Brioche: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki brioszkowe według przepisu krok po kroku

Sprzęt i przybory kuchenne: drobne sitko, piekarnik, waga kuchenna i inne przybory miarowe, mata gumowa, folia spożywcza, kilka głębokich misek, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, papier do pieczenia.

Składniki

składniki proporcje
Mąka pszenna 600 gramów
mleko 300 ml
masło 50g
olej roślinny 80 ml
cukier granulowany 40 gramów
suche drożdże 11 gramów
proszek do pieczenia 15 gramów
Sól 10 gramów
cukier waniliowy 10 gramów
jajko 3 szt.
skrobia (ziemniaczana lub kukurydziana) 20 gramów
brązowy cukier 60 gramów
ekstrakt waniliowy 10 ml

Gotowanie krok po kroku

Pierwszy etap

  • Do małego rondelka wlej 300 ml mleka, a następnie podgrzej do temperatury 40-45 °C. W ciepłym mleku dodaj 11 g suchych drożdży i 40 g cukru pudru. Dobrze wymieszaj, a następnie odstaw na 5-10 minut, aby drożdże „zakwitły”. Odmierzamy 20 g masła, następnie roztapiamy do płynnej konsystencji i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przesiej 600 g mąki premium do dużej głębokiej miski.

    Aby zrobić bułeczki z broszkami, przygotuj składniki

  • Tam też wysyłamy 15 g proszku do pieczenia, 10 g soli i wszystko lekko mieszamy. Zrób mały dołek na środku mąki, a następnie wbij do niego 2 jajka. Na jajka wlej roztwór drożdży, schłodzone masło i 80 ml oleju roślinnego. Mieszaj składniki, aż połączą się w jedną grudkę.

    Aby przygotować broszkę, wymieszaj składniki

  • Ciasto rozkładamy na gumowej macie i dalej ręcznie wyrabiamy. Gdy tylko ciasto osiągnie gładką, miękką konsystencję, a także przestanie kleić się do dłoni, formujemy z niego małe ciastko, którego powierzchnię równomiernie posypujemy 10 g cukru waniliowego, a następnie dolewamy 10 ml ekstrakt waniliowy. Zamieniamy ciasto w ciasto, a następnie kontynuujemy wyrabianie przez kolejne 5-8 minut. Ciasto wkładamy do głębokiej miski, wcześniej lekko nasmarowanej olejem roślinnym i przykrywamy folią spożywczą.

    Aby przygotować broszkę bułeczki, przygotuj ciasto

  • Druga faza

  • Powierzchnię gumowej maty posyp 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. Na wierzch skrobi rozłóż ciasto, które zwiększyło się 2-3 razy. Dobrze zagniatamy, a następnie dzielimy na pół, po czym z połowy formujemy kiełbasę.

    Rozwałkuj ciasto na bułeczki z broszkami

  • Kiełbasę dzielimy na 6-8 równych części, w zależności od tego, ile warstw w bułce chcesz uzyskać. Każdą część ciasta zwijamy w kulkę i kładziemy na płaskim talerzu posmarowanym masłem lub olejem roślinnym. Wykroje pokrywamy folią spożywczą, aby nie pokryły się suchą skórką. Zrób to samo w drugiej połowie testu.

    Aby zrobić bułeczki z broszkami, pokrój ciasto

  • Tworzymy bułeczki

  • Rozpuść około 30 g masła na małym ogniu, a następnie pozwól mu ostygnąć do ciepłego stanu. Bierzemy jeden blank i zwijamy go w cienką warstwę o grubości 2-3 mm.

    Aby przygotować bułeczki broszkowe, posmaruj ciasto olejem

  • Odłóż ciasto na bok i przystąp do toczenia kolejnej kulki. Staramy się rozwinąć blanki, aby miały ten sam rozmiar. Jak tylko wszystkie kulki zostaną zwinięte w warstwę, bierzemy jedno z ciastek i smarujemy je schłodzonym masłem. Posyp równomiernie i obficie brązowym cukrem na wierzchu masła. Ostrożnie ułóż na wierzchu następne ciasto, które z kolei jest również smarowane masłem i posypane brązowym cukrem. To samo robimy z resztą półfabrykatów, aż do ułożenia szóstego lub ósmego ciasta – nie trzeba go smarować. To samo robimy z pozostałymi 6-8 ciastkami, tworząc drugi półfabrykat.

    Aby przygotować bułeczki z broszkami, rozłóż boliny

  • Lekko dociskamy powstałe ciasta francuskie rękami, a następnie lekko je rozwałkowujemy wałkiem do ciasta. Dobrze przyklejamy krawędzie produktu, szczypiąc palcami. Powstałe półfabrykaty są starannie cięte na osiem trójkątów zaciągnięcia.

    Aby zrobić bułeczki z broszkami, pokrój ciasto

  • W środku trójkąta wykonujemy podłużne nacięcie, a następnie wkręcamy w niego „nos” trójkąta. Zrób to samo z resztą trójkątów.

    Do robienia bułek w kształcie broszki

  • Ostatni etap

  • Blachę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia, na którym układamy uformowane bułeczki. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 200°C. W międzyczasie weź jedno jajko kurze i oddziel białko od żółtka. Ubij żółtko razem z 10 ml wody, a następnie posmaruj każdą bułkę powstałą mieszanką.

    Aby zrobić bułeczki z broszkami, posmaruj ciasto jajkiem

  • Produkty wysyłamy do nagrzanego piekarnika, gdzie pieczemy 20-25 minut. Gotowy wypiek lekko ostygnie, a następnie przystąpimy do wchłaniania smakołyków.

    Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki brioszkowe według przepisu krok po kroku

  • Przepis

    Po obejrzeniu tego filmu szybko nauczysz się samodzielnie robić bułeczki brioche.

    Tak więc w rzeczywistości niektóre francuskie wypieki można łatwo przygotować. Bułki Brioche zachwycają swoim przepychem, lekkością, delikatnością i doskonałym smakiem. Trudno odmówić takiej uczty, nawet jeśli nie jesteś głodny i właśnie zjadłeś obfity posiłek. Gotuj dla zdrowia i nie zapomnij o smaku bułeczek brioszkowych przygotowanych według opisanego przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z ciasta drożdżowego

    Bułeczki z makiem

    Bułeczki z twarogiem

    Cynamonowe bułki

    Bułeczki z ciasta drożdżowego

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author