Bakłażany w adżyce na zimę: przepisy bez sterylizacji, w języku ormiańskim i w powolnej kuchence

Przepis na bakłażany w adżyce na zimę: pozbędzie się cholesterolu i nie zaszkodzi sylwetce

Niesamowite bakłażany w adżyce na zimę – tak gospodynie domowe są przyzwyczajone do charakteryzowania tego rodzaju ochrony. Dobrze odżywione małe niebieskie, długo dojrzewające w letnim domku, są lepsze niż inne warzywa w połączeniu z czosnkiem i innymi pikantnymi, a czasem nawet ostrymi przyprawami. Istnieje wiele interpretacji tego dania. Ktoś smaży główny składnik, ktoś dusi. Jedni przygotowują preparat z octem, inni – wyłącznie bez niego. Ale jedno pozostaje w nim niezmienne: oryginalny smak i zapierający dech w piersiach aromat, wydobywający się spod blaszanego wieczka i wywołujący natychmiastowe ślinienie.

Czym są pożyteczni „grubi mężczyźni” i czego się obawiać

Bakłażany należą do rodziny psiankowatych. Są więc kuzynami rumianych pomidorów i dojrzewających w ziemi ziemniaków. Współcześni „grubianie” to kultywowani potomkowie starożytnej rośliny, która na długo przed pojawieniem się hodowców rosła na bezkresnych przestrzeniach Indii i Chin. Niebieski należy do tej niewielkiej kategorii warzyw, które nie są spożywane na surowo. Jednak mieszkańcy Imperium Niebieskiego są gotowi polemizować z tą opinią: w Chinach bakłażany marynuje się w specjalnym sosie i je się, nawet nie pozwalając, aby mięsiste krążki zanurzyły się w marynacie. Jednak bez sosu naprawdę nie smakują dobrze. Kolejna rzecz to smażone bakłażany w adżyce, przygotowane na zimę. Wszystko jest w nich niesamowite: zarówno smak, jak i aromat.

Bakłażan to niskokaloryczny mieszkaniec ogrodu. W 100 g produktu znajduje się tylko 28 kalorii. Dlatego dietetycy często umieszczają go w tabelach dietetycznych. „Grubi mężczyźni” o błyszczących bokach zawierają dużo żelaza, sodu, potasu i innych ważnych dla ludzkiego organizmu substancji. Inne korzyści i przydatność warzywa wymieniono w tabeli.

Tabela – Skład bakłażana

Witaminy i minerały Jakie są przydatne
– Witamina C;
– fosfor;
– witaminy z grupy PP;
– karoten
– Niezbędny dla osób cierpiących na miażdżycę;
– korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego układu krążenia
– Potas;
– flawonoidy;
– celuloza;
– witamina B6
Wskazany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi
Witamina C – Wzmacnia system obronny organizmu;
– przyczynia się do odporności na choroby wirusowe
Witaminy z grupy B – są naturalnymi antydepresantami;
– wzmocnić układ nerwowy
Związki fenolowe Zapobiegaj tworzeniu się komórek rakowych

Niebieskie zawierają szczawiany, które są przeciwwskazane u osób cierpiących na choroby nerek. Również dla osób z problemami z woreczkiem żółciowym. Nie opieraj się na produkcie i masz problemy z przewodem pokarmowym. Ostatnie badania wykazały, że szczawiany z bakłażana częściowo zakłócają wchłanianie wapnia w organizmie. Ale jeśli te wszystkie dolegliwości nie dotyczą Ciebie, możesz spokojnie jeść warzywo i czerpać stałą korzyść z jego spożycia.

Bakłażan może obniżyć poziom „złego” cholesterolu.

Bakłażany w adżyce na zimę: 4 przepisy

Każdy przepis na bakłażana w adżyce pomidorowej ma swoją własną „skórkę”. Poniżej przedstawiamy metody konserwacji pojemników szklanych ze sterylizacją i bez. A także słynny ormiański przepis na zbiory. Im dłużej smażysz warzywo, tym więcej traci ono składników odżywczych. Dlatego jeśli chcesz, aby wyszło bardzo smacznie, nie oszczędzaj oleju roślinnego, a jeśli potrzebujesz opcji dietetycznej, zrezygnuj ze smażenia.

bez octu

Osobliwość. Niebieskie w adżyce bez octu to pozycja obowiązkowa dla tych, którzy wolą lekkie „zimowe” dania. Ten przepis wymaga sterylizacji słoików, ale nie zobowiązuje do smażenia bakłażana. W konsekwencji małe niebieskie nie wchłoną oleju roślinnego, a on z kolei nie stanie się ciężarem nie do zniesienia dla żołądka. W przepisie nie ma też octu. Dzięki temu zarówno diabetycy, jak i chorzy na nerki będą mogli cieszyć się tym daniem. Nie zaszkodzi zdrowiu gospodarstw domowych z nadkwasotą i zapaleniem żołądka. To prawda, że ​​w ostatniej kategorii będziesz musiał zmniejszyć ilość czosnku, aby małe niebieskie nie były tak ostre.

