Bujne bułeczki: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne puszyste bułeczki

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • mikser;
  • piekarnik;
  • pojemniki na składniki;
  • powierzchnia robocza;
  • śmigać;
  • widelec;
  • łyżka;
  • Łopatka;
  • pergamin;
  • talerz;
  • rondel lub gruby rondel o grubych ściankach;
  • sito;
  • film;
  • ręcznik;

Składniki

Mąka 760 gramów
mleko 450 gramów
Śmietanka lub mleko w proszku 1 ul. l.
Drożdże na żywo 30 gramów
Cukier 110 g
Cukier waniliowy 10 gramów
Sól 1 łyżeczka
Jajka 2 szt.
Masło 90 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Robimy chleb. Aby to zrobić, wlej 250 mililitrów wody lub mleka do głębokiej miski z grubym dnem. Dodaj tam 60 gramów mąki.

    Przygotuj składniki na puszyste bułeczki

  • Zagotuj mąkę z płynem na średnim ogniu, wymieszaj łopatką. Doprowadzamy masę do gęstego stanu. Pozwól chlebowi ostygnąć i możesz go użyć. Możesz również przygotować napar z wyprzedzeniem lub użyć go później. Liście herbaty można przechowywać w lodówce do trzech dni.

    Aby zrobić puszyste bułeczki, wymieszaj składniki

  • Teraz aktywujmy drożdże. Aby to zrobić, dodaj do pojemnika 200 mililitrów ciepłego mleka (około 36-38 stopni) i 30 gram żywych drożdży. Jeśli użyjesz suchych drożdży, będziesz potrzebować 10-12 gramów. Tam dodajemy jedną łyżeczkę cukru i 60 gram mąki. Dobrze wymieszaj składniki i pozostaw na około 15-20 minut. Gdy w pojemniku utworzy się puszysta nasadka drożdży, oznacza to, że drożdże się aktywowały i można je wykorzystać.

    Aby zrobić puszyste bułeczki, przygotuj ciasto

  • Teraz przygotujmy ciasto. Wszystkie produkty do ciasta drożdżowego powinny mieć zawsze temperaturę pokojową. Aby przygotować ciasto, wymieszaj 650 g przesianej mąki, 100 g cukru i 10 g cukru waniliowego. Tam też dodajemy jedną niepełną łyżeczkę soli i jedną łyżkę suszonej śmietany lub mleka w proszku. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

    Przesiej mąkę, aby zrobić puszyste bułeczki

  • Do tej suchej mieszanki dodać przygotowane wcześniej ciasto drożdżowe i wywar chlebowy. Jeśli liście herbaty były przechowywane w lodówce, należy je wcześniej wyjąć, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Dodaj 2 jajka do tej samej masy i wyrabiaj ciasto w mikserze przez około 1 minutę. Ręczne wyrabianie takiego ciasta będzie dość trudne.

    Aby zrobić puszyste bułeczki, zagnieść ciasto

  • Do masy dodać miękkie masło (około 90 gramów) i dalej wyrabiać ciasto w mikserze. Na średnich obrotach od teraz ciasto należy wyrabiać przez około 15 minut.

    Dodaj masło na puszyste bułeczki

  • Ciasto jest bardzo miękkie i lekko lepkie. Ciasto włożyć do miski lekko naoliwionej. Przykryj miskę ręcznikiem lub folią i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny. Po chwili ciasto podwoi się. Połóż go na stole posypanym mąką.

    Aby przygotować puszyste bułeczki, połóż ciasto na garo

  • Podziel ciasto na tyle części, ile chcesz na bułki. W tym przypadku uzyskuje się 12 sztuk.

    Podziel ciasto na puszyste bułeczki

  • Z każdej części formujemy kulkę, toczymy ją trochę w dłoniach. Przykryj wszystkie kulki folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Ważne jest, aby odległość między kulkami wynosiła co najmniej trzy centymetry.

    Aby zrobić puszyste bułeczki, zwiń ciasto w kulkę

  • Po chwili bułeczki rozwałkuj wałkiem do ciasta. Uformuj bułki tak, jak lubisz. Możesz zrobić ciasto i zwinąć.

    Rozwałkuj ciasto na puszyste bułeczki

  • Nasmaruj formę lub blachę do pieczenia dużą ilością masła. Rozsmarowujemy bułeczki na blasze do pieczenia i odstawiamy na 40-50 minut, aby bułki nieznacznie się powiększyły.

    Aby przygotować puszyste bułeczki, przygotuj foremkę

  • Posmaruj bułeczki mlekiem lub jajkiem. Bułeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w tej temperaturze około 30 minut do ugotowania.

    Aby zrobić puszyste bułeczki, wyszczotkuj puste miejsca

  • Gorące bułeczki można posmarować kawałkiem masła. Bułeczki gotowe, smacznego!

    Jak nauczyć się gotować pyszne puszyste bułeczki

  • Przepis

    Aby śledzić proces robienia puszystych bułek, sprawdź to. W ten sposób zapamiętasz każdy krok przepisu i będziesz mógł bez problemu odtworzyć te pyszne bułeczki. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak zrobić puszyste bułeczki za pomocą prostego przepisu. Są bardzo delikatne i smaczne. Te bułeczki idealnie nadają się na kanapki z masłem i mlekiem. Czy kiedykolwiek robiłeś te bułeczki? Podobał Ci się przepis? Podziel się wrażeniami poniżej w komentarzach!

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z dżemem

    Szybkie bułeczki

    Bułeczki z dżemem

    Bułki do hot dogów

    Bułeczki z jabłkami

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author