Belyashi na kefirze na patelni według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Belyashi z mięsem na kefirze smażonym na patelni - prosty i smaczny

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zestaw pojemników o różnych głębokościach;
  • sito;
  • zlewka;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • plastikowa torba;
  • papierowe ręczniki;
  • powierzchnia robocza;
  • patelnia;
  • talerz.

Składniki

Produkt Ilość
Kefir 3,2% 250 ml
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Jaja kurze 2 szt.
Cukier 1 ul. l.
Sól 1,5 łyżeczki
Olej słonecznikowy 5-6 art. l.
Mąka pszenna 4 stosy
Cebula 2 szt.
Śmietana 20% 1 ul. l.
Mielona wołowina 500 gramów
przyprawy smak

Gotowanie krok po kroku

Ciasto

  • Wlej 250 ml 3,2% kefiru do pojemnika o średniej głębokości i wlej 1 łyżeczkę. Soda. Mieszaj i pozostaw na 15 minut, aby soda i kefir weszły w reakcję chemiczną i utworzyły pęcherzyki gazu.

    Wlej kefir do miski, dodaj do niego sodę.

  • Wbijamy 2 jajka kurze do innego, głębokiego pojemnika, dodajemy 1 łyżkę. l. cukier, 1 łyżeczka sól i 2 łyżki. l. olej słonecznikowy. Wszystko mieszamy do uzyskania mniej lub bardziej jednorodnej masy.

    W innej misce połącz jajka z cukrem, solą i olejem roślinnym.

  • Gdy jogurt zacznie aktywnie bulgotać, wlej do niego mieszankę jajeczną i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję.

    Łączymy kefir i masę jajeczną.

  • Do płynnej masy przesiać 3,5-4 szklanki mąki pszennej i zagnieść ciasto: najpierw równomiernymi ruchami od dołu do góry łyżką, a następnie rękami.

    Przesiej mąkę do płynnych składników.

  • Gotowe ciasto powinno być miękkie, elastyczne i prawie nie klei się do rąk. Zbieramy go w bryłę, wkładamy do plastikowej torby i zostawiamy „odpoczywa” przez 15 minut.

    zagnieść ciasto.

  • Pożywny

  • Bierzemy wołowinę lub inne mięso mielone. Możesz go sam ugotować, skręcając mięso w maszynce do mięsa lub ubijając w blenderze, lub gotowy.

    Do nadzienia potrzebujemy mięsa mielonego.

  • Obierz i drobno posiekaj 2 cebule.

    Cebulę siekamy.

  • Łączymy je z mięsem, dodajemy 1 łyżkę. l. 20% śmietana, sól i pieprz do smaku.

    do mięsa mielonego dodać cebulę, sól, pieprz, dodać śmietanę.

  • Następnie dokładnie wymieszaj, aby składniki były nasycone przyprawami.

    Mieszamy nadzienie.

  • Czy wiedziałeś?  Aby najlepiej oddać smak wołowiny w belyashi, dodaj oprócz mielonego pieprzu paprykę, kolendrę, bazylię, oregano i inne ulubione przyprawy.

    Belyashi

  • Powierzchnię roboczą posypujemy niewielką garścią mąki, odrywamy małe kawałki z głównej bryły ciasta, ugniatamy rękoma lub rozwałkowujemy na mały placek o grubości 3-4 mm.

    Z ciasta formujemy małe ciasteczka.

  • Wkładamy 1-2 łyżeczki. w ich środku i połącz krawędzie, pozostawiając mały otwór pośrodku, przez który może uchodzić para i wilgoć.

    Rozprowadzamy nadzienie na środku ciasta i zbieramy wokół niego ciasto, aby pozostał mały otwór.

  • Ustaw ogień na średni na kuchence, połóż na nim patelnię, do której wlewamy 3-4 łyżki. l. olej roślinny. Włóż przyszłe belyashi do rozgrzanego oleju otworem do dołu.

    Białka smażymy na oleju roślinnym, kładąc je na patelni z otworem do dołu.

  • Smaż białka przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. W procesie formowania można nadać im dowolny kształt, nie wpłynie to na stopień wypalenia i smak białek.

    Produkty smażymy dwustronnie.

  • Gotowe białka wyjmujemy z patelni do naczynia przykrytego ręcznikami papierowymi, aby nadmiar oleju spłynął. Podawaj danie razem ze świeżymi ziołami i dowolnymi sosami pomidorowymi lub białymi. Smak belyashi będzie dobrze komponował się ze sfermentowanym pieczonym mlekiem lub kefirem, ale każdy inny napój będzie odpowiedni.

    To są białka na kefirze na patelni, które dostaliśmy.

  • Przepis

    Przepis na belyashi nie jest zbyt skomplikowany, ale są w nim niuanse, z którymi można się pomylić. Aby prawidłowo przygotować nadzienie i ciasto, a następnie skutecznie usmażyć białka, patrz dalej na proces gotowania.

    Belyashi to niezrównane paszteciki mięsne, które stały się częścią naszego kulinarnego życia z kuchni baszkirskiej i tatarskiej. Teraz wiesz, jak je ugotować i będziesz mógł pochwalić się swoją kulinarną wiedzą i umiejętnościami przed bliskimi i gośćmi oraz zdobyć zasłużone pochwały. Czy próbowałeś wcześniej gotować belyashi w domu, czy po prostu go kupiłeś? Jakie orientalne potrawy często gotujesz w domu? Napisz o tym w komentarzach, podziel się opiniami na temat tego przepisu i swoimi doświadczeniami. Smacznego!

    Inne przepisy na belyash

    Belyashi z mięsem

    Belyashi z ciasta drożdżowego

    Ciasto puchowe

    Ciasto kefirowe

    Białe ciasto

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author