
Sprzęt i przybory kuchenne:
- zestaw pojemników o różnych głębokościach;
- sito;
- zlewka;
- łyżka;
- łyżeczka do herbaty;
- plastikowa torba;
- papierowe ręczniki;
- powierzchnia robocza;
- patelnia;
- talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
Kefir 3,2% | 250 ml |
Proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
Jaja kurze | 2 szt. |
Cukier | 1 ul. l. |
Sól | 1,5 łyżeczki |
Olej słonecznikowy | 5-6 art. l. |
Mąka pszenna | 4 stosy |
Cebula | 2 szt. |
Śmietana 20% | 1 ul. l. |
Mielona wołowina | 500 gramów |
przyprawy | smak |
Gotowanie krok po kroku
Ciasto
Wlej 250 ml 3,2% kefiru do pojemnika o średniej głębokości i wlej 1 łyżeczkę. Soda. Mieszaj i pozostaw na 15 minut, aby soda i kefir weszły w reakcję chemiczną i utworzyły pęcherzyki gazu. 
Wbijamy 2 jajka kurze do innego, głębokiego pojemnika, dodajemy 1 łyżkę. l. cukier, 1 łyżeczka sól i 2 łyżki. l. olej słonecznikowy. Wszystko mieszamy do uzyskania mniej lub bardziej jednorodnej masy. 
Gdy jogurt zacznie aktywnie bulgotać, wlej do niego mieszankę jajeczną i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. 
Do płynnej masy przesiać 3,5-4 szklanki mąki pszennej i zagnieść ciasto: najpierw równomiernymi ruchami od dołu do góry łyżką, a następnie rękami. 
Gotowe ciasto powinno być miękkie, elastyczne i prawie nie klei się do rąk. Zbieramy go w bryłę, wkładamy do plastikowej torby i zostawiamy „odpoczywa” przez 15 minut. 
Pożywny
Bierzemy wołowinę lub inne mięso mielone. Możesz go sam ugotować, skręcając mięso w maszynce do mięsa lub ubijając w blenderze, lub gotowy. 
Obierz i drobno posiekaj 2 cebule. 
Łączymy je z mięsem, dodajemy 1 łyżkę. l. 20% śmietana, sól i pieprz do smaku. 
Następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki były nasycone przyprawami. 
Czy wiedziałeś? Aby najlepiej oddać smak wołowiny w belyashi, dodaj oprócz mielonego pieprzu paprykę, kolendrę, bazylię, oregano i inne ulubione przyprawy.
Belyashi
Powierzchnię roboczą posypujemy niewielką garścią mąki, odrywamy małe kawałki z głównej bryły ciasta, ugniatamy rękoma lub rozwałkowujemy na mały placek o grubości 3-4 mm. 
Wkładamy 1-2 łyżeczki. w ich środku i połącz krawędzie, pozostawiając mały otwór pośrodku, przez który może uchodzić para i wilgoć. 
Ustaw ogień na średni na kuchence, połóż na nim patelnię, do której wlewamy 3-4 łyżki. l. olej roślinny. Włóż przyszłe belyashi do rozgrzanego oleju otworem do dołu. 
Smaż białka przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. W procesie formowania można nadać im dowolny kształt, nie wpłynie to na stopień wypalenia i smak białek. 
Gotowe białka wyjmujemy z patelni do naczynia przykrytego ręcznikami papierowymi, aby nadmiar oleju spłynął. Podawaj danie razem ze świeżymi ziołami i dowolnymi sosami pomidorowymi lub białymi. Smak belyashi będzie dobrze komponował się ze sfermentowanym pieczonym mlekiem lub kefirem, ale każdy inny napój będzie odpowiedni. 
Przepis
Przepis na belyashi nie jest zbyt skomplikowany, ale są w nim niuanse, z którymi można się pomylić. Aby prawidłowo przygotować nadzienie i ciasto, a następnie skutecznie usmażyć białka, patrz dalej na proces gotowania.
Belyashi to niezrównane paszteciki mięsne, które stały się częścią naszego kulinarnego życia z kuchni baszkirskiej i tatarskiej. Teraz wiesz, jak je ugotować i będziesz mógł pochwalić się swoją kulinarną wiedzą i umiejętnościami przed bliskimi i gośćmi oraz zdobyć zasłużone pochwały. Czy próbowałeś wcześniej gotować belyashi w domu, czy po prostu go kupiłeś? Jakie orientalne potrawy często gotujesz w domu? Napisz o tym w komentarzach, podziel się opiniami na temat tego przepisu i swoimi doświadczeniami. Smacznego!
Inne przepisy na belyash
Belyashi z mięsem
Belyashi z ciasta drożdżowego
Ciasto puchowe
Ciasto kefirowe
Białe ciasto
Miłego czytania!