
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, waga kuchenna i inne przybory miarowe, wałek do ciasta, folia spożywcza, kilka głębokich misek, robot kuchenny, trzepaczka.
Składniki
składniki | proporcje |
Mąka pszenna | 620 gramów |
suche drożdże | 6 gramów |
cukier granulowany | 220 gramów |
mleko | 200 ml |
masło | 140 gramów |
olej roślinny | 30 ml |
Sól | 5 gramów |
jajko | 2 szt. |
woda butelkowana | 50 ml |
Gotowanie krok po kroku
ugniatanie ciasta
Do szklanki wlej 50 ml ciepłej wody, a następnie dodaj do nich 6 g suchych drożdży. Wymieszaj składniki, a następnie pozostaw na kilka minut, aby drożdże całkowicie rozpuściły się w płynie. 
Masło w ilości 40 g jest wysyłane na powolny ogień i roztapiane do stanu płynnego. Niech olej lekko ostygnie, a następnie wymieszaj go z 30 ml oleju roślinnego. 
Wlej tam 200 ml ciepłego mleka, dodaj 70 g cukru i 5 g soli. Mieszaj składniki, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. 
Wbij jedno jajko kurze do małej miski, a następnie lekko potrząśnij widelcem. 
Oddzielnie przesiej 500 g mąki pszennej premium. Łączymy w jednym pojemniku wszystkie przygotowane płynne mieszanki: mleko, jajko i drożdże. Przesianą mieszankę mąki i płynów włóż do miski robota kuchennego. Zagnieść gładkie miękkie ciasto. 
Nasmaruj pojemną miskę niewielką ilością oleju roślinnego, po czym wkładamy do niej ugotowane ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto się podwoi. Wyrośnięcie ciasta zajmie średnio 1,5-2 godziny. 
Przygotujmy proszek
W jednej misce wymieszaj 120 g mąki i 150 g cukru. Dodajemy również schłodzone masło pokrojone w kostkę w ilości 100 g. Czystymi rękami składniki dokładnie ucieramy, aż do uzyskania dużych okruchów. Przykryj folią spożywczą lub pokrywką i wstaw do lodówki, aż będą potrzebne.

Przygotuj ciasto francuskie
Zbliżone ciasto rozkładamy na blacie, uprzednio posypane niewielką ilością mąki. Ciasto zagnieść lekko, a następnie rozwałkować w długi prostokąt o grubości 1 cm. 
Połowę rozwałkowanego ciasta posyp równomiernie przygotowanymi okruchami. 
Złóż warstwę na pół i ponownie rozwałkuj wałkiem. Ponownie posyp połowę ciasta okruchami, a następnie ponownie złóż warstwę na pół. 
Po raz kolejny trochę rozwijamy powstały przedmiot. Po raz trzeci połowę ciasta posyp okruchami i ponownie zagnij i rozwałkuj wałkiem. Rezultatem powinien być pasek o szerokości około 8 cm i grubości 1,5 cm. 
Tworzymy bułeczki
Przygotowane ciasto pokrój na kwadraty o tym samym rozmiarze. Średnio uzyskuje się 13-15 kwadratów. 
Zaginamy rogi przyciętych kwadratów w kierunku środka na wzór swierdłowskich zaciągnięć, dzięki czemu na końcu otrzymujemy więcej okrągłych produktów. 
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Produkty są ułożone w niewielkiej odległości od siebie. Optymalna odległość między półfabrykatami wynosi około 1 cm, wtedy dadzą piękne poślizgi, a podczas pieczenia rogi ciasta nie będą się otwierać. Uformowane bułeczki przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w tej formie na 40-50 minut. 
W osobnej misce ubij jedno jajko kurze. Posmaruj zbliżone bułeczki masą jajeczną i posyp pozostałymi okruchami. 
Ostatni etap
Produkty wysyłamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz smakołyk przez około 25 minut.

Przepis
Po obejrzeniu tego dowiesz się, jak samodzielnie gotować bułeczki francuskie, które mają piękną apetyczną skórkę i niezwykle miękką, przewiewną konsystencję.
Teraz możesz samodzielnie ugotować pyszne ciasto francuskie i pochwalić się swoimi talentami do pieczenia przed rodziną i przyjaciółmi. Ciesz się gotowaniem i nie zapomnij wyrazić swojej opinii na temat smaku bułek francuskich wykonanych według powyższego przepisu. Smacznego!
Inne przepisy na bułki
Bułeczki z dżemem
Bułeczki czosnkowe
bułki hokkaido
Bułki burgerowe
Bułeczki z dżemem
Miłego czytania!