
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- miarka lub wagi;
- trzy duże głębokie miski;
- mała głęboka miska
- sito;
- nóż;
- łyżeczka do herbaty;
- łyżka;
- mikser lub trzepaczka;
- deska do krojenia;
- ręcznik;
- patelnia;
- szpatułka kuchenna;
- silikonowa szczotka do pieczenia;
- Papier do pieczenia.
Składniki
Jabłka | 2-3 szt. |
Mąka | 550 gramów |
Masło | 80 gramów |
Kefir | 250 ml |
Jajka | 3 szt. |
Sól | szczypać |
Cukier | 4-5 art. l. |
Szybko działające drożdże | 5 gramów |
Cukier waniliowy | 1 łyżeczka |
mielony cynamon | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | do smarowania |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie ciasta
Wlej 250 mililitrów kefiru do miski z ciepłą wodą. Powinien rozgrzać się do 35-37 stopni. Następnie dodaj 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę (5-6 gramów) szybko działających drożdży do kefiru. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. 
Do miski wbij 2 jajka, 50 gram miękkiego masła i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Mieszaj do uzyskania gładkości za pomocą miksera lub trzepaczki. 
Przesiej 500 gramów mąki do osobnej miski. Konieczne jest przesianie, aby ciasto było bujne i przewiewne. Dodaj do tego szczyptę soli. Gdy drożdże z kefirem będą parzone przez 7-10 minut, wlej je do mieszanki masła jajecznego. Mieszaj do uzyskania gładkości. Rozpocznij dodawanie mąki do płynu w częściach w 3-4 dawkach. Dodaj trochę mąki i wymieszaj. Powtarzaj to, aż skończy się mąka. Na tym etapie nie należy dążyć do usunięcia grudek w cieście. Wystarczy połączyć bazy suche i płynne. 
Zacznij wyrabiać ciasto rękami w misce. Posyp deskę do krojenia odrobiną mąki i ułóż na niej ciasto i uformuj kulę. Nie ugniataj zbyt mocno, aby było przewiewne. 
Przełóż ciasto z powrotem do miski na 30 minut. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu. 
Przygotowanie do napełniania
Jabłka obrać ze skórki i rdzenia. Pokrój je w drobną kostkę. 
Włóż 30 gramów masła na rozgrzaną patelnię. Pokrojone jabłka przesyłamy na rozgrzany olej na patelni, posypujemy 2-3 łyżkami cukru (w zależności od słodyczy jabłek). Smaż przez 3 minuty, mieszając. Cukier powinien się rozpuścić, a jabłka powinny się skarmelizować. Jeśli lubisz cynamon lub inne przyprawy, dodaj je do nadzienia według smaku 
Resztę mąki wsypać na deskę, wyłożyć na nią ciasto. Lekko wymieszaj i wyślij z powrotem do miski pod ręcznikiem w ciepłym miejscu na 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, połóż je na desce. Powinien być miękki i przewiewny. 
Z ciasta uformować kiełbasę i dla wygody podzielić na 4 części. Podziel małą część ciasta na kilka dodatkowych części, w zależności od wielkości bułek. Nasmaruj ręce olejem roślinnym – żeby ciasto się nie przykleiło. Z ciasta uformować małe ciasto i nałożyć na nie 1 łyżkę nadzienia. Zbierz wszystkie brzegi ciasta, zamykając nadzienie. 
Pieczenie
Ułóż gotowe bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem. Papier można nasmarować olejem roślinnym. Zostaw 4-5 centymetrów między każdą bułeczką, aby nie sklejały się, gdy się powiększają. 
Uformowane na blasze bułeczki przykryj ręcznikiem i odstaw na 20 minut. Gdy bułki trochę wyrosną, wbij 1 jajko do małej miski i dobrze ubij. Posmaruj bułeczki silikonowym pędzelkiem. Możesz również posypać wierzch nasionami sezamu. 
Wyślij bułki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Co jakiś czas sprawdzaj ich gotowość. Ciasto powinno być upieczone, a na bułkach powinna powstać złocista skórka. 
Wyjmij bułki z piekarnika i posmaruj każdą odrobiną masła. Pozostaw je do ostygnięcia na 15-20 minut. 
Przepis
Na stronie znajdziesz wizualną receptę na wypiek soczystych bułeczek z jabłkami. Po obejrzeniu ich przygotowanie nie będzie trudne.
Drodzy czytelnicy, jak wam się podoba ten przepis na bułeczki? Może wiesz, jak to ulepszyć? Podziel się swoją opinią w komentarzach.
Inne przepisy na bułki
Różane bułeczki
Bułeczki z dżemem
Bułeczki budyniowe
Bułeczki ze skondensowanym mlekiem
Bułki do hamburgerów
Miłego czytania!