Brokuły gotowane na parze w powolnej kuchence według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Brokuły gotowane na parze i inne warzywa w powolnej kuchence to pyszne danie dietetyczne

Sprzęt i przybory kuchenne:  multicooker z miską do gotowania na parze.

Składniki

Ziemniak (średni 4 rzeczy.
świeże brokuły 1 głowa
Kukurydza w puszce 150 gramów
Mrożony zielony groszek 150 gramów
mała marchewka 7-8 szt.
Sól ½ łyżeczki
Cukier ½ łyżeczki
Oliwa z oliwek 1 ul. l.
Przyprawy, zioła Smak

Gotowanie krok po kroku

  • W głębokim pojemniku przekładamy przygotowane marchewki – obrane i umyte. Jeśli użyjesz różnych małych marchewek (sprzedawanych w supermarketach), zajmie to około 8 sztuk.

    Gotowanie brokułów na parze w wolnym naczyniu

  • 4 obrane ziemniaki pokrój na cztery równe części, wrzuć do miski z marchewką.

    Aby przygotować danie, przygotuj składniki

  • Dopraw marchewki i ziemniaki suszonymi ziołami i przyprawami do smaku, dodaj ¼ łyżeczki soli i taką samą ilość cukru. Dokładnie wymieszaj, aby suche składniki były równomiernie rozłożone na warzywach.

    Do gotowania dodaj przyprawy

  • Wlej pół łyżki oliwy z oliwek. Ziemniaki i marchewki ugotują się jako pierwsze, ponieważ gotowanie trwa dłużej.

    Do gotowania dodaj olej

  • Warzywa rozprowadzamy z miski do specjalnej miski multicooker przeznaczonej do gotowania na parze. Wlej 4 miarki wody do miski multicooker, umieść miskę z warzywami, wybierz tryb „Gotowanie na parze”. Pozostaw pod przykryciem na 20 minut.

    Aby ugotować danie, ustaw żądany tryb

  • Rozbieramy główkę kapusty brokułowej na kwiatostany. Duże kwiatostany przecina się na pół. Nie potrzebujemy podstawy główki kapusty.

    Aby przygotować danie, pokrój kapustę

  • Włóż kwiatostany brokułów, 150 g wstępnie rozmrożonego zielonego groszku i 150 g kukurydzy w puszkach do głębokiego pojemnika. Dodaj do warzyw ¼ łyżeczki cukru, taką samą ilość soli, pół łyżki oleju roślinnego. Dodaj do tego również suszone zioła. Możesz użyć specjalnego zestawu przypraw „Do warzyw”, który doskonale podkreśli ich świeży smak i aromat. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić sól, olej i przyprawy.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Po upływie czasu gotowania w wolnej kuchence na ziemniaki i marchewki (20 minut) dodaj powstałą mieszankę warzyw do miski i ustaw tryb „Gotowanie na parze” na kolejne 5 minut.

    Aby przygotować danie, wrzuć składniki do miski

  • Po chwili pachnące i zdrowe danie jest gotowe do spożycia.

    brokuły gotowane na parze w wolnym naczyniu

  • Przepis

    To przepis na danie warzywne w powolnej kuchence z użyciem brokułów i innych warzyw.

    Opcje podawania

    Taką mieszankę warzywną można wykorzystać jako danie główne na obiad, gdy nie trzeba obciążać żołądka ciężkim jedzeniem. Ponadto dodatek warzywny może stać się częścią diety terapeutycznej dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi. W innych przypadkach gotowana na parze mieszanka warzywna może być stosowana jako zdrowy dodatek do dania głównego, który jest niezwykle bogaty w cenny błonnik i witaminy. Rozważ kilka prostych opcji serwowania takiego dania.

    • Idealny do serwowania warzyw gotowanych na parze z tłustymi daniami mięsnymi. Spożywanie błonnika pomoże organizmowi poradzić sobie z ciężkostrawnym tłustym mięsem. Ponadto warzywa gotowane na parze pozwalają szybciej się sycić i jeść mniej, co jest ważne dla osób, które monitorują swoją wagę i chcą ją zredukować.
    • Gdy warzywa ostygną dla pary, można je dodatkowo polać sokiem z cytryny. Dzięki temu będą miały świeższy i bardziej kwaśny smak.
    • Warzywa gotowane na parze będą doskonałym dodatkiem do kaszy gryczanej, kukurydzianej czy jęczmiennej. Dobrze komponują się z każdym rodzajem mięsa, sosem czy przystawką.

    Drodzy czytelnicy, teraz wiecie, jakie zdrowe i aromatyczne danie można ugotować z brokułów na parze w powolnej kuchence. Napisz w komentarzach, jeśli podobał Ci się ten przepis.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author