Bakłażany z papryką na 🍆 zimę według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bakłażany z papryką w pomidorach na zimę 🍆

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • banki;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • łyżka;
  • nóż;
  • tablica;
  • mikser;
  • miska;
  • talerz.

Składniki

Produkt Ilość
bakłażan 1,5 kg
Pomidory 1,5 kg
papryka 500 kg
Cebula 4 rzeczy.
Czosnek 5 sztuk.
Cukier 100 gramów
Sól 1 ul. l.
Ocet 50 ml
Masło 150 ml
Chilli 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Bakłażan pokroić w plasterki, kawałki lub kółka.

    pokrój bakłażana na małe kawałki.

  • Posol bakłażana i wymieszaj w misce.

    Posolić warzywa i wymieszać.

  • Umyj pomidory i usuń środek. Pociąć na kawałki.

    Pokrój pomidory i włóż je do miski blendera.

  • Zmiel pomidory w blenderze.

    zmiel pomidory w blenderze.

  • Sok pomidorowy natychmiast umieszcza się w głębokim rondlu.

    Możesz od razu wlać masę pomidorową na patelnię.

  • Do pomidorów dodać czosnek, ostrą papryczkę chili i wszystko razem zmielić.

    Zmiel czosnek i chili razem z pomidorami.

  • Włącz ogień na kuchence i włóż patelnię z pomidorami.

    połóż masę pomidorową na kuchence, aby ugotować.

  • Cebula pokrojona w duże kawałki.

    Kroimy cebulę.

  • Pieprz pokroić na małe kawałki.

    Pokrój słodką paprykę.

  • Wymieszaj sok pomidorowy z pomidorów i poczekaj, aż się zagotuje. Dodaj olej roślinny, cukier i sól.

    Dodaj olej roślinny, sól i cukier do masy pomidorowej.

  • Wymieszaj i zagotuj.

    Doprowadź masę do wrzenia.

  • Dodaj cebulę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Po ugotowaniu gotuj przez kolejne 10 minut.

    Cebulę włożyć do rondla.

  • Umyj bakłażana w wodzie. Dodaj do garnka paprykę i bakłażana.

    Do masy pomidorowej dodać paprykę i umyte bakłażany.

  • Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem. Bakłażan powinien się skurczyć. Gotuj bakłażana na średnim ogniu przez 20-30 minut.

    Gotuj warzywa do zmniejszenia objętości.

  • Dodaj ocet i wymieszaj. Czekamy, aż wszystko się zagotuje i gotujemy jeszcze przez 5 minut po ugotowaniu.

    Dodaj ocet pod koniec gotowania.

  • Zamykamy banki. Nadzienie umieszczamy w wysterylizowanych słoikach i zamykamy pokrywkę.

    Warzywa ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zrolować

  • Odwróć słoiki do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

    Na zimę przygotowaliśmy więc bakłażany z papryką.

  • Wariacje kulinarne

    Trzeba przygotować się na zimę, kiedy są jeszcze smaczne i świeże warzywa. Można je wcześniej zwinąć, aby zimą dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i przydatnych składników. Gotowanie zachodów słońca na zimę może zająć dużo czasu, ale czasami trzeba poświęcić na cały proces przynajmniej dzień, aby otrzymać pyszne przekąski, które można zjeść przez całą mroźną zimę.

    Aby przygotować taką przystawkę, nie potrzebujesz specjalnej wiedzy na temat gotowania. Nawet początkujące gospodynie domowe poradzą sobie z tym procesem. Przygotowanie warzyw i zamykanie słoików jest łatwe, jeśli nie zawsze szybkie. Możesz dodać do przepisu swoje ulubione warzywa i pominąć te, których nie lubisz. Pikantne przyprawy są dobrze wyczuwalne w takich szwach, dlatego jeśli lubisz ostre, dodaj papryczki chili i inne pikantne składniki, na przykład czarne ziele angielskie.

    Przepis

    Obejrzyj to, aby dowiedzieć się, jak zrobić przystawkę z bakłażana i papryki na zimę. Autorka szczegółowo opowiada, jak prawidłowo przygotować warzywa i jak zwinąć słoiki. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, że gotowanie bakłażana z papryką jest łatwe. Pomimo tego, że cały proces zajmie nieco mniej niż dwie godziny, w końcu dostaniesz pyszną przekąskę, którą możesz jeść przez całą zimę. Kochasz bakłażana? Czy robisz płaszcze zimowe? Napisz poniżej w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author