Bakłażan z fasolą 🍆 przepis krok po kroku ze zdjęciem

Pyszny bakłażan z fasolą na zimę 🍆

Przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż kuchenny, tarka/niszczarka, miska, miarka, łyżka stołowa, kilka filiżanek, duży rondel, maszynka do mielenia mięsa, płyta grzewcza, słoiki z pokrywkami, otwieracz do puszek.

Składniki

Nazwa Ilość
bakłażan 2 kg
Pomidory 1,5 kg
Sucha fasola 500 gramów
Bułgarski kolor pieprzu 500 gramów
Cebula 500 gramów
Marchewka 500 gramów
Rafinowany olej roślinny 350 ml
Ocet stołowy, 9% 150 ml
Cukier granulowany 250g
Sól 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

Ważny! W celu konserwacji fasola jest przygotowywana z wyprzedzeniem. Najpierw moczy się przez 6-8 godzin, po czym gotuje przez 1-1,5 godziny do miękkości. Możesz przyspieszyć proces gotowania fasoli za pomocą szybkowaru.

  • Umyj i oczyść wszystkie warzywa. Usuń zielone ogonki z 2 kg bakłażana i 1,5 kg pomidorów, obierz pół kilograma cebuli, usuń 500 g słodkiej papryki z szypułek i nasion, obierz 500 g marchewki.

    Gotowanie bakłażana z fasolą

  • Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce lub rozpuść na specjalnej szatkownicy i połóż na dnie pojemnej patelni.

    zetrzeć marchewki

  • Posiekaj główki cebuli niezbyt cienkie półpierścienie. Jeśli cebula jest duża, to ćwiartki pierścieni i ułóż ją równą warstwą na marchewce.

    Kroić cebule

  • Paprykę pokroić w dużą kostkę i wlać na patelnię jako kolejną warstwę.

    wyciąć pretz

  • Kolejną warstwę na zawartość patelni wyłożyć funt gotowanej fasoli, aż będzie w pełni ugotowana.

    gotować fasolę

  • Pokrój bakłażana uwolnionego od ogonków, ale nie obranego z fioletowej skórki, na duże kostki i włóż je do osobnej miski.

    pokrój bakłażana

  • Posyp posiekany bakłażan odrobiną soli, wymieszaj i odstaw miskę na 10 minut, aż bakłażan da sok. Po 10-15 minutach odcedź sok z kostek bakłażana i lekko je wyciśnij. Wraz z sokiem zniknie gorycz. Rozłóż wyciśnięte kostki bakłażana grubą warstwą na fasoli.

    dodać sól

  • Przełóż losowo pokrojone pomidory przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach do osobnej miski.

    trzeba posiekać pomidory

  • Do zawartości patelni wsyp 250 g cukru pudru. Do rondla z warzywami wlej 350 g rafinowanego oleju roślinnego. Obok warzyw wyślij pomidory posiekane w maszynce do mięsa i postaw patelnię na dużym ogniu, niczego nie mieszając. Gdy zawartość patelni dobrze i równomiernie się zagotuje, wymieszaj warzywa, zmniejsz płomień palnika do średniego i zanotuj godzinę rozpoczęcia wrzenia.

    wymieszać składniki

  • Gotuj przez 30 minut po ugotowaniu, okresowo (delikatnie i nie intensywnie) mieszając warzywa. Pięć minut przed gotowością dodaj 150 ml octu stołowego 9% i 2 łyżki do zawartości patelni. l. Sól.

    bakłażan z fasolą gotowy

  • Pięć minut po dodaniu octu zredukuj płomień palnika do minimum, wrzuć gotującą się sałatkę jeden po drugim i od razu wrzuć do wstępnie wysterylizowanych słoików. Załóż słoiki z puszki na pokrywki i zawiń, aż całkowicie ostygną. Następnie wróć do pierwotnego stanu i przechowuj jak zwykle domowe jedzenie w puszkach.

    Bakłażan z fasolą 🍆 przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Czy wiedziałeś? Gotowość dania zależy od stanu kawałków bakłażana. Gdy tylko białe smugi znikną z niebieskich i staną się przezroczyste, sałatka jest gotowana i można ją konserwować.

    Przepis

    Lekcja wideo oferowana do oglądania wyraźnie pokazuje podstawowe zasady i etapy przygotowania sałatki warzywnej z fasolą na zimę. Tutaj zobaczysz jedną z opcji przetwarzania warzyw, w szczególności bakłażana, aby gotowa sałatka nie miała gorzkiego smaku. Miłego oglądania.

    Dziękujemy za poświęcenie czasu na zapoznanie się z przepisem na przygotowanie i konserwowanie sałatki z fasoli z bakłażanem i innymi warzywami. Jak przydatne były dostarczone Ci informacje? Jakich nowych rzeczy możesz się nauczyć z przepisu dla siebie? Jak przygotowujesz fasolę? Podziel się swoją metodologią i metodami przechowywania pustych ziaren fasoli na zimę. Skomentuj przepis i nie zapomnij zostawić recenzji, umieszczając ją na dole strony. Przyjdź do portalu po nowe i pyszne przepisy.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author