
Sprzęt i przybory kuchenne: waga kuchenna, łyżka stołowa i łyżeczka, miarka, miska, trzepaczka, ręcznik, wałek do ciasta, nóż, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik, pędzel do gotowania.
Składniki
Mąka | 0,5 kg |
jajko | 1,5 szt. |
Suche drożdże | 2 łyżeczki |
Cukier | 170-220g |
Olej roślinny | 1 ul. l. |
Sól | 1 szczypta |
Masło | 100 gramów |
mleko | 250 ml |
Cukier waniliowy | 1 łyżeczka |
Krem tłusty | 100-150g |
Gotowanie krok po kroku
Do miski wlej 250 ml ciepłego mleka. Dodaj 70 g cukru. Wlej 2 łyżeczki. suszone drożdże, wymieszać. Teraz powinieneś poczekać 10-15 minut, aż ciasto wyjdzie. Będzie to widoczne – kapelusz podniesie się. Posolić trochę miksturę – potrzebujesz małej szczypty soli. Wlej 1 łyżeczkę. cukier waniliowy. 
Ubijamy jajko. Wsypujemy też 50 g roztopionego masła, ale nie może być gorące. Dobrze wymieszać. Mąkę przesiej i natychmiast wlej 0,4 kg do mieszanki. Pozostałe 100 g dolewa się stopniowo, w miarę wyrabiania ciasta. 
Gdy trudno będzie wymieszać ciasto łyżką, przełóż je na stół, lekko posyp mąką i zacznij ugniatać rękami. Zajmie to 2-3 minuty. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk i blatu, możesz dodać trochę mąki. Gotowe ciasto będzie miękkie i lekko lepkie. Po sprawdzeniu lepkość zniknie. 
Ciasto przekładamy do miski, lekko nasmarowanej olejem roślinnym (1 łyżka stołowa), przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia tylko na 30 minut. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje: najpierw na 4 części, z których każda na 3 części. 
Każdy kawałek najpierw ugniatamy palcami, a następnie wałkiem do ciasta rozwałkowujemy w owal, którego grubość powinna wynosić około 2 mm. Rozpuszczamy 50 g masła i po ostygnięciu smarujemy nim każdy owal za pomocą kulinarnego pędzla. Posyp każdy blank cukrem granulowanym (w sumie będziesz potrzebować 100-150 g). 
Przekręcamy owalne ciasto w tubę, owijamy w pierścień i łączymy końce. Nakładając pierścień na beczkę, przeciąć go wzdłuż, cofając się o kilka centymetrów od krawędzi. 
Rozwijamy wycięty pierścionek – dostajemy serce. 
Blachę przykrywamy papierem do pieczenia, wkładamy tam serca i smarujemy lekko ubitym jajkiem (wystarczy połowa jajka). Rozgrzewamy piekarnik do 180ºС, wkładamy do niego blachę do pieczenia na 20-25 minut, aż lekko się zrumienią. Wyciągamy blachę do pieczenia i wlewamy bułeczki gęstą śmietaną (będą potrzebować 100-150 g), a następnie posypujemy cukrem. Wstawiamy patelnię do piekarnika na 5-10 minut, niech trochę bardziej się przyrumieni. 
Jeszcze gorące przełóż do naczynia i poczekaj, aż ostygną. Na zewnątrz okazuje się chrupiąca skórka cukrowa, a wewnątrz delikatna kremowa miazga. 
Przepis
Autorka przepisu wprowadzi Cię w tajniki tworzenia dość szybkiego ciasta drożdżowego, nauczy formować z niego bułeczki o nietypowym kształcie i je upiec.
Koneserzy domowych wypieków z pewnością docenią przepis na bułeczki cukrowe w formie serduszek. Napiszcie do nas drodzy szefowie kuchni, jakie wrażenie zrobiły na was te bułeczki? A może pieczesz je inaczej?
Inne przepisy na bułki
Cynamonowe bułki
Bułeczki z twarogiem
Bułeczki z cukrem
Jak gotować ciasto francuskie
Bułeczki z dżemem
Miłego czytania!