Zestaw produktów:

  • bakłażan – 5 kg;
  • czerwona papryka – 3 kg;
  • pomidory – 3 kg;
  • olej słonecznikowy – szklanka;
  • czosnek – 0,5 kg;
  • papryczka chili – dwie sztuki;
  • pietruszka – pęczek;
  • cukier – 0,5 kg;
  • sól – pół szklanki.

Co robimy

  • Dokładnie umyj wszystkie warzywa, zwłaszcza jeśli pochodzą prosto z letniego domku.
  • Niebieskie kroimy w koła o grubości pół centymetra, dobrze solimy i odstawiamy na pół godziny, aby sól „wyciągnęła” całą gorycz z warzyw.
  • Przełóż czosnek przez maszynkę do mięsa i wyjmij go na bok.
  • To samo robimy z zieleniną, pomidorami i papryką, ale w jednym pojemniku: te produkty można natychmiast mieszać.
  • Kociołek stawiamy na kuchence, wlewamy do niego wskazaną ilość mieszanki olejowo-warzywnej, ciągle mieszamy i czekamy, aż się zagotuje.
  • Po ugotowaniu adżyki wlej do niej krążki bakłażana i czosnek. Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
  • Równolegle przystępujemy do sterylizacji szklanych pojemników: każdy słoik musi zostać przetworzony.
  • Nie wyłączając gazu pod kociołkiem z adżyką, wlej pachnącą zawartość do słoików, pozwól przyszłej konserwacji trochę ostygnąć przez 20 minut, a następnie bezpiecznie zamknij specjalnym kluczem i blaszaną pokrywką.
  • Odwracamy słoiki do góry nogami, kładziemy je na starym kocu i „przykrywamy” na wierzchu.
  • Jeśli nagle stwierdzisz, że jedna z pokrywek nie jest wystarczająco mocno osadzona na słoiku, nie zniechęcaj się. Wystarczy włożyć miskę bakłażana do lodówki i cieszyć się smakiem smakołyków przez następne dwa do trzech tygodni. Potraktuj to jako jazdę próbną.

    Bez sterylizacji

    Osobliwość. Bakłażany w adżyce na zimę bez sterylizacji wymagają wstępnego smażenia głównego składnika. W efekcie obrabiany przedmiot okazuje się grubszy niż w poprzedniej wersji, ale też bardziej satysfakcjonujący. Warto również wziąć pod uwagę, że w tym przepisie obecny jest ocet. Lepiej nie dawać takiego zachowania dzieciom. Warto również powstrzymać się od jego stosowania u osób, które cierpią na choroby przewodu pokarmowego. Zaletą przepisu jest względna szybkość przygotowania, osiągnięta dzięki braku konieczności sterylizacji słoików i kaloryczności potrawy. Rozgrzewając porcję takiej adjiki zimą, można ją bezpiecznie podawać jako dodatek.

    Zestaw produktów:

    • małe niebieskie – 2 kg;
    • czerwone pomidory – 2 kg;
    • olej roślinny – szklanka;
    • czosnek – osiem dużych głów;
    • papryka – 1 kg;
    • ocet – pół szklanki;
    • cukier – pół szklanki;
    • papryczka chili – dwa strąki;
    • sól – dwie łyżki stołowe.

    Co robimy

  • Niebieskie kroimy w kółka i stopniowo smażymy na suchej patelni z obu stron.
  • Pozostałe warzywa oczyszczamy i kroimy w następujący sposób: natkę pietruszki jak najmniejszą, pomidory – w zależności od wielkości na cztery do sześciu plastrów, paprykę na ćwiartki.
  • Czosnek przekręcamy w maszynce do mięsa, następnie siekamy paprykę i pomidory.
  • Wszystkie posiekane warzywa wysyłamy do wspólnego kotła i doprowadzamy do wrzenia.
  • Następnie wrzuć usmażone kawałki bakłażana do wrzącej adżyki i gotuj, aż małe niebieskie zmiękną.
  • Do naczynia wlej ocet i dodaj wskazaną ilość cukru pudru. Gotuj przez kolejne pięć minut.
  • Wlewamy zawartość do słoików i odstawiamy na pół godziny, aby adjika została wchłonięta przez rundy bakłażana, a przedmiot „trochę zwisa”.
  • Zwijamy brzegi, odwracamy je i zostawiamy w tej pozycji do rana następnego dnia.
  • Jeśli chcesz, aby danie było ostre, weź 9% octu. Jeśli chcesz cieszyć się bardziej miękką adżyką, użyj kwasu 6%.

