Bakłażan z kapustą na zimę krok po kroku 🍆 przepis ze zdjęciem

Bakłażan z kapustą na zimę to nie lada gratka 🍆

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • banki;
  • maszyna do zszywania;
  • łyżka;
  • widelec;
  • nóż;
  • tablica;
  • patelnia;
  • prasa do czosnku.

Składniki

Produkt Ilość
Kapusta 700 gramów
bakłażan 500 gramów
Marchewka 150 gramów
Ostre papryczki smak
Czosnek 3-4 goździki
Pieprz czarny groszek 10 kawałków.
Sól 1 ul. l.
Ocet 9% 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Umyj bakłażana i odetnij łodygi. Bakłażana wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy od momentu wrzenia przez 5-7 minut. Upewnij się, że się nie rozgotują.

    Odetnij ogonki bakłażana, włóż je do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 7 minut.

  • Podczas gotowania posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Wszystko wkładamy do miski.

    Rozdrobnij kapustę i zetrzyj marchewki.

  • Wyjmij bakłażana z patelni i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

    Wyjmij bakłażana z wody i odstaw na bok.

  • Pokrój ostrą paprykę w cienkie krążki.

    Pokrój ostrą paprykę w cienkie krążki.

  • Do posiekanej kapusty dodać marchewki, ostrą paprykę, mieszankę ziaren pieprzu i przecisnąć przez praskę czosnek do miski.

    Do kapusty z marchewką dodać posiekaną paprykę i ziarna pieprzu, wycisnąć czosnek.

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa i pokrój bakłażana w dużą kostkę.

    Pokrój bakłażana w duże kostki.

  • Dodaj bakłażana do reszty warzyw i wymieszaj.

    Dodaj bakłażana do kapusty, wymieszaj.

  • Dodaj sól, ocet i wymieszaj.

    Dodaj sól i ocet.

  • Bierzemy sterylizowane słoiki. Włóż warzywa do słoików i zamknij pokrywki.

    Włóż powstałą sałatkę do słoików.

  • Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Możesz spróbować kapusty za tydzień!

    Chociaż takie bakłażany z kapustą są przygotowywane na zimę, możesz ich spróbować za tydzień.

  • Wariacje kulinarne

    Podobne roladki z bakłażana i innych warzyw są bardzo pomocne w radzeniu sobie z zimowym niedoborem witamin. Jesz takie szwy i od razu dostajesz dawkę witamin. A co najważniejsze, wiesz, co wkładasz do słoika i że możesz spokojnie jeść te warzywa, bez obawy, że się zatrujesz lub że są jakieś dodatkowe szkodliwe składniki.

    Jeśli lubisz gotować szwy i nie żałujesz, że spędzasz na tym czas, koniecznie spróbuj zrobić takie bakłażany z kapustą na zimę dla siebie i swoich bliskich. Proces puszkowania nie zajmie dużo czasu (chyba że chcesz zrobić dużo puszkowania na raz). Ale w końcu zjesz pyszne warzywa w słoiku i poczęstujesz nimi swoich gości i bliskich. Możesz toczyć, co chcesz. Mogą to być pomidory, ogórki, papryka, bakłażany, cukinia i wiele innych.

    Przepis

    Podobny domowy przepis jest również opisany w małym. Być może zainteresuje również Ciebie.

    Teraz wiesz, jak gotować bakłażana z kapustą na zimę, aby je zjeść, gdy nie ma świeżych warzyw. Z prostych składników możesz zrobić bardzo smaczne szwy, które możesz jeść przez całą zimę. Lubisz robić zachody słońca? Jeśli tak, co lubisz najbardziej rzucać? Napisz swoje odpowiedzi poniżej w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author