Barszcz wielkopostny według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Chudy barszcz z fasolą – w niczym nie ustępuje przepisowi z mięsem

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • maszynka do mięsa lub blender;
  • rondel z pokrywką;
  • patelnia z grubym dnem i pokrywką;
  • łopatka do gotowania.

Składniki

Nazwa Ilość
Woda 1,5 litra
Kapusta biała 200 gramów
Czerwony buraczany, średni 1 szt.
Fasola sucha, mała 100 gramów
Marchewka średnia 1 szt.
Pomidory świeże lub konserwowe 2-3 szt.
Słodka papryka 1 szt.
Cebula (średnia 1 szt.
Sok cytrynowy 20 ml
Liść laurowy 2 szt.
groszek ziele angielskie 3-4 szt.
Czosnek 2 goździki
Zieleń pakiet
Sól smak
Cukier 10-15 g
Olej roślinny 50-60 ml

Gotowanie krok po kroku

Dania wielkopostne są dość proste w przygotowaniu, co w żaden sposób nie pojawia się na ich smaku. Barszcz wielkopostny z fasolą to oryginalne i obfite pierwsze danie.

Czy wiedziałeś? Pod względem zawartości białka fasola nie jest daleka od mięsa, zawiera również dużą ilość minerałów i witamin. Ten produkt jest po prostu niezbędny w diecie wegetariańskiej i żywieniu na czczo. Według dietetyków fasola wszystkich odmian jest bardzo pożyteczna dla organizmu. Te rośliny strączkowe poprawiają pracę mięśnia sercowego i układu naczyniowego, regulują poziom cholesterolu we krwi. Połączenie fasoli i warzyw (marchew, cebula, papryka, buraki ćwikłowe) korzystnie wpływa na trawienie i nasyca organizm pożytecznymi witaminami i minerałami.

Barszcz wielkopostny z fasolą przyrządza się prosto i szybko, wystarczy zadbać o wcześniejsze namoczenie fasoli (wieczorem).

gotowanie fasoli

  • Wieczorem wypłucz i namocz fasolę (100 g) w zimnej wodzie przez 7-8 godzin.

    W przypadku tego barszczu fasolę należy wcześniej namoczyć.

  • Zagotuj fasolę w 1,5 litra wody. Przybliżony czas gotowania to 30-45 minut i zależy od rodzaju ziaren.

    Najpierw ugotuj fasolę.

  • Podczas gotowania fasoli przygotuj składniki.

    Przygotowanie warzyw i ziół

  • Dobrze umyj warzywa i zioła. Obierz 1 buraka, 1 marchewkę, 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Pokrój buraki, paprykę i marchew w paski.

    Czyścimy i kroimy w paski buraki, słodką paprykę i marchew.

  • Kapusta szatkowana (200 g).

    Kroimy kapustę.

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę (4-5 mm).

    Kroić cebule.

  • W przypadku świeżych pomidorów (2-3), blanszuj je w garnku z wrzącą fasolą przez 1-2 minuty. Następnie natychmiast zanurz pomidory w zimnej wodzie na 20-30 sekund. Usuń skórę. Zmiel obrane świeże lub konserwowane pomidory za pomocą blendera lub maszynki do mięsa, aż będą gładkie.

    Zmiel pomidory na pastę.

  • Drobno posiekaj zielony koperek i/lub pietruszkę (mały pęczek). Czosnek pokroić w bardzo małą kostkę (2 ząbki).
  • Pieczona cebula, marchewka i papryka

  • Wlej około 20-30 ml dowolnego oleju roślinnego na patelnię, dobrze podgrzej. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę. Smaż przez 3-5 minut, aż stanie się przezroczysta, mieszając od czasu do czasu łopatką.

    Podsmaż cebulę na patelni z olejem roślinnym.

  • Na patelnię z cebulą wrzucamy posiekaną marchewkę, mieszamy, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Trochę upiec marchewki.

    Dodaj marchewki do cebuli na patelni.

