Bułeczki serduszka z cukrem: krok po kroku 🍩przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki w kształcie serca z cukrem

Sprzęt i przybory kuchenne:  waga kuchenna, łyżka stołowa i łyżeczka, miarka, miska, trzepaczka, ręcznik, wałek do ciasta, nóż, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, piekarnik, pędzel do gotowania.

Składniki

Mąka 0,5 kg
jajko 1,5 szt.
Suche drożdże 2 łyżeczki
Cukier 170-220g
Olej roślinny 1 ul. l.
Sól 1 szczypta
Masło 100 gramów
mleko 250 ml
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Krem tłusty 100-150g

Gotowanie krok po kroku

  • Do miski wlej 250 ml ciepłego mleka. Dodaj 70 g cukru. Wlej 2 łyżeczki. suszone drożdże, wymieszać. Teraz powinieneś poczekać 10-15 minut, aż ciasto wyjdzie. Będzie to widoczne – kapelusz podniesie się. Posolić trochę miksturę – potrzebujesz małej szczypty soli. Wlej 1 łyżeczkę. cukier waniliowy.

    Gotowanie bułeczek sercowych z cukrem

  • Ubijamy jajko. Wsypujemy też 50 g roztopionego masła, ale nie może być gorące. Dobrze wymieszać. Mąkę przesiej i natychmiast wlej 0,4 kg do mieszanki. Pozostałe 100 g dolewa się stopniowo, w miarę wyrabiania ciasta.

    Do przygotowania serc bułek z cukrem. przygotuj składniki

  • Gdy trudno będzie wymieszać ciasto łyżką, przełóż je na stół, lekko posyp mąką i zacznij ugniatać rękami. Zajmie to 2-3 minuty. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk i blatu, możesz dodać trochę mąki. Gotowe ciasto będzie miękkie i lekko lepkie. Po sprawdzeniu lepkość zniknie.

    Zagnieść ciasto na serduszko z cukrem

  • Ciasto przekładamy do miski, lekko nasmarowanej olejem roślinnym (1 łyżka stołowa), przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia tylko na 30 minut.

    Ciasto przykryj ściereczką, aby powstały bułeczki z cukrem.

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje: najpierw na 4 części, z których każda na 3 części.

    Pokrój ciasto na serduszka z cukrem

  • Każdy kawałek najpierw ugniatamy palcami, a następnie wałkiem do ciasta rozwałkowujemy w owal, którego grubość powinna wynosić około 2 mm. Rozpuszczamy 50 g masła i po ostygnięciu smarujemy nim każdy owal za pomocą kulinarnego pędzla. Posyp każdy blank cukrem granulowanym (w sumie będziesz potrzebować 100-150 g).

    Ciasto rozwałkować na bułeczki z cukrem.

  • Przekręcamy owalne ciasto w tubę, owijamy w pierścień i łączymy końce. Nakładając pierścień na beczkę, przeciąć go wzdłuż, cofając się o kilka centymetrów od krawędzi.

    Uformuj ciasto na bułeczki w kształcie serca z cukrem

  • Rozwijamy wycięty pierścionek – dostajemy serce.

    Aby zrobić bułeczki sercowe z cukrem, uformuj serduszka

  • Blachę przykrywamy papierem do pieczenia, wkładamy tam serca i smarujemy lekko ubitym jajkiem (wystarczy połowa jajka). Rozgrzewamy piekarnik do 180ºС, wkładamy do niego blachę do pieczenia na 20-25 minut, aż lekko się zrumienią. Wyciągamy blachę do pieczenia i wlewamy bułeczki gęstą śmietaną (będą potrzebować 100-150 g), a następnie posypujemy cukrem. Wstawiamy patelnię do piekarnika na 5-10 minut, niech trochę bardziej się przyrumieni.

    Bułeczki serca z cukrem: przepis krok po kroku ze zdjęciem

  • Jeszcze gorące przełóż do naczynia i poczekaj, aż ostygną. Na zewnątrz okazuje się chrupiąca skórka cukrowa, a wewnątrz delikatna kremowa miazga.

    Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki w kształcie serca z cukrem

  • Przepis

    Autorka przepisu wprowadzi Cię w tajniki tworzenia dość szybkiego ciasta drożdżowego, nauczy formować z niego bułeczki o nietypowym kształcie i je upiec.

    Koneserzy domowych wypieków z pewnością docenią przepis na bułeczki cukrowe w formie serduszek. Napiszcie do nas drodzy szefowie kuchni, jakie wrażenie zrobiły na was te bułeczki? A może pieczesz je inaczej?

    Inne przepisy na bułki

    Cynamonowe bułki

    Bułeczki z twarogiem

    Bułeczki z cukrem

    Jak gotować ciasto francuskie

    Bułeczki z dżemem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author