
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- kilka głębokich misek;
- śmigać;
- wagi kuchenne i inne akcesoria pomiarowe;
- Papier do pieczenia;
- drobne sito;
- film spożywczy;
- deska do krojenia;
- wałek do ciasta
Składniki
składniki | Proporcje |
Mąka pszenna | 450 gramów |
drożdże prasowane | 20 gramów |
Sól | 5 gramów |
cukier granulowany | 80 gramów |
masło (zawartość tłuszczu 82,5%) | 150 gramów |
jajko | 1 szt. |
woda butelkowana | 230 ml |
cukier puder | opcjonalny |
olej roślinny | 10-15 ml |
Gotowanie krok po kroku
ugniatanie ciasta
W małym pojemniku podgrzej 230 ml wody butelkowanej do temperatury 35-40 °C. Do głębokiej miski wrzuć 20 g sprasowanych drożdży, 10 g cukru pudru i zalej 100 ml ciepłej wody. Zamiast drożdży prasowanych dopuszcza się stosowanie drożdży suszonych w ilości 6-8g. 
Dobrze wymieszaj składniki, a następnie pozostaw miksturę w ciepłym miejscu na 5-10 minut. 
Oddzielnie wymieszaj 70 g cukru i 5 g soli. 
Rozbijamy tam również jedno jajko kurze, po czym ubijamy składniki do uzyskania jednorodnej puszystej konsystencji. 
W dużym pojemniku, w którym wyrabiamy ciasto, przesiej 450 g mąki pszennej premium. 
Zrób duży dołek na środku mąki i wlej do niego spienioną mieszankę drożdżową. 
Dodaj tam masę jajeczną i pozostałą ciepłą wodę. 
Dobrze wymieszaj składniki, wyrabiając miękkie i raczej lepkie ciasto. 
Na przygotowane ciasto posmarować 30 g zmiękczonego masła i czystymi rękami wymieszać z ciastem. 
Ciasto wyrabiać intensywnie przez 20 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ponadto gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. 
Nasmaruj czystą miskę niewielką ilością oleju roślinnego, na którym rozprowadzamy ciasto. 
Ciasto przykrywamy folią spożywczą, po czym umieszczamy w ciepłym miejscu, gdzie zostawiamy „podejście” na 2-2,5 godziny. Mniej więcej w połowie fermentacji ciasto należy raz dokładnie zagnieść. 
Ubij wyrośnięte ciasto, a następnie ułóż na płaskiej powierzchni. 
Tworzymy rękoma małe koło z przedmiotu obrabianego, a następnie zwijamy ciasto w bułkę. 
Ciasto przekładamy na posypaną mąką deskę do krojenia. 
Przykryj ciasto folią spożywczą, a następnie wyślij do lodówki, aby schłodziło się dokładnie przez 1 godzinę. 
Tworzymy bułeczki
W międzyczasie dokładnie zagnieść 120 g wstępnie zmiękczonego masła, aż do uzyskania jednorodnej, miękkiej masy. 
Po upływie określonego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, następnie kładziemy je na posypanym mąką stole. 
Ciasto rozwałkować wałkiem na prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 1 cm. 
Dobrze posmaruj 2/3 ciasta wcześniej przygotowanym masłem, nie dotykając przy tym ok. 1 cm od krawędzi obrabianego przedmiotu. 
Składamy ciasto, zaczynając od części, która pozostała niesmarowana. 
Zawijamy drugą natłuszczoną część ciasta. Rezultatem powinny być trzy warstwy ciasta, dwie z nich nasmarowane olejem. 
Ostrożnie zaciskamy szwy przedmiotu obrabianego. 
Lekko rozwałkuj obrabiany przedmiot w prostokąt. 
Następnie złóż warstwę na cztery. 
Włóż ciasto na posypaną mąką deskę do krojenia, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. 
Po godzinie wyjmujemy obrabiany przedmiot i zwijamy go w warstwę 6-10 mm. 
Za pomocą noża lub skrobaka podzielić ciasto na 12 pasków. 
Każdy pasek przekręcamy w opaskę uciskową. 
Następnie złóż na pół. 
I zawiąż węzeł. 
Uformowany produkt wysyłamy na blachę do pieczenia, wstępnie pokrytą papierem do pieczenia. Produkty pokrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do impregnacji na 1-1,5 godziny. 
Ostatni etap
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Zbliżone bułeczki wysyłamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy tam przez 13-15 minut na złoty kolor. 
Gotowe wypieki przekładamy na ruszt i jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. 
Przepis
Aby dokładnie zrozumieć trudną technologię wyrabiania ciasta francuskiego do produkcji bułeczek dmuchanych, proponuję przejrzeć przedstawione.
Pod względem smaku i aromatu taki przysmak nie ulegnie zachwycającym wielu francuskim wypiekom. Oczywiście ten przepis będzie wymagał od ciebie dużo uwagi i cierpliwości, ale wynik jest tego wart. Koniecznie dajcie nam znać w komentarzach, czy podobały Wam się bułeczki francuskie wykonane według opisanego przepisu. Smacznego!
Inne przepisy na bułki
Bułeczki z ciasta drożdżowego
Bułeczki z Rodzynkami
Jak gotować bułki
Bułeczki Synabońskie
Bułeczki z ciasta drożdżowego
Miłego czytania!