  • Dodaj posiekaną paprykę na patelnię, wymieszaj, a następnie smaż na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty, aż papryka zmięknie. Przenieś upieczoną mieszankę warzywną na talerz.

    Dodaj paprykę na patelnię i smaż jeszcze kilka minut.

  • Gotowanie buraków

  • Wlej pozostały olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej. Włożyć pokrojonego buraka, smażyć przez 2-3 minuty.

    Oddzielnie usmaż buraki na patelni.

  • Do smażonych buraków dodać pomidory, wymieszać.

    Dodaj pomidora do buraków, wymieszaj.

  • Aby zachować bogaty czerwony kolor, dodaj do mieszanki 20 ml soku z cytryny i 10-15 g cukru, wymieszaj.

    Aby zachować czerwony kolor, dodaj sok z cytryny i cukier do buraków.

  • Dodaj 50-60 ml wody na patelnię, przykryj pokrywką, gotuj, aż buraki się ugotują. Podczas gotowania dodaj płyn, gdy się zagotuje.

    Przykryj patelnię pokrywką z buraków, aby nadal była duszona.

  • Ostatnie etapy gotowania

  • Do garnka z ugotowaną fasolą wrzuć posiekaną kapustę.

    Na patelni z prawie gotową fasolą połóż kapustę.

  • Sól dla smaku. Gotuj przez 5-6 minut pod przykryciem.

    Posolić od razu danie.

  • Dodaj marchewki, cebulę i paprykę na patelnię, wymieszaj.

    Na patelnię włożyć cebulę, marchewkę i paprykę.

  • Gotuj barszcz przez kolejne 5-6 minut od momentu zagotowania, przykrywając patelnię pokrywką.

    Po dodaniu zazhaki gotuj pod przykryciem barszcz jeszcze przez kilka minut.

  • Skosztuj kapusty, jeśli jest gotowa, dodaj duszone buraki na patelnię. Wymieszać barszcz, przykryć pokrywką.

    Do przyszłego barszczu dodajemy buraki.

  • Paruj barszcz na najmniejszym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

    Przez kolejne 2-3 minuty pozwól barszczowi spocić się na małym ogniu.

  • Do barszczu włożyć 2 liście laurowe, 3-4 groszki czarnego ziela angielskiego.

    Pod koniec gotowania dodać do naczynia liść laurowy i ziarna pieprzu.

  • Skosztuj potrawy na sól, w razie potrzeby dostosuj smak. Przykryj pokrywką. Wyłączyć palnik po 2 minutach. Pozostaw barszcz do zaparzenia na kuchence przez 20-30 minut.

    Najlepiej byłoby podać gotowy barszcz.

  • Jak podawać barszcz

  • Na talerze wlać chudy barszcz.

    Wlej barszcz do miseczek.

  • Dodaj drobno posiekane zioła i czosnek. W razie potrzeby dodaj zmielony czarny pieprz lub mieszankę papryki.

    Podając chudy barszcz można posypać drobno posiekanymi ziołami, dodać czosnek.

  • Przepis

    Wspaniała gospodyni podzieli się z Wami tajnikami przygotowania tego pysznego pierwszego dania i wyraźnie zademonstruje, jak prosto i szybko ugotować chudy barszcz z fasolą:

    Jak widać, przygotowanie pysznego chudego barszczu nie jest trudne, a fasola w swoim składzie sprawi, że pierwsze danie będzie pożywne. Z pewnością spodoba ci się ten przepis, szczególnie w okresie abstynencji od jedzenia mięsnego. Powiedz mi, może znasz jakiś inny ciekawy przepis na barszcz, który możesz ugotować w dni postu? Udostępnij to w komentarzach.

    Inne przepisy na zupy

    Kasza gryczana z klopsikami

    Rosół z kurczakiem z ziemniakami

    Zupa mleczna z makaronem

    Okroshka na kwasie

    Okroshka na wodzie mineralnej

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author