Biszkopt według bardzo smacznego i prostego przepisu

Biszkopt z kremem maślanym - bardzo smaczny i łatwy przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • kilka pojemnych misek;
  • robot kuchenny lub blender;
  • silikonowa szpatułka;
  • drewniany szpikulec;
  • papier do pieczenia;
  • rondel;
  • mała tarka.

Składniki

składniki Proporcje
skrobia kukurydziana lub ziemniaczana 50g
Mąka pszenna 100 gramów
cukier granulowany 250g
jajko 7 szt.
proszek do pieczenia 11 gramów
Kurkuma 5 gramów
mleko 250 ml
śmietana (33% tłuszczu) 300 ml
cukier puder 70 gramów
cukier waniliowy 1 opakowanie
cytrynowy 1 szt.
likier morelowy 50 ml

Gotowanie krok po kroku

Herbatnik

  • Weź pięć jajek i ostrożnie oddziel białka od żółtek.

    Oddziel białka od żółtek.

  • Wysyłamy białka do miski blendera i ubijamy je w lekką pianę. Bez przerywania procesu mieszania stopniowo dodawać 200 g cukru pudru.

    Białka ubić mikserem, dodając do nich cukier.

  • Ubijaj miksturę, aż uzyskasz miękkie szczyty.

    Podczas ubijania białek uzyskujemy konsystencję miękkich pików.

  • Wprowadzamy tam żółtka, obniżając je pojedynczo.

    Jeden po drugim wbijamy żółtka w masę białkową.

  • Aby uzyskać piękny złoty odcień, dodaj do mieszanki 5 g kurkumy.

    Aby uzyskać piękny kolor herbatnika, dodaj kurkumę do przyszłego ciasta.

  • Mieszaj składniki do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Osiągamy jednorodną konsystencję masy jajecznej.

  • Oddzielnie wymieszaj 80 g mąki i 50 g skrobi.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią.

  • Przesiej powstałą mieszaninę przez drobne sito. Do masy jajecznej dodać mąkę małymi porcjami i delikatnie wyłożyć silikonową szpatułką.

    Przesiej mąkę do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

  • Na koniec dodaj 11 g proszku do pieczenia i również dokładnie wymieszaj go z masą biszkoptową.

    Na sam koniec dodaj proszek do pieczenia.

  • Przykryj naczynie do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż płynne ciasto.

    Wlej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem.

  • Obrabiany przedmiot wysyłamy do nagrzanego do 170°C na 35-40 minut. Aby biszkopt nie osiadł i nie przypalił się, sprawdzamy jego gotowość po 25 minutach drewnianym szpikulcem.

    Ciastko jest przewiewne i wysokie.

  • Gotowy wypiek wyjmujemy z formy i schładzamy do temperatury pokojowej.

    Ostrożnie wyjmij ciasto z formy i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

  • Krem

  • Do rondla wlej 250 ml mleka.

    Wlej mleko do rondla, aby przygotować śmietankę.

  • Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z jednej cytryny i wyślij ją do mleka.

    Dodaj skórkę z cytryny do mleka.

  • Doprowadź płyn do wrzenia, a następnie przecedź mleko przez drobne sitko. Pozwól przefiltrowanemu mleku ostygnąć naturalnie do temperatury pokojowej.

    Mleko ze skórką zagotować, a następnie przecedzić przez sito.

  • Weź dwa jajka i oddziel żółtka od białek. Wiewiórki nie są nam przydatne.

    Gdy mleko stygnie, weź dwa żółtka.

  • Oddzielnie zmiel żółtka i 50 g cukru pudru.

    Natrzyj żółtka cukrem.

  • Tam dodajemy 20 g mąki i torebkę cukru waniliowego.

    Do żółtek dodać cukier waniliowy i mąkę.

  • Mieszaj składniki do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Masy mieszać do uzyskania gładkości.

  • Wlej schłodzone mleko cienkim strumieniem.

    Do masy żółtkowej wprowadzamy mleko i mieszamy.

  • Powstałą masę wysyłamy do ognia i gotujemy do zgęstnienia, intensywnie mieszając.

    Kremowy preparat gotujemy do zgęstnienia.

  • Otrzymaną kremową masę wlać do szklanego pojemnika i przykryć folią spożywczą. Krem wysyłamy w chłodne miejsce i zostawiamy tam, aż całkowicie ostygnie.

    Pozostaw kremową część kremu do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  • Do miski blendera wlej 300 ml śmietanki. Powinny być bardzo zimne, ale w żadnym wypadku nie zamrożone.

    Zimną śmietankę wlej do miski.

  • Nabiał ubić na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać 70 g cukru pudru.

    Podczas ubijania śmietany dodaj do nich cukier puder.

  • Gdy masa osiągnie jednolitą konsystencję, dodaj schłodzony budyń.

    Częściowo do kremu wprowadzamy bazę budyniową.

  • Krem uważa się za gotowy w momencie, gdy osiągnie jednorodną konsystencję.

    Krem jest gotowy.

  • Montaż ciasta

  • Odwróć biszkopt do góry nogami i ostrożnie odetnij wierzch.

    Odetnij górę od wysokiego biszkoptu.

  • Odkładamy „czapkę” na bok i wyjmujemy miazgę z dna przedmiotu obrabianego.

    Z większej części, podstawy biszkoptu, wyjmujemy okruchy.

  • Spód biszkoptu namoczyć likierem morelowym lub sokiem z moreli w puszkach.

    Spód ciasta namoczyć w likierze morelowym.

  • Wypełnienie wypełniamy przygotowanym kremem, po uprzednim odłożeniu około 50 g.

    Napełnij powstałą miskę śmietaną.

  • Nasączamy również wierzch likierem lub sokiem, po czym zamykamy nim ciasto.

    Podstawę przykrywamy herbatnikowym kapeluszem.

  • Całe ciasto pokryj cienką warstwą pozostałej śmietany.

    Całe ciasto posyp pozostałą śmietaną.

  • Miąższ biszkoptu, który wybraliśmy ze środka obrabianego przedmiotu, rozdzieramy rękami na średniej wielkości kawałki.

    Rozdzieramy miąższ herbatnika na małe kawałki.

  • Ciasto posmarowane kremem pokrywamy kawałkami miąższu, sklejając je na całej powierzchni smakołyku.

    Kawałki miąższu biszkoptowego przyklejamy do naszego ciasta.

  • Słodkie danie wysyłamy do lodówki dokładnie na godzinę.

    Wypróbuj nasz bardzo smaczny i prosty przepis na takie ciastko biszkoptowe.

  • Przepis

    Aby bardziej szczegółowo zrozumieć prostą technologię tworzenia ciasta biszkoptowego, musisz obejrzeć poniższy film. Na nim profesjonalny specjalista kulinarny zademonstruje, jak krok po kroku przygotowywać ten wspaniały przysmak.

    W ten sposób możesz zadowolić bliskich i przyjaciół niezrównanym słodkim poczęstunkiem. Gotowe ciasto biszkoptowe okazuje się bardzo przewiewne, prawie nieważkie, z delikatnym mlecznym kremem. Prawie nie ma osoby, która odmówiłaby spróbowania tego wspaniałego przysmaku. Jeśli znasz inne udane i sprawdzone przepisy na biszkopt, krótko opisz technologię gotowania w komentarzach. Powodzenia w sztuce kulinarnej!

    Inne przepisy na ciasto

    Charlotte Bananowa
    Ciasto Charlotte z jabłkami
    Charlotte z jabłkami na kefirze
    Charlotte z jabłkami wg Dukana
    Charlotte z jabłkami bez cukru

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author