
Sprzęt i przybory kuchenne: drobne sitko, piekarnik, waga kuchenna i inne przybory miarowe, mata gumowa, folia spożywcza, kilka głębokich misek, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, papier do pieczenia.
Składniki
składniki | proporcje |
Mąka pszenna | 600 gramów |
mleko | 300 ml |
masło | 50g |
olej roślinny | 80 ml |
cukier granulowany | 40 gramów |
suche drożdże | 11 gramów |
proszek do pieczenia | 15 gramów |
Sól | 10 gramów |
cukier waniliowy | 10 gramów |
jajko | 3 szt. |
skrobia (ziemniaczana lub kukurydziana) | 20 gramów |
brązowy cukier | 60 gramów |
ekstrakt waniliowy | 10 ml |
Gotowanie krok po kroku
Pierwszy etap
Do małego rondelka wlej 300 ml mleka, a następnie podgrzej do temperatury 40-45 °C. W ciepłym mleku dodaj 11 g suchych drożdży i 40 g cukru pudru. Dobrze wymieszaj, a następnie odstaw na 5-10 minut, aby drożdże „zakwitły”. Odmierzamy 20 g masła, następnie roztapiamy do płynnej konsystencji i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przesiej 600 g mąki premium do dużej głębokiej miski. 
Tam też wysyłamy 15 g proszku do pieczenia, 10 g soli i wszystko lekko mieszamy. Zrób mały dołek na środku mąki, a następnie wbij do niego 2 jajka. Na jajka wlej roztwór drożdży, schłodzone masło i 80 ml oleju roślinnego. Mieszaj składniki, aż połączą się w jedną grudkę. 
Ciasto rozkładamy na gumowej macie i dalej ręcznie wyrabiamy. Gdy tylko ciasto osiągnie gładką, miękką konsystencję, a także przestanie kleić się do dłoni, formujemy z niego małe ciastko, którego powierzchnię równomiernie posypujemy 10 g cukru waniliowego, a następnie dolewamy 10 ml ekstrakt waniliowy. Zamieniamy ciasto w ciasto, a następnie kontynuujemy wyrabianie przez kolejne 5-8 minut. Ciasto wkładamy do głębokiej miski, wcześniej lekko nasmarowanej olejem roślinnym i przykrywamy folią spożywczą. 
Druga faza
Powierzchnię gumowej maty posyp 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Na wierzch skrobi rozłóż ciasto, które zwiększyło się 2-3 razy. Dobrze zagniatamy, a następnie dzielimy na pół, po czym z połowy formujemy kiełbasę. 
Kiełbasę dzielimy na 6-8 równych części, w zależności od tego, ile warstw w bułce chcesz uzyskać. Każdą część ciasta zwijamy w kulkę i kładziemy na płaskim talerzu posmarowanym masłem lub olejem roślinnym. Wykroje pokrywamy folią spożywczą, aby nie pokryły się suchą skórką. Zrób to samo w drugiej połowie testu. 
Tworzymy bułeczki
Rozpuść około 30 g masła na małym ogniu, a następnie pozwól mu ostygnąć do ciepłego stanu. Bierzemy jeden blank i zwijamy go w cienką warstwę o grubości 2-3 mm. 
Odłóż ciasto na bok i przystąp do toczenia kolejnej kulki. Staramy się rozwinąć blanki, aby miały ten sam rozmiar. Jak tylko wszystkie kulki zostaną zwinięte w warstwę, bierzemy jedno z ciastek i smarujemy je schłodzonym masłem. Posyp równomiernie i obficie brązowym cukrem na wierzchu masła. Ostrożnie ułóż na wierzchu następne ciasto, które z kolei jest również smarowane masłem i posypane brązowym cukrem. To samo robimy z resztą półfabrykatów, aż do ułożenia szóstego lub ósmego ciasta – nie trzeba go smarować. To samo robimy z pozostałymi 6-8 ciastkami, tworząc drugi półfabrykat. 
Lekko dociskamy powstałe ciasta francuskie rękami, a następnie lekko je rozwałkowujemy wałkiem do ciasta. Dobrze przyklejamy krawędzie produktu, szczypiąc palcami. Powstałe półfabrykaty są starannie cięte na osiem trójkątów zaciągnięcia. 
W środku trójkąta wykonujemy podłużne nacięcie, a następnie wkręcamy w niego „nos” trójkąta. Zrób to samo z resztą trójkątów. 
Ostatni etap
Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia, na którym układamy uformowane bułeczki. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°C. W międzyczasie weź jedno jajko kurze i oddziel białko od żółtka. Ubij żółtko razem z 10 ml wody, a następnie posmaruj każdą bułkę powstałą mieszanką. 
Produkty wysyłamy do nagrzanego piekarnika, gdzie pieczemy 20-25 minut. Gotowy wypiek lekko ostygnie, a następnie przystąpimy do wchłaniania smakołyków. 
Przepis
Po obejrzeniu tego filmu szybko nauczysz się samodzielnie robić bułeczki brioche.
Tak więc w rzeczywistości niektóre francuskie wypieki można łatwo przygotować. Bułki Brioche zachwycają swoim przepychem, lekkością, delikatnością i doskonałym smakiem. Trudno odmówić takiej uczty, nawet jeśli nie jesteś głodny i właśnie zjadłeś obfity posiłek. Gotuj dla zdrowia i nie zapomnij o smaku bułeczek brioszkowych przygotowanych według opisanego przepisu. Smacznego!
Inne przepisy na bułki
Bułeczki z ciasta drożdżowego
Bułeczki z makiem
Bułeczki z twarogiem
Cynamonowe bułki
Bułeczki z ciasta drożdżowego
Miłego czytania!