Bułeczki z ciasta francuskiego: krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki z ciasta francuskiego

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • kilka głębokich misek;
  • śmigać;
  • wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
  • Papier do pieczenia;
  • drobne sito;
  • film spożywczy;
  • deska do krojenia;
  • wałek do ciasta

Składniki

składniki Proporcje
Mąka pszenna 450 gramów
drożdże prasowane 20 gramów
Sól 5 gramów
cukier granulowany 80 gramów
masło (zawartość tłuszczu 82,5%) 150 gramów
jajko 1 szt.
woda butelkowana 230 ml
cukier puder opcjonalny
olej roślinny 10-15 ml

Gotowanie krok po kroku

ugniatanie ciasta

  • W małym pojemniku podgrzej 230 ml wody butelkowanej do temperatury 35-40 °C. Do głębokiej miski wrzuć 20 g sprasowanych drożdży, 10 g cukru pudru i zalej 100 ml ciepłej wody. Zamiast drożdży prasowanych dopuszcza się stosowanie drożdży suszonych w ilości 6-8g.

    Drożdże zalać ciepłą wodą, dodać cukier.

  • Dobrze wymieszaj składniki, a następnie pozostaw miksturę w ciepłym miejscu na 5-10 minut.

    Pozostaw mieszankę drożdżową na kilka minut.

  • Oddzielnie wymieszaj 70 g cukru i 5 g soli.

    W misce wymieszaj cukier i sól.

  • Rozbijamy tam również jedno jajko kurze, po czym ubijamy składniki do uzyskania jednorodnej puszystej konsystencji.

    Rozbij jajka na cukier i sól i ubij.

  • W dużym pojemniku, w którym wyrabiamy ciasto, przesiej 450 g mąki pszennej premium.

    Wsyp przesianą mąkę do dużej głębokiej miski.

  • Zrób duży dołek na środku mąki i wlej do niego spienioną mieszankę drożdżową.

    Zrób dołek w mące i wlej mieszankę drożdżową.

  • Dodaj tam masę jajeczną i pozostałą ciepłą wodę.

    Zalej drożdże i masę jajeczną oraz pozostałą ciepłą wodą.

  • Dobrze wymieszaj składniki, wyrabiając miękkie i raczej lepkie ciasto.

    Zagniatamy ciasto.

  • Na przygotowane ciasto posmarować 30 g zmiękczonego masła i czystymi rękami wymieszać z ciastem.

    Dodaj masło do jeszcze lepkiego ciasta.

  • Ciasto wyrabiać intensywnie przez 20 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ponadto gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

    Ponownie dobrze zagnieść ciasto z masłem.

  • Nasmaruj czystą miskę niewielką ilością oleju roślinnego, na którym rozprowadzamy ciasto.

    Przygotowane ciasto włóż do miski wysmarowanej olejem roślinnym.

  • Ciasto przykrywamy folią spożywczą, po czym umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie zostawiamy „podejście” na 2-2,5 godziny. Mniej więcej w połowie fermentacji ciasto należy raz dokładnie zagnieść.

    Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia.

  • Ubij wyrośnięte ciasto, a następnie ułóż na płaskiej powierzchni.

    Zagnieść wyrośnięte ciasto.

  • Tworzymy rękoma małe koło z przedmiotu obrabianego, a następnie zwijamy ciasto w bułkę.

    Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkuj trochę w prostokąt i zwiń.

  • Ciasto przekładamy na posypaną mąką deskę do krojenia.

    W formie takiej bułki ułóż ciasto na desce posypanej mąką.

  • Przykryj ciasto folią spożywczą, a następnie wyślij do lodówki, aby schłodziło się dokładnie przez 1 godzinę.

    Przykrywając wałek ciasta folią spożywczą, wyślij do lodówki na 1 godzinę.

  • Tworzymy bułeczki

  • W międzyczasie dokładnie zagnieść 120 g wstępnie zmiękczonego masła, aż do uzyskania jednorodnej, miękkiej masy.

    Zagniatamy masło.

  • Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, następnie kładziemy je na posypanym mąką stole.

    Wyjmij ciasto z lodówki i spłaszcz je na prostokąt.

  • Ciasto rozwałkować wałkiem na prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 1 cm.

    Ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta.

  • Dobrze posmaruj 2/3 ciasta wcześniej przygotowanym masłem, nie dotykając przy tym ok. 1 cm od krawędzi obrabianego przedmiotu.

    2/3 ciasta posmarować masłem.

  • Składamy ciasto, zaczynając od części, która pozostała niesmarowana.

    Przykryj połowę natłuszczonej powierzchni wolną częścią ciasta.

  • Zawijamy drugą natłuszczoną część ciasta. Rezultatem powinny być trzy warstwy ciasta, dwie z nich nasmarowane olejem.

    Przykryj powstały kwadrat drugą nasmarowaną połową.

  • Ostrożnie zaciskamy szwy przedmiotu obrabianego.

    Ściskamy krawędzie takiego półfabrykatu olejowego.

  • Lekko rozwałkuj obrabiany przedmiot w prostokąt.

    Lekko rozwałkuj obrabiany przedmiot masłem.

  • Następnie złóż warstwę na cztery.

    W ten sam sposób złóż ciasto na cztery.

  • Włóż ciasto na posypaną mąką deskę do krojenia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.

    Puste ciasto odsyłamy z powrotem do lodówki.

  • Po godzinie wyjmujemy obrabiany przedmiot i zwijamy go w warstwę 6-10 mm.

    Cienko rozwałkuj nasze ciasto.

  • Za pomocą noża lub skrobaka podzielić ciasto na 12 pasków.

    Powstałą warstwę ciasta dzielimy na 12 pasków.

  • Każdy pasek przekręcamy w opaskę uciskową.

    Każdy pasek ciasta przekręcamy w opaskę uciskową.

  • Następnie złóż na pół.

    Złóż pasek ciasta na pół.

  • I zawiąż węzeł.

    Zawiąż węzeł ciasta złożonego na pół.

  • Uformowany produkt wysyłamy na blachę do pieczenia, wstępnie pokrytą papierem do pieczenia. Produkty pokrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do impregnacji na 1-1,5 godziny.

    Ułóż powstałe bułeczki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i przykryj torbą lub folią, aby pasowały.

  • Ostatni etap

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Zbliżone bułeczki wysyłamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tam przez 13-15 minut na złoty kolor.

    Wyrośnięte bułeczki wysyłamy do piekarnika na 15 minut.

  • Gotowe wypieki przekładamy na ruszt i jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

    te wystawne bułeczki z ciasta francuskiego można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

  • Przepis

    Aby dokładnie zrozumieć trudną technologię wyrabiania ciasta francuskiego do produkcji bułeczek dmuchanych, proponuję przejrzeć przedstawione.

    Pod względem smaku i aromatu taki przysmak nie ulegnie zachwycającym wielu francuskim wypiekom. Oczywiście ten przepis będzie wymagał od ciebie dużo uwagi i cierpliwości, ale wynik jest tego wart. Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach, czy podobały Wam się bułeczki francuskie wykonane według opisanego przepisu. Smacznego!

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z ciasta drożdżowego

    Bułeczki z Rodzynkami

    Jak gotować bułki

    Bułeczki Synabońskie

    Bułeczki z ciasta drożdżowego

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author