Bułeczki ślimakowe: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki ze ślimakami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kilka pojemnych misek;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • śmigać;
  • drobna tarka;
  • film spożywczy;
  • rondel z grubym dnem;
  • drewniana szpatułka;
  • drobne sito;
  • piekarnik;
  • Papier do pieczenia;
  • papier do pieczenia;
  • ostry długi nóż.

Składniki

składniki Proporcje
mąka premium 700 g + 100 g (kopułki)
suche drożdże 11 gramów
Sól 1 szczypta
mleko 400 ml
masło 100 gramów
cukier granulowany 10 gramów
jajko 2 szt.
olej roślinny 20 ml
cytrynowy 1 szt.
mąka migdałowa 250g
syrop glukozowy 200 ml
rodzynki 250g
cukier puder 250g
esencja migdałowa 2-3 krople
rum albo koniak 10 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie składników

  • Najpierw wyjmij 100 g masła z lodówki i pozostaw do zmiękczenia w temperaturze pokojowej.

    Masło powinno mięknąć w temperaturze pokojowej.

  • Przed użyciem osobno przesiewamy 700 g mąki, aby była wypełniona tlenem, a przyszłe pieczenie okazuje się przewiewne.

    Przesiewamy mąkę.

  • Rodzynki dokładnie umyć w ilości 250 g, a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych.

    Rodzynki również należy umyć i wysuszyć.

  • ugniatanie ciasta

  • Do przesianej mąki dodać 11 g suchych drożdży, a następnie dobrze wymieszać składniki.

    Do mąki dodać suche drożdże.

  • Do osobnej miski wlej 350 ml ciepłego mleka i dodaj tam 1 szczyptę soli i 10 g cukru.

    Dodaj sól i cukier do ciepłego mleka.

  • Mieszanka mąki i drożdży jest wizualnie podzielona na dwie części i jedna z nich trafia do mleka.

    Dodaj ćwiartkę mąki do mleka.

  • Składniki mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.

    Wymieszaj płynne ciasto.

  • W osobnej misce rozbij jedno jajko kurze i dobrze ubij trzepaczką.

    Ubij jajko osobno trzepaczką.

  • Do masy jajecznej dodać miękkie masło w kawałkach, a następnie dobrze ubić oba składniki.

    Dodaj masło do jajka i ponownie ubij.

  • Oddzielnie drobno zetrzyj skórkę z jednej średniej wielkości cytryny.

    Zetrzyj skórkę z cytryny.

  • Do mieszanki jajeczno-śmietankowej wysyłamy 1 łyżeczkę skórki z cytryny i wszystko ponownie mieszamy.

    Dodaj skórkę do masy z masła i jajek.

  • Powstałą mieszaninę przesyła się do ciasta, a następnie dokładnie miesza masę.

    Do ciasta dodać masę masła jajecznego.

  • W małych porcjach do ciasta wymieszać resztę mąki z drożdżami.

    Dodać mąkę i zagnieść ciasto.

  • Gdy ciasto staje się trudne do wyrabiania drewnianą łyżką, posmaruj dłoń i zalej ciasto 20 ml oleju roślinnego.

    Podczas ręcznego wyrabiania ciasta wlej olej roślinny.

  • Kontynuujemy ręczne wyrabianie ciasta.

    Kontynuujemy ręczne wyrabianie ciasta.

  • Wsyp trochę mąki na powierzchnię roboczą, która przechodzi w kopuły i kontynuuj wyrabianie, aż uzyskasz jednorodne, nie lepkie, posłuszne ciasto.

    Następnie wylej resztę mąki na blat i zagnieść ciasto.

  • Gotowe ciasto włożyć do głębokiej miski i przykryć folią spożywczą. Miskę z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

    Ciasto jest miękkie i pachnące, powinno dobrze wyrosnąć w ciepłym miejscu.

  • Zróbmy marcepan

  • Do rondla z grubym dnem wlej 200 ml syropu glukozowego i wyślij do ognia.

    Rozgrzej syrop glukozowy na małym ogniu.

  • Gdy syrop zostanie podgrzany do gorącego stanu, wyjmij go z pieca i wyślij do niego 250 g mąki migdałowej. Nie tracąc czasu intensywnie mieszaj składniki, aż syrop zostanie całkowicie wchłonięty przez mąkę migdałową.

    Do gorącego syropu dodać mąkę migdałową i szybko wymieszać.

  • Dodajemy tam również 2-3 krople esencji migdałowej lub aromatu migdałowego, a następnie wlewamy 10 ml rumu lub brandy. Wszystko dobrze miksujemy.

    Dodajemy również esencję migdałową i rum.

  • Marcepan przekładamy na pergamin i formujemy z niego kiełbasę.

    Z powstałej masy tworzymy wałek.

  • Składnik wysyłamy na chwilę do lodówki, aż ciasto całkowicie „pasuje”. Potrzebujemy tylko połowy całkowitej ilości marcepanu, a resztę przechowujemy w lodówce, aż będzie potrzebna.

    Powstały marcepan dzieli się na pół.

  • Tworzymy bułeczki

  • Połowę marcepanu rozbijamy rękoma na małe kawałki i wkładamy do głębokiego pojemnika. Dodaj tam 50 ml ciepłego mleka i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

    Połowę masy marcepanowej kruszymy i zalewamy mlekiem, mieszamy.

  • Lekko posmaruj powierzchnię stołu olejem roślinnym, po czym lekko zagniatamy powstałe ciasto.

    Zagnieść ciasto.

  • Ciasto rozwałkowujemy na prostokątną warstwę, po czym smarujemy mieszanką marcepanową.

    Ciasto rozwałkować na cienką dużą warstwę i posmarować masą marcepanową.

  • Na wierzchu marcepanu równomiernie rozprowadź suche i umyte rodzynki.

    Połóż rodzynki na wierzchu warstwy marcepanu.

  • Ciasto delikatnie zawinąć w bułkę, a następnie pokroić na kawałki o grubości 3-4 cm.

    Ciasto zawijamy w rolkę i kroimy na porcjowane półfabrykaty.

  • Każdy pokrojony kawałek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy ułożone na blasze do pieczenia, aby „odpoczęły” przez co najmniej pół godziny.

    Połóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem.

  • Przygotujmy glazurę

  • Wyciśnij sok z cytryny, z której wcześniej usunięto skórkę.

    Wyciśnij sok z cytryny.

  • Sok filtrujemy przez drobne sitko, a następnie wlewamy do głębokiej miski.

    Powstały sok przepuszczamy przez sitko.

  • Dodajemy tam również 250 g cukru pudru, dodając go małymi porcjami.

    Dodaj cukier puder do soku z cytryny.

  • Ubijaj składniki trzepaczką, aż do uzyskania jednorodnej płynnej konsystencji.

    Wymieszaj proszek z sokiem z cytryny, aż uzyskasz jednorodną glazurę.

  • Pieczemy produkty

  • Ubij jedno jajko osobno. Obficie posmaruj każdą bułkę mieszanką jajeczną.

    Nasmaruj bułki osobnym ubitym jajkiem.

  • Bułki wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, gdzie pieczemy przez 20 minut.

    Piecz bułeczki ze ślimakami w piekarniku przez 20 minut.

  • Gotowe produkty wyjmujemy z piekarnika i póki są jeszcze gorące, obficie polewamy każdego ślimaka glazurą cukrowo-cytrynową.

    Jeszcze gorące bułeczki skropić lukrem cytrynowym.

  • Pozostaw smakołyk na blasze do pieczenia, aż całkowicie ostygnie, a glazura stwardnieje.

    Nasze luksusowe, bardzo pachnące drożdżówki są gotowe.

  • Przepis

    To pokazuje cały opisany powyżej proces robienia bułeczek ślimakowych.

    Tak więc, poświęcając trochę czasu i wysiłku, możesz ugotować niezrównany przysmak, który zachwyci Twoich bliskich i przyjaciół. Napisz w komentarzach, co sądzisz o walorach smakowych niemieckich bułeczek ślimakowych wytwarzanych w opisanej technologii. Smacznego!

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem

    Kremówka do bułek

    Bułeczki Brioche

    Bułeczki z ciasta drożdżowego

    Bułeczki z makiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author