Sprzęt i przybory kuchenne:
- talerz;
- patelnia;
- głęboka miska;
- trzepaczka lub mikser;
- łyżka;
- łyżeczka do herbaty;
- widelec;
- deska do krojenia;
- nóż;
- prasa do czosnku;
- sito;
- zlewka.
Składniki
Produkt | Ilość |
brokuły | 1 kg |
Mąka pszenna | 200 gramów |
Kwaśna śmietana | 1,5 stosu. |
Jaja kurze | 4 rzeczy. |
koperek | ½ pęczka |
Czosnek | 1 goździk |
proszek do pieczenia ciasta | 1 łyżeczka |
ser parmezan | 100 gramów |
Olej roślinny | 2-3 łyżki. l. |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Gotowanie krok po kroku
Przepis
Możesz również sprawdzić przepis. W nim zobaczysz, jak zrobić ciasto na brokuły i ile minut smażyć danie na patelni. Profesjonalny szef kuchni powie Ci, dlaczego każdy lubi takie brokuły, w przeciwieństwie do zwykłych gotowanych czy duszonych.
Nauczyłeś się więc gotować brokuły smażone w cieście. Gotowe danie wygląda jak małe placki warzywne, a gdy się w nie wgryziesz, poczujesz oryginalny smak tego warzywa, połączony z chrupiącą skórką, czosnkiem i koperkiem. W takiej formie brokuły z pewnością przypadną do gustu dzieciom i nadają się nawet jako przekąska do piwa. Czy próbowałeś już brokułów? Jakie znasz przepisy na tę kapustę, których już używałeś? Opowiedz nam o tym w komentarzach. Tam możesz wyrazić swoją opinię na temat przepisu i uzupełnić go. Dziękujemy za uwagę, niech Twoje potrawy będą smaczne i zdrowe!