Sprzęt i przybory kuchenne:
- banki;
- patelnia;
- Łopatka;
- łyżka;
- nóż;
- tablica;
- mikser;
- miska;
- talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
bakłażan | 1,5 kg |
Pomidory | 1,5 kg |
papryka | 500 kg |
Cebula | 4 rzeczy. |
Czosnek | 5 sztuk. |
Cukier | 100 gramów |
Sól | 1 ul. l. |
Ocet | 50 ml |
Masło | 150 ml |
Chilli | 1 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Wariacje kulinarne
Trzeba przygotować się na zimę, kiedy są jeszcze smaczne i świeże warzywa. Można je wcześniej zwinąć, aby zimą dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i przydatnych składników. Gotowanie zachodów słońca na zimę może zająć dużo czasu, ale czasami trzeba poświęcić na cały proces przynajmniej dzień, aby otrzymać pyszne przekąski, które można zjeść przez całą mroźną zimę.
Aby przygotować taką przystawkę, nie potrzebujesz specjalnej wiedzy na temat gotowania. Nawet początkujące gospodynie domowe poradzą sobie z tym procesem. Przygotowanie warzyw i zamykanie słoików jest łatwe, jeśli nie zawsze szybkie. Możesz dodać do przepisu swoje ulubione warzywa i pominąć te, których nie lubisz. Pikantne przyprawy są dobrze wyczuwalne w takich szwach, dlatego jeśli lubisz ostre, dodaj papryczki chili i inne pikantne składniki, na przykład czarne ziele angielskie.
Przepis
Obejrzyj to, aby dowiedzieć się, jak zrobić przystawkę z bakłażana i papryki na zimę. Autorka szczegółowo opowiada, jak prawidłowo przygotować warzywa i jak zwinąć słoiki. Miłego oglądania!
Teraz wiesz, że gotowanie bakłażana z papryką jest łatwe. Pomimo tego, że cały proces zajmie nieco mniej niż dwie godziny, w końcu dostaniesz pyszną przekąskę, którą możesz jeść przez całą zimę. Kochasz bakłażana? Czy robisz płaszcze zimowe? Napisz poniżej w komentarzach!