według tego przepisu w sosie pomidorowym są doskonale przechowywane.

  • Przepis

    Jeśli któryś z procesów pozostał dla ciebie niezrozumiały po przeczytaniu instrukcji, sprawdź ten, który szczegółowo pokazuje przepis na gotowanie smażonego bakłażana w sosie pomidorowym.

    Drodzy czytelnicy, podzielcie się w komentarzach swoją opinią na temat smaku dania i wrażeniami z przepisu poniżej.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author