Bułeczki z sezamem według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Najsmaczniejsze bułeczki z sezamem

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • piekarnik;
  • 2 blachy do pieczenia;
  • wagi kuchenne;
  • głęboka miska;
  • miarka 600 ml;
  • sito;
  • film spożywczy;
  • pergamin.

Składniki

  • Mąka pszenna – 350-400 g
  • Mleko – 170 ml
  • Masło – 30 g
  • Jajko kurze – 1 szt.
  • Cukier – 10 g
  • Drożdże suszone – 6 g
  • Sól – 6 g
  • Sezam biały – 15 g
  • Woda pitna – 100 ml
  • Olej roślinny – 40 ml

Gotowanie krok po kroku

Jak zrobić ciasto

  • Do szklanki o pojemności 600 ml wlać 100 ml wody pitnej i 150 ml mleka, mieszaninę podgrzać na kuchence w rondlu lub w misce w kuchence mikrofalowej do temperatury 35-38 °C. Dodaj do szklanki 10 g cukru pudru i 6 g suchych drożdży. Mieszaj kompozycję łyżką, aż suche składniki się rozpuszczą. Odstawić na około 10 minut. Jeśli drożdże są dobre, to po tym czasie na powierzchni płynu tworzy się pianka.
    Najpierw przygotujmy napar.
  • Przesiej 350-400 gramów mąki pszennej premium do głębokiej miski. Oddziel 50 gramów od całkowitej ilości, wkładając je do innej miski. Na środku zjeżdżalni z mąką zrób wgłębienie, wlej do niego zbliżone ciasto.
    Wlej mieszaninę do przesianej mąki, wymieszaj.
  • Ciasto zagnieść ręcznie w misce. Gdy mąka wchłonie cały płyn, dodaj 30 gramów wstępnie stopionego masła.
    Do ciasta dodać roztopione masło.
  • Przełóż ciasto na blat, wyrabiaj rękami przez 10-15 minut. Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym mniej będzie wyczuwalny zapach drożdży, a bułki będą smaczniejsze. Jeśli ciasto przyklei się do powierzchni roboczej, usuń je szpachelką. Dobrze ugniecione ciasto staje się plastyczne i nie przykleja się do dłoni ani do blatu.
    Dokładnie zagnieść ciasto.
  • Nasmaruj dno i boki miski olejem roślinnym (10 ml), włóż wybite ciasto do kuli w misce. Dokręć miskę folią spożywczą, pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 35-40 minut.
    Niech ciasto wyrośnie w ciepłym miejscu.
  • Nasmaruj blat olejem roślinnym (10 ml), przenieś na niego wypoczęte ciasto. Rękami rozciągnij ciasto w różnych kierunkach na kwadrat o boku około 40-45 cm, złóż ciasto na pół, a następnie ponownie na pół. Złóż powstały wałek na trzy. Powstały kawałek ciasta francuskiego przełożyć do miski, dokręcić folią spożywczą, odstawić na 35-40 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
    Ubij ciasto, rozciągnij i ponownie pozwól mu wyrosnąć.
  • Krojenie ciasta, formowanie i pieczenie bułek

  • Ubij wyrośnięte ciasto i zrób z niego bułkę. Podziel ciasto na dwie części, każdą część podziel na trzy kolejne równe części. Aby mieć pewność, że kawałki ciasta mają taką samą wagę, użyj wagi kuchennej.
    Ciasto podzielić na 6 równych porcji.
  • Z każdego kawałka ciasta uformuj kulę, obracając brzegi kawałka do wewnątrz.
    Zagnieść każdy kawałek ciasta.
  • Rzuć piłkę po blacie, nadając jej okrągły kształt. Przykryj puste miejsca folią spożywczą, pozwól im „odpocząć przez 10 minut”.
    Ciasto toczymy okrągłe półfabrykaty na bułki.
  • Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Lekko posmaruj pergamin olejem roślinnym (20 ml). Złóż każdy kawałek ciasta na lewą stronę. Rozwiń go na blacie, aby piernik miał idealnie okrągły kształt. Połóż na blachach do pieczenia.
    Bułeczki układać na blachach wyłożonych pergaminem.
  • Naciśnij lekko każdą bułkę dłonią, nadając im bardziej płaski kształt.
    Trochę dociskamy każdy przedmiot.
  • Przykryj blachę do pieczenia folią spożywczą, odstaw na 40 minut. Gdy bułki rosną, rozgrzej piekarnik do 190°C.
    przykryj bułki folią spożywczą i pozwól im ponownie wyrosnąć.
  • 1 jajko podzielić na żółtko i białko. Żółtko wymieszać widelcem w misce. Dodaj 20 ml mleka, mieszaj do uzyskania gładkości. Posmaruj powierzchnię bułek mieszanką jajeczno-mleczną.
    Smaruj przyszłe bułeczki mieszanką żółtka i mleka.
  • Posyp natłuszczone bułeczki białym sezamem (15 gramów).
    Posyp sezamem.
  • Pieczemy w 190°C przez około 15 minut. Dokładny czas gotowania zależy od piekarnika. Z tych bułek robią pyszne domowe hamburgery lub burgery, taka bułka z herbatą, kakao lub mlekiem jest pyszna.
    Takie bułeczki z sezamem wypieka się bardzo szybko.
  • Przepis

    Kompletne przygotowanie domowych bułek zobaczysz o godz. Powtórz wszystkie działania szefa kuchni, słuchając jego rad, zrób pyszne wypieki własnymi rękami.

    Teraz wiesz również, jak upiec delikatne i puszyste bułeczki według bardzo prostego przepisu. Lubisz domowe ciasta? Jakie bułki, bochenki i chleb pieczecie? Opowiedz nam w komentarzach o swoich doświadczeniach z robieniem domowych babeczek.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author