Bułeczki z twarogiem w piekarniku: przepis krok po kroku z zdjęcie

Jak nauczyć się gotować pyszne bułeczki z twarogiem w piekarniku

Sprzęt i przybory kuchenne:  szczotka do ciasta, piekarnik, sitko do mąki, blacha do pieczenia, pergamin, miarka, trzepaczka.

Składniki

Produkt Ilość
Biała mąka pszenna 500 gramów
mleko 200 gramów
jajko 2 szt.
Cukier 4 łyżki. l.
Suche drożdże 1 ul. l.
Sól 1 gram
Rafinowany olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Cukier waniliