Bułeczki z jabłkami: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki z jabłkami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • miarka lub wagi;
  • trzy duże głębokie miski;
  • mała głęboka miska
  • sito;
  • nóż;
  • łyżeczka do herbaty;
  • łyżka;
  • mikser lub trzepaczka;
  • deska do krojenia;
  • ręcznik;
  • patelnia;
  • szpatułka kuchenna;
  • silikonowa szczotka do pieczenia;
  • Papier do pieczenia.

Składniki

Jabłka 2-3 szt.
Mąka 550 gramów
Masło 80 gramów
Kefir 250 ml
Jajka 3 szt.
Sól szczypać
Cukier 4-5 art. l.
Szybko działające drożdże 5 gramów
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
mielony cynamon 1 łyżeczka
Olej roślinny do smarowania

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie ciasta

  • Wlej 250 mililitrów kefiru do miski z ciepłą wodą. Powinien rozgrzać się do 35-37 stopni. Następnie dodaj 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę (5-6 gramów) szybko działających drożdży do kefiru. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.

    Aby przygotować budki z jabłkami, przygotuj składniki

  • Do miski wbij 2 jajka, 50 gram miękkiego masła i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Mieszaj do uzyskania gładkości za pomocą miksera lub trzepaczki.

    Aby przygotować budki z jabłkami, ubij jajka

  • Przesiej 500 gramów mąki do osobnej miski. Konieczne jest przesianie, aby ciasto było bujne i przewiewne. Dodaj do tego szczyptę soli. Gdy drożdże z kefirem będą parzone przez 7-10 minut, wlej je do mieszanki masła jajecznego. Mieszaj do uzyskania gładkości. Rozpocznij dodawanie mąki do płynu w częściach w 3-4 dawkach. Dodaj trochę mąki i wymieszaj. Powtarzaj to, aż skończy się mąka. Na tym etapie nie należy dążyć do usunięcia grudek w cieście. Wystarczy połączyć bazy suche i płynne.

    Aby przygotować budki z jabłkami, wymieszaj składniki

  • Zacznij wyrabiać ciasto rękami w misce. Posyp deskę do krojenia odrobiną mąki i ułóż na niej ciasto i uformuj kulę. Nie ugniataj zbyt mocno, aby było przewiewne.

    Aby przygotować budki z jabłkami, zagnieść ciasto

  • Przełóż ciasto z powrotem do miski na 30 minut. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu.

    Aby przygotować budki z jabłkami, przygotuj ciasto

  • Przygotowanie do napełniania

  • Jabłka obrać ze skórki i rdzenia. Pokrój je w drobną kostkę.

    Aby przygotować budki z jabłkami, pokrój jabłka

  • Włóż 30 gramów masła na rozgrzaną patelnię. Pokrojone jabłka przesyłamy na rozgrzany olej na patelni, posypujemy 2-3 łyżkami cukru (w zależności od słodyczy jabłek). Smaż przez 3 minuty, mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, a jabłka powinny się skarmelizować. Jeśli lubisz cynamon lub inne przyprawy, dodaj je do nadzienia według smaku

    Aby zrobić budki z jabłkami, usmaż jabłka

  • Formowanie bułek

  • Resztę mąki wsypać na deskę, wyłożyć na nią ciasto. Lekko wymieszaj i wyślij z powrotem do miski pod ręcznikiem w ciepłym miejscu na 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, połóż je na desce. Powinien być miękki i przewiewny.

    Aby przygotować budki z jabłkami, przygotuj składniki

  • Z ciasta uformować kiełbasę i dla wygody podzielić na 4 części. Podziel małą część ciasta na kilka dodatkowych części, w zależności od wielkości bułek. Nasmaruj ręce olejem roślinnym – żeby ciasto się nie przykleiło. Z ciasta uformować małe ciasto i nałożyć na nie 1 łyżkę nadzienia. Zbierz wszystkie brzegi ciasta, zamykając nadzienie.

    Aby przygotować budki z jabłkami, pokrój ciasto

  • Pieczenie

  • Ułóż gotowe bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Papier można nasmarować olejem roślinnym. Zostaw 4-5 centymetrów między każdą bułeczką, aby nie sklejały się, gdy się powiększają.

    Aby przygotować budki z jabłkami, uformuj bułeczki

  • Uformowane na blasze bułeczki przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Gdy bułki trochę wyrosną, wbij 1 jajko do małej miski i dobrze ubij. Posmaruj bułeczki silikonowym pędzelkiem. Możesz również posypać wierzch nasionami sezamu.

    Aby zrobić stojaki na jabłka, posmaruj bułeczki jajkiem

  • Wyślij bułki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Co jakiś czas sprawdzaj ich gotowość. Ciasto powinno być upieczone, a na bułkach powinna powstać złocista skórka.

    Aby przygotować budki z jabłkami, posmaruj budki olejem

  • Wyjmij bułki z piekarnika i posmaruj każdą odrobiną masła. Pozostaw je do ostygnięcia na 15-20 minut.

    Bułeczki z jabłkami: przepis krok po kroku ze zdjęciami

  • Przepis

    Na stronie znajdziesz wizualną receptę na wypiek soczystych bułeczek z jabłkami. Po obejrzeniu ich przygotowanie nie będzie trudne.

    Drodzy czytelnicy, jak wam się podoba ten przepis na bułeczki? Może wiesz, jak to ulepszyć? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Inne przepisy na bułki

    Różane bułeczki

    Bułeczki z dżemem

    Bułeczki budyniowe

    Bułeczki ze skondensowanym mlekiem

    Bułki do hamburgerów

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author