Bułeczki czosnkowe: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki czosnkowe

Sprzęt i przybory kuchenne: trzepaczka, miska do suchego ciasta, nóż, folia spożywcza, blacha do pieczenia, pergamin, piekarnik.

Składniki

Produkt Ilość
Mąka 450 gramów
Sól 0,5 łyżeczki
Cukier 25 gramów
Suche drożdże 5 g (lub 15 g świeżego)
Masło 120 gramów
Czosnek 6 goździków
żółtko 1 szt.
świeży koper 1 pęczek

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw dodaj drożdże i cukier do ciepłej serwatki. Zamiast serwatki można użyć mleka. Dobrze wymieszać.

    Rozpuść drożdże z cukrem w ciepłej wodzie.

  • W ten sam sposób dodaj dwie łyżki mąki. Dobrze wymieszaj.

    Dodaj mąkę, wymieszaj.

  • Pozostaw powstałą masę w ciepłym miejscu na piętnaście minut. Po upływie czasu masa powinna zwiększyć swoją objętość i nabrać charakterystycznego piankowego nasadki.

    Pozostaw napar na 15 minut.

  • W tym momencie dodaj sól i delikatnie wymieszaj trzepaczką.

    Następnie dodaj sól do miski.

  • Dodaj mąkę partiami, a następnie zacznij wyrabiać ciasto.

    Stopniowo dodawać mąkę

  • Po wyrobieniu zbierz go w kulkę.

    Zagnieść lepkie ciasto.

  • Dodaj masło. Masło dobrze i dokładnie wymieszać z ciastem.

    Do ciasta dodać miękkie masło.

  • Gdy ciasto stanie się bardzo lepkie, wyjmij je z miski i połóż na blacie, gdzie dalej je wyrabiasz, dodając okresowo mąkę. Nie potrzeba za dużo mąki, ponieważ ciasto zostanie zatkane. Zagnieść ciasto przez siedem do dziesięciu minut.

    Następnie ostrożnie zagnieść lepkie ciasto na stole.

  • Na początku będzie bardzo lepki, ale w końcu zbierze się w twardą bryłę. Ciasto jest bardzo miękkie, bardzo delikatne, elastyczne i absolutnie nie klei się do rąk.

    Ciasto zbieramy w kostkę.

  • Aby ciasto dobrze rosło, przenieś gotową bryłę do czystego i suchego pojemnika. Przykryj pojemnik folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę.

    Pozostaw ciasto w misce na godzinę, aby wyrosło.

  • Po upływie wymaganego czasu wyjmij ciasto z pojemnika i podziel na dziesięć równych części.

    Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na porcje.

  • Weź kawałek ciasta, zwiń go i uformuj kulę. Mąka nie jest do tego potrzebna.

    Każdy kawałek ciasta uformuj w kulkę.

  • Weź blachę do pieczenia, wyłóż ją pergaminem, a następnie połóż na niej gotowe kulki. Kulki należy nieco spłaszczyć.

    Powstałe kulki rozkładamy na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.

  • Przykryj powstałe ciastka z ciasta suchym ręcznikiem. Pozostaw w ciepłym miejscu na dwadzieścia minut. Puste miejsca na bułki powinny zwiększyć swoją objętość.

    Półfabrykaty powinny nadal stać na blasze do pieczenia i powiększać się.

  • Z góry należy je nasmarować wstrząśniętym żółtkiem jaja z mlekiem.

    Następnie posmaruj bułeczki mieszanką żółtka i mleka.

  • Na nadzienie drobno posiekaj czosnek i koperek.

    Posiekaj koperek i czosnek.

  • Wymieszać z miękkim masłem. Gdy nadzienie jest gotowe, dla wygody można je przenieść do jednorazowego woreczka cukierniczego.

    Wymieszaj zieleninę i czosnek ze zmiękczonym masłem.

  • Na środku każdego z półfabrykatów wykonaj głębokie cięcie nożem, ale nie do samego końca.

    Zrób głębokie nacięcie w każdej bułce.

  • Wypełnij każde nacięcie przygotowanym wcześniej wypełnieniem.

    Powstałe nacięcie jest wypełnione farszem czosnkowym.

  • Wyślij półfabrykaty do pieczenia w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Czas pieczenia to około piętnaście do dwudziestu minut. Po upieczeniu ciasta przed podaniem pozwól bułkom nieco ostygnąć. Danie jest miękkie, delikatne, musujące w środku, a co najważniejsze – smaczne i sycące.

    Te bułeczki czosnkowe piecze się przez 20 minut.

  • Przepis

    Twoja uwaga jest prezentowana nie tylko przepis na bułki czosnkowe, ale cały proces gotowania potrawy.

    Drodzy czytelnicy, dzielcie się wrażeniami, doznaniami kulinarnymi i zadawajcie pytania w komentarzach.

    Inne przepisy na bułki

    bułki hokkaido

    Bułki burgerowe

    Bułeczki z dżemem

    Burgery

    Bułeczki z mlekiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author