Brokuły w cieście według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Brokuły w bardzo smacznej panierce

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • talerz;
  • patelnia;
  • głęboka miska;
  • trzepaczka lub mikser;
  • łyżka;
  • łyżeczka do herbaty;
  • widelec;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • prasa do czosnku;
  • sito;
  • zlewka.

Składniki

Produkt Ilość
brokuły 1 kg
Mąka pszenna 200 gramów
Kwaśna śmietana 1,5 stosu.
Jaja kurze 4 rzeczy.
koperek ½ pęczka
Czosnek 1 goździk
proszek do pieczenia ciasta 1 łyżeczka
ser parmezan 100 gramów
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Obieramy 1 ząbek czosnku z łuski i miażdżymy nożem, aby pachnący sok zaczął się wyróżniać. Przeskakujemy czosnek przez prasę i wysyłamy do głębokiej miski.

    zmiel czosnek za pomocą prasy do czosnku.

  • Włóż 4 jajka kurze do tego samego pojemnika i wymieszaj je mikserem lub ubij na gładką masę.

    Jajka ubić z czosnkiem i ubić.

  • Następnie dodaj do jaj 1,5 szklanki płynnej śmietany 10-15% i przesiej 200 g mąki pszennej wraz z 1 łyżeczką. proszek do pieczenia ciasta.

    Do masy jajecznej dodać śmietanę, a także mąkę i proszek do pieczenia.

  • Ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

    Ponownie ubij ciasto.

  • Myjemy i drobno siekamy ½ pęczka koperku nożem (możesz wziąć inne warzywa), a także wysyłamy do ciasta.

    Posiekaj koperek i dodaj do ciasta.

  • Do smaku dodaj sól, zmielony czarny pieprz i inne przyprawy, jeśli to konieczne. Wszystko łączymy w jednolitą masę.

    Dodaj sól, pieprz i ponownie dobrze wymieszaj.

  • Myjemy 1 kg brokułów i nożem odcinamy z niego kwiatostany małym kawałkiem nogi.

    Pokrój brokuły na różyczki.

  • Wlej 2-3 łyżki na patelnię. l. olej roślinny (oliwa lub słonecznik) i podgrzej. Za pomocą widelca zanurz brokuły w cieście i smaż z każdej strony przez 2-3 minuty na złoty kolor.

    Brokuły smażymy z obu stron, maczając każdy kwiatostan w cieście.

  • Gotowe kawałki wkładamy do naczynia do serwowania i posypujemy 100 g parmezanu, startego na dużej lub średniej tarce. Do dania serwujemy różne sosy na bazie ketchupu, majonezu czy sosu sojowego.

    Brokuły w cieście będą jeszcze smaczniejsze, jeśli posypiemy je parmezanem.

  • Przepis

    Możesz również sprawdzić przepis. W nim zobaczysz, jak zrobić ciasto na brokuły i ile minut smażyć danie na patelni. Profesjonalny szef kuchni powie Ci, dlaczego każdy lubi takie brokuły, w przeciwieństwie do zwykłych gotowanych czy duszonych.

    Nauczyłeś się więc gotować brokuły smażone w cieście. Gotowe danie wygląda jak małe placki warzywne, a gdy się w nie wgryziesz, poczujesz oryginalny smak tego warzywa, połączony z chrupiącą skórką, czosnkiem i koperkiem. W takiej formie brokuły z pewnością przypadną do gustu dzieciom i nadają się nawet jako przekąska do piwa. Czy próbowałeś już brokułów? Jakie znasz przepisy na tę kapustę, których już używałeś? Opowiedz nam o tym w komentarzach. Tam możesz wyrazić swoją opinię na temat przepisu i uzupełnić go. Dziękujemy za uwagę, niech Twoje potrawy będą smaczne i zdrowe!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author