Bułeczki kefirowe w piekarniku według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Bułeczki na kefirze z cukrem i cynamonem - piec w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • ręcznik kuchenny;
  • fastryga;
  • naczynia na składniki;
  • deska do krojenia;
  • nóż kuchenny;
  • pergamin;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • szczoteczka silikonowa;
  • naczynia do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Kefir 1 stos
Mąka 3 stosy.
Suche drożdże 1 ul. l.
Sól 1 łyżeczka
Cukier 2 łyżki stołowe. l.
Cynamon 1 łyżeczka
mleko ⅓ stos.
Olej roślinny 0,5 stosu.

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować ciasto, wlej szklankę kefiru do głębokiej miski. musi być ciepło.

    Wlej ciepły kefir do miski.

  • Następnie dodaj 1 łyżeczkę do kefiru. sól i 1 łyżka. l. cukier, a także 1 łyżka. l. suche drożdże.

    Do kefiru dodaj sól, cukier i drożdże.

  • Wszystko dobrze wymieszaj i dodaj 0,5 szklanki bezwonnego oleju roślinnego.

    Po wymieszaniu masy dodaj do nich olej roślinny.

  • Natychmiast wlej całą mąkę do płynnych składników.

    Wsyp mąkę do płynnych składników.

  • Zagnieść miękkie, plastikowe ciasto, które nie powinno przyklejać się do rąk.

    Zagnieść miękkie ciasto.

  • Ciasto zwinąć w kulkę i włożyć do miski. Przykryj ręcznikiem i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie masa powinna dobrze pasować i zwiększyć swoją objętość 2-3 razy.

    W ciepłym miejscu ciasto dobrze wyrosło.

  • Następnie musisz przygotować blachę do pieczenia. Można to zrobić na dwa sposoby: wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem i posmarować olejem roślinnym lub posmarować samą blachę olejem. Pierwsza opcja jest wygodniejsza, ponieważ nie musisz tracić czasu na mycie blachy do pieczenia, wystarczy przetrzeć ją czystą, wilgotną ściereczką.

    Blachę do pieczenia smarujemy olejem roślinnym, również powierzchnię roboczą.

  • Nasmaruj powierzchnię roboczą stołu olejem roślinnym (wystarczy jedna łyżeczka), ułóż ciasto (1 kg) i dobrze zagniataj. Ważne, aby był elastyczny i miękki.

    Dobrze wyrabiamy ciasto.

  • Ciasto podzielić na 16 równych części.

    Ciasto podzielić na równe kawałki.

  • Zwiń każdy kawałek w małą wić, zrób z niego węzeł i połóż powstały przedmiot na blasze do pieczenia. Bułki można formować na wiele różnych sposobów, więc nie ma potrzeby używania tego. Na przykład możesz podzielić ciasto na dwie części, każdą część zwinąć w cienkie ciasto, zrobić bułkę z ciasta i ostrożnie pokroić na kilka części. W takim przypadku otrzymasz nie mniej piękne bułeczki. Możesz również zrobić warkocze, kłosy, serca i inne opcje z ciasta, które ma wystarczająco dużo umiejętności i wyobraźni.

    Z każdego kawałka ciasta zwijamy kiełbasę i zawiązujemy węzłem.

  • Bułeczki należy rozłożyć na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie, każdy wykrój będzie potrzebował miejsca, do którego może się udać.

    Połóż powstałe bułeczki na blasze do pieczenia.

  • Wymieszaj mleko (⅓ szklanki), cukier (1 łyżeczka) i dokładnie posmaruj każdą bułkę.

    Posmaruj bułeczki mieszanką jajek i mleka.

  • Wlej cynamon (1 łyżeczka), cukier (3 łyżeczki) do małej miski i dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną mieszankę. Aby gotowe bułeczki były naprawdę pachnące, musisz wybrać wysokiej jakości cynamon. Najlepiej kupić patyczki i zmielić je przed użyciem. Nie należy również wybierać cynamonu wyprodukowanego w Chinach czy Indonezji. Najbardziej pożyteczny i pachnący cynamon jest uprawiany na Cejlonie.

    Do posypywania produktów wymieszaj cynamon z cukrem.

  • Posyp każdy półfabrykat na wierzchu przygotowanym proszkiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby wyszły.

    Bułeczki posyp cynamonem i cukrem.

  • Wyślij blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 ° na 15 minut, aż do złocistego brązu. Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, następnie położyć na talerzu i podawać z herbatą, kawą, kakao lub innymi napojami.

    Nasze pachnące bułeczki kefirowe wypiekamy w piekarniku tylko przez 15 minut.

  • Metody gotowania i podawania

    Z ciasta drożdżowego na kefirze możesz ugotować różne opcje słodkich bułeczek. Na przykład zamiast cynamonu możesz wziąć rodzynki lub inne suszone owoce. Możesz również użyć kawałków kandyzowanych owoców. Również z takiej bazy można zrobić bułeczki z nadzieniem, do których odpowiednie są jagody, gęsty dżem lub dżem. Jak widać, każda gospodyni domowa może upiec wypieki według własnego gustu.

    A gotowe bułeczki będą świetnym dodatkiem do picia herbaty w rozmowach rodzinnych lub w gronie przyjaciół.

    Przepis

    Aby zobaczyć proces formowania i przygotowywania pysznych i pachnących bułeczek cynamonowych, polecamy również to przeczytać.

    Z czym wolisz piec bułeczki? Jakich suszonych owoców lub dodatków używasz? Podziel się swoimi ulubionymi przepisami. Polecamy również wypróbowanie tego przepisu. Więc upiecz, spróbuj i zostaw swoje w komentarzach.

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z posypką

    Bułeczki na kefirze

    Bułeczki bez drożdży

    Bułeczki z makiem

    Lukier do bułek

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author