    orientalny

    Osobliwość. Sałatka „Bakłażan w adżyce po ormiańsku” wyróżnia się przede wszystkim aromatem. Hostessy nazywają takie potrawy „z dymem”. Charakterystyczny zapach uzyskuje się poprzez wstępne gotowanie warzyw na ogniu lub grillu. Ale jeśli nie masz takiej możliwości, skorzystaj z piekarnika. Będzie nie mniej pyszny. Konsystencja dania jest dość płynna. W tym przypadku małe niebieskie kawałki nie unoszą się w adżyce. Dzięki pieczeniu warzyw danie wygląda jak kawior – delikatny i jednocześnie pikantny.

    Zestaw produktów:

    • bakłażan – 2 kg;
    • bazylia, kolendra, pietruszka – w pęczku;
    • pomidory – 2 kg;
    • cebula – 1 kg;
    • niezielona papryka – 1 kg;
    • marchewki – dwie duże;
    • czosnek – dwie duże głowy;
    • papryczka chili – dwa strąki;
    • rafinowany olej słonecznikowy – pół szklanki;
    • sól – dwie łyżki stołowe.

    Co robimy

  • Wszystkie warzywa, z wyjątkiem czosnku i cebuli, piecze się w piekarniku lub na grillu do miękkości, a następnie obiera.
  • Cebulę kroimy i lekko podsmażamy na oleju roślinnym.
  • Przełóż czosnek przez maszynkę do mięsa lub posiekaj w blenderze.
  • Obrane, pieczone warzywa zamieniamy w puree na jeden z tych samych sposobów.
  • Wszystkie przygotowane produkty mieszamy w jednym rondlu, podpalamy i gotujemy przez 45 minut.
  • Następnie ułóż posiekaną bazylię, pietruszkę i kolendrę.
  • Po 15 minutach wysyłamy tam czosnek.
  • Gotujemy jeszcze przez 20 minut, adjika wlewamy do słoików i po 15 minutach zwijamy.
  • Na stole talerz z bakłażanem i pomidorami

    W wolnej kuchence

    Osobliwość. Możesz także gotować bakłażana w adżyce w powolnej kuchence, zastępując kuchenkę gazową lub elektryczną tym elektronicznym asystentem. Poniższy przepis zawiera minimum czosnku. W nim pikantne zęby służą wyłącznie do nadania potrawie lekkiego smaku. Smak adżyki jest słodko-kwaśny dzięki sosowi pomidorowemu. To „lekka” opcja gotowania, która spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

    Zestaw produktów:

    • małe niebieskie – 1 kg;
    • pomidory – 1 kg;
    • papryka słodka – 300 g;
    • chili – strąk;
    • czosnek – głowa;
    • cukier granulowany – półtorej łyżki stołowej;
    • sól – łyżka stołowa;
    • olej rafinowany – ćwierć szklanki;
    • ocet – 30 ml;
    • mielona czarna i czerwona papryka – do smaku.

    Co robimy

  • Zmiel bakłażana na średniej wielkości kostki, posyp je solą i odstaw na dwie godziny – aż wyjdzie goryczka. Ciecz uwolniona z niebieskich jest spuszczana po określonym czasie.
  • Czyścimy czosnek i pieprz. Pokrój szypułki z pomidorów. Pokrój na porcje i wyślij do blendera, aby zamienił się w puree warzywne. Jeśli potrzebujesz dodać „punkt”, na tym etapie dopraw puree mielonym pieprzem.
  • Przenosimy tłuczone ziemniaki i bakłażany do miski multicooker, wybieramy tryb „Gaszenie” na urządzeniu, zamykamy pokrywkę.
  • Po 45 minutach, po usłyszeniu charakterystycznego sygnału dźwiękowego, otwórz pokrywę multicookera, dodaj sól i cukier i ponownie ustaw na „Gaszenie” na kolejne 15-20 minut.
  • Po drodze przeprowadzamy sterylizację pojemników: można to zrobić w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub w staromodny sposób, na parze.
  • Gotową przekąskę wlewamy do szklanych naczyń, zawijamy pod blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami i kładziemy na kocu, aż całkowicie ostygnie.
  • Gulasz warzywny w misce z łyżką

    Zestaw kalorii kalorii

    Małe niebieskie w adżyce – wieloskładnikowej potrawie. W zależności od produktów wchodzących w jego skład, kaloryczność porcji może być różna zarówno w górę, jak i w dół. Na wartość odżywczą wpływa również sposób przetwarzania wybranego przez Ciebie głównego składnika. W tabeli dowiesz się, ile kalorii zawiera dany produkt przedmiotu obrabianego. Korzystając z danych, jeśli to konieczne, możesz łatwo obliczyć wartość odżywczą dania w Twojej wersji.

    Tabela – Zawartość kalorii w składnikach sałatki „Bakłażan w adżyce”

    Produkt Kalorie na 100 g, kalorie
    mały niebieski 25
    pomidory 23
    Papryka 27
    Czosnek 140
    Cukier granulowany 398
    3% octu 9
    9% octu jedenaście
    Olej słonecznikowy 870
    Chile 40
    Sól 0

    Eksperymentalne hostessy mogą próbować usmażyć niebieskie nie w kółko, ale na talerzach. Ponadto talerzy nie można smażyć, ale piec. Po odkorkowaniu słoika, długie kawałki niebieskich można ułożyć na talerzu, obficie doprawiając je pikantnym puree pomidorowo-paprykowym.

    Każdy przepis na bakłażana w adżyce na zimę można przygotować nawet z octem, nawet bez niego. W rzeczywistości ten składnik pomocniczy pełni rolę konserwantu. A zatem pomaga zapewnić, że obrabiany przedmiot jest przechowywany tak długo, jak to możliwe. W razie potrzeby możesz zastąpić kwas octowy zwykłą cytryną. Lub nawet nie możesz nic w zamian dać. Zwłaszcza jeśli masz pewność, że Twój ulubiony pikantny przysmak zostanie zjedzony niemal natychmiast i na pewno nie przetrwa do następnego sezonu letniego.

    : „Robię bez oleju roślinnego – najpierw się psuje”

    Bardzo smaczne, polecam wszystkim. Kiedyś robiłam podobne przepisy blue kool. 1964 książki. Ale tam niebieskie obtoczono w mące i najpierw usmażyliśmy. Uprościłam przepis – usmażyłam bez mąki, potem znalazłam ten przepis bez smażonego i jestem niezmiernie zadowolona. Banki mają się dobrze. Muszą być dobrze umyte i wysterylizowane. Uwielbiam, gdy jest dużo marchewek. Adjika dzięki niej jest słodsza i bardziej miękka. Czasami robię konserwy bez oleju roślinnego – jeśli stoją dłużej niż rok, to najpierw olej się psuje.

    vekteh, http://www. povarenok. pl/przepisy/pokaz/30159/

    Smażony bakłażan jest naprawdę znacznie smaczniejszy niż gotowany! Po prostu nie wkładam smażonych kubków do adżyki, a potem do słoika, tylko od razu układam to warstwami: adżyka na dole-bakłażan-adżyka i tak dalej na górze, ostatnia warstwa adżyki. Oszczędza czas, pięknie wygląda, nie wpływa na smak. Pomidory w ogóle nie są umieszczane. I żeby bakłażany smażone nabierały mniej oleju i zachowały swój kształt, trzymamy je krótko w osolonej wodzie, ok. 10 minut.Za 1 kg bakłażana: czosnek 60 g, papryka 300 g, ostra papryka 40 g, sól – cukier do smaku. I jeszcze jedno: gdy przepis został mi podany, gospodyni powiedziała, że ​​octu nie można włożyć, bo ta adżyka sama w sobie chroni przed zepsuciem, to właśnie przyciągnęło mnie do przepisu, ale z jakiegoś powodu znalazłam ocet w notatki przepisu – już piąta część szklanki na kg bakłażana. Tak, a półlitrowy słoik jest sterylizowany przez 20 minut.

    Irina, http://foto-recepti. ru/konservirovanie/konservirovanie-ovowej/436-baklazhany-v-adzhike-recept. html

    Nie rozumiem, dlaczego wszędzie jest tyle czosnku? Rzeczywiście, po obróbce cieplnej czosnek całkowicie traci swój pikantny smak i zalety (witaminy). Z niego w naczyniu pozostaje tylko mocno zmodyfikowany zapach gotowanego czosnku. Ale do zapachu jak dla mnie wystarczą 2-3 goździki.

    Manana, http://8 łyżek. ru/retseptyi/zagotovki-na-zimu/baklazhany-v-adzhike-na-zimu/

    Inne domowe przepisy

    Bakłażany jak grzyby na zimę Dżem z
    mniszka
    Dżem z rokitnika Dżem z
    szyszek sosny
    Dżem z płatków róży

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author