Bułeczki francuskie: przepis krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto francuskie

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, waga kuchenna i inne przybory miarowe, wałek do ciasta, folia spożywcza, kilka głębokich misek, robot kuchenny, trzepaczka.

Składniki

składniki proporcje
Mąka pszenna 620 gramów
suche drożdże 6 gramów
cukier granulowany 220 gramów
mleko 200 ml
masło 140 gramów
olej roślinny 30 ml
Sól 5 gramów
jajko 2 szt.
woda butelkowana 50 ml

Gotowanie krok po kroku

ugniatanie ciasta

  • Do szklanki wlej 50 ml ciepłej wody, a następnie dodaj do nich 6 g suchych drożdży. Wymieszaj składniki, a następnie pozostaw na kilka minut, aby drożdże całkowicie rozpuściły się w płynie.

    Gotowanie ciastek francuskich

  • Masło w ilości 40 g jest wysyłane na powolny ogień i roztapiane do stanu płynnego. Niech olej lekko ostygnie, a następnie wymieszaj go z 30 ml oleju roślinnego.

    Aby zrobić ciasto francuskie, przygotuj składniki

  • Wlej tam 200 ml ciepłego mleka, dodaj 70 g cukru i 5 g soli. Mieszaj składniki, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.

    Wymieszaj składniki, aby zrobić ciasto francuskie

  • Wbij jedno jajko kurze do małej miski, a następnie lekko potrząśnij widelcem.

    Aby zrobić ciasto francuskie, ubij jajka

  • Oddzielnie przesiej 500 g mąki pszennej premium. Łączymy w jednym pojemniku wszystkie przygotowane płynne mieszanki: mleko, jajko i drożdże. Przesianą mieszankę mąki i płynów włóż do miski robota kuchennego. Zagnieść gładkie miękkie ciasto.

    Połącz składniki, aby zrobić ciasto francuskie

  • Nasmaruj pojemną miskę niewielką ilością oleju roślinnego, po czym wkładamy do niej ugotowane ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto się podwoi. Wyrośnięcie ciasta zajmie średnio 1,5-2 godziny.

    Aby zrobić ciasto francuskie, przygotuj ciasto

  • Przygotujmy proszek

    W jednej misce wymieszaj 120 g mąki i 150 g cukru. Dodajemy również schłodzone masło pokrojone w kostkę w ilości 100 g. Czystymi rękami składniki dokładnie ucieramy, aż do uzyskania dużych okruchów. Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki, aż będą potrzebne.

    Bułeczki francuskie: przepis krok po kroku ze zdjęciem

    Przygotuj ciasto francuskie

  • Zbliżone ciasto rozkładamy na blacie, uprzednio posypane niewielką ilością mąki. Ciasto zagnieść lekko, a następnie rozwałkować w długi prostokąt o grubości 1 cm.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto francuskie

  • Połowę rozwałkowanego ciasta posyp równomiernie przygotowanymi okruchami.

    Aby zrobić ciasto francuskie, przygotuj składniki

  • Złóż warstwę na pół i ponownie rozwałkuj wałkiem. Ponownie posyp połowę ciasta okruchami, a następnie ponownie złóż warstwę na pół.

    Ciasto rozwałkować na ciasto francuskie

  • Po raz kolejny trochę rozwijamy powstały przedmiot. Po raz trzeci połowę ciasta posyp okruchami i ponownie zagnij i rozwałkuj wałkiem. Rezultatem powinien być pasek o szerokości około 8 cm i grubości 1,5 cm.

    Aby zrobić ciasto francuskie, połóż nadzienie na cieście

  • Tworzymy bułeczki

  • Przygotowane ciasto pokrój na kwadraty o tym samym rozmiarze. Średnio uzyskuje się 13-15 kwadratów.

    Pokrój ciasto na ciasto francuskie

  • Zaginamy rogi przyciętych kwadratów w kierunku środka na wzór swierdłowskich zaciągnięć, dzięki czemu na końcu otrzymujemy więcej okrągłych produktów.

    Aby zrobić ciasto francuskie, uformuj produkt

  • Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Aby przygotować ciasto francuskie, przygotuj formę

  • Produkty są ułożone w niewielkiej odległości od siebie. Optymalna odległość między półfabrykatami wynosi około 1 cm, wtedy dadzą piękne poślizgi, a podczas pieczenia rogi ciasta nie będą się otwierać. Uformowane bułeczki przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w tej formie na 40-50 minut.

    Aby zrobić ciasto francuskie, przykryj folią spożywczą

  • W osobnej misce ubij jedno jajko kurze. Posmaruj zbliżone bułeczki masą jajeczną i posyp pozostałymi okruchami.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasto francuskie

  • Ostatni etap

    Produkty wysyłamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz smakołyk przez około 25 minut.

    Bułeczki francuskie: przepis krok po kroku 🍩 ze zdjęciem

    Przepis

    Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak samodzielnie gotować bułeczki francuskie, które mają piękną apetyczną skórkę i niezwykle miękką, przewiewną konsystencję.

    Teraz możesz samodzielnie ugotować pyszne ciasto francuskie i pochwalić się swoimi talentami do pieczenia przed rodziną i przyjaciółmi. Ciesz się gotowaniem i nie zapomnij wyrazić swojej opinii na temat smaku bułek francuskich wykonanych według powyższego przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z dżemem

    Bułeczki czosnkowe

    bułki hokkaido

    Bułki burgerowe

    Bułeczki z dżemem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author