Brokuły gotowane na parze i inne warzywa krok po kroku przepis ze zdjęciem

Gotowanie brokułów i innych warzyw dla pary w powolnej kuchence

Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker Redmond, deska do krojenia, nóż, grill parowy.

Składniki

Ziemniak 150 gramów
marchewka 100 gramów
kalafior 50g
brokuły 50g
woda 300 ml
Sól 1 łyżeczka
zmielony czarny pieprz ½ łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki w ilości 250 gramów obiera się, myje pod bieżącą wodą, kroi na desce do krojenia w średniej wielkości kostki.

    Brokuły na parze

  • Wlej 300 ml wody do miski multicookera Redmond i ustaw ruszt do gotowania na parze.

    Przygotuj składniki do gotowania warzyw na parze

  • Pokrojone w kostkę ziemniaki rozkładamy na ruszcie umieszczonym w misce multicooker.

    Pokrój ziemniaki na warzywa na parze

  • Dwie średnie marchewki o łącznej wadze 100 gramów obiera się, myje pod zimną bieżącą wodą, kroi na powierzchni roboczej wzdłuż tych samych kawałków średniej wielkości. Do miski multicookera wysyłamy plasterki posiekanej marchewki, kładziemy na ziemniaki.

    Pokrój marchewki na warzywa na parze

  • Kalafior w ilości 50 gramów umyć pod kranem, pokroić na desce do krojenia: najpierw odciąć dolną część kwiatostanu, a resztę pokroić w jak największe plastry. Przygotowany kalafior wysyłamy do ziemniaków i marchewki, które są już w powolnej kuchence. Kapustę brokułową myjemy pod bieżącą wodą, odprowadzamy wilgoć, odcinamy dolną część, kroimy na kwiatostany, wkładamy do miski multicooker z resztą składników.

    Do gotowania na parze warzyw posiekaj brokuły

  • Pobieramy jedną łyżeczkę soli i solimy produkty w powolnej kuchence. Następnie do miski z warzywami dodaj pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

    Składniki soli do gotowania warzyw na parze

  • Zamykamy multicooker pokrywką, ustawiamy funkcję „warzywa” i ustawiamy czas na 15 minut.

    Aby gotować na parze warzywa, włącz żądany tryb

  • Po 15 minutach otwórz pokrywę multicookera, wyjmij miskę z gotowanymi warzywami. Warzywa rozkładamy na półmisku, nie straciły koloru, pięknie wyglądają i przyciągają zapachem. Możemy bezpiecznie leczyć krewnych i przyjaciół.

    brokuły gotowane na parze

  • Z góry warzywa można ozdobić dowolnymi posiekanymi ziołami, wcześniej drobno posiekanymi.

    Brokuły i inne warzywa gotowane na parze według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Pomocne wskazówki

    • Warzywa gotowane na parze zawsze okazują się bardzo smaczne, dietetyczne. To jest świetne dla osób będących na diecie.
    • Takie gotowanie warzyw w powolnej kuchence pomaga zachować maksymalną ilość przydatnych substancji, pierwiastków śladowych i witamin w marchwi, kalafiorze i brokułach.
    • Do gotowania możesz używać nie tylko świeżych, ale także mrożonych warzyw.
    • Wszystkie warzywa, które zamierzasz gotować na parze, powinny być najwyższej jakości. Zepsute warzywa w podwójnym kotle nabiorą nieprzyjemnego zapachu i smaku, a jeśli wady zostaną wycięte przed użyciem, stracą swój kształt, a gotowe danie wcale nie będzie wyglądało apetycznie.

    Przepis

    Jeśli chcesz poznać i poznać szczegóły technologii gotowania warzyw w multicookerze na parze, ten materiał bardzo Ci pomoże, pokazując cały proces gotowania bez wskazówek głosowych.

    Kwestie prawidłowego żywienia dietetycznego stają się istotne dla osób, które chcą schudnąć. Takie odżywianie jest nie mniej ważne dla tych, którzy poszczą w przeddzień Wielkanocy. Spróbuj gotować brokuły na parze w wolnej kuchence. Zrozumiesz, że nie popełniłeś błędu przy wyborze metody gotowania.

    Napisz w komentarzach o swoich wrażeniach z produktu warzywnego. Powiedz nam, czy członkowie Twojej rodziny lubili warzywa gotowane na parze.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author