Bakłażan z grzybami 🍆 przepis krok po kroku ze zdjęciem

Delikatna sałatka z bakłażana z grzybami 🍆

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, patelnia, łopatka, salaterka, kuchenka, talerze, ręczniki papierowe, prasa do czosnku.

Składniki

Składniki Ilość
bakłażan 2-3 szt.
papryka (najlepiej czerwona mięsista) 1-2 szt.
Sałatka Cebula (niebieska) ½ sztuki
Pieczarki (najlepiej małe) 300g
Czosnek 2-3 goździki
koperek 4-5 oddziałów
Sok cytrynowy 1 ul. l.
Olej roślinny 4-5 art. l.
Sos sojowy 2-3 łyżki. l.
Sól 1 łyżeczka
Cebula zielona (do dekoracji) 3-4 pióra

Gotowanie krok po kroku

  • Bakłażany (2-3 sztuki) myją. Odetnij szypułkę i drugą krawędź i pokrój w dużą kostkę. Skóra nie wymaga peelingu. Pokrojone bakłażany włożyć do miski, posolić (około 1 łyżeczki soli), wymieszać i odstawić na 20 minut, aby wypłynęła z nich goryczka.

    Gotowanie dania z bakłażana

  • Paprykę bułgarską (1-2 sztuki), umyć, usunąć nasiona i szypułki i pokroić w dużą kostkę.

    Posiekaj paprykę do gotowania.

  • Koper (4-5 gałązek), opłucz, osusz i pokrój bardzo drobno.

    Posiekana natka pietruszki do przygotowania

  • Pół sałaty (cebula niebieska) pokroić w cienkie półpierścienie. Im cieńszy, tym lepiej.

    Pokrój cebulę do ugotowania

  • Czosnek (2-3 ząbki), obrać i przecisnąć przez prasę. W salaterce wymieszaj cebulę pokrojoną w półpierścienie, dodaj czosnek i drobno posiekany koperek.

    Pokrój warzywa do gotowania

  • Do tych składników wlej sok z cytryny (łyżka stołowa), sos sojowy (2 łyżki stołowe) i olej roślinny (łyżka stołowa), dobrze wymieszaj i pozostaw do zaparzenia. To sos sałatkowy.

    Wymieszaj składniki do przygotowania

  • Postaw patelnię na kuchence i dobrze ją podgrzej. Wlej trochę oleju roślinnego (1-2 łyżki stołowe) i pozwól mu się podgrzać.

    Rozgrzej patelnię do gotowania.

  • Dodaj paprykę i smaż do miękkości. Ugotowane papryki układamy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.

    Posiekaj paprykę do gotowania.

  • Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię i usmaż umyte i obrane pieczarki. Jeśli grzyby są małe, nie trzeba ich kroić. Pokrój duże pieczarki na 3-4 kawałki. Na osobnym talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami wkładamy również smażone do ugotowania pieczarki.

    Pokrój grzyby do ugotowania

  • Opłucz stojące bakłażany, trochę wyciśnij i smaż do miękkości na patelni, dodając olej roślinny. Ugotowane bakłażany połóż również na ręcznikach papierowych.

    Pokrój bakłażana do ugotowania

  • Warzywa ostudzone do ciepłego wymieszać w misce i doprawić obecnym dressingiem. Wszystko delikatnie wymieszaj od dołu do góry.

    Wymieszaj składniki do przygotowania

  • Sałatkę odstawić na 15-20 minut, a następnie podać na stole.

    Sałatka z bakłażana z grzybami

  • Opcje serwowania sałatek i dodatków

    Na płaskim talerzu ułożyć sałatkę z bakłażana z pieczarkami i posiekanymi piórkami z zielonej cebuli lekko ukośnie. Sałatkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przystawkę lub dodatek do mięsa lub drobiu.

    Przepis

    Zobacz, jak odpowiednio posiekać i usmażyć warzywa, przygotować dressing i ułożyć sałatkę.

    Nauczyłeś się gotować najdelikatniejszą sałatkę z bakłażana z grzybami. Do tej sałatki nie można drobno posiekać warzyw do smażenia. Wszystko należy pokroić w duże kostki. Warzywa należy również smażyć oddzielnie od siebie. Jeśli poczujesz trochę soli, sałatkę można posolić według własnych upodobań. Gotuj według przepisu i napisz w komentarzach, czy danie Ci się spodobało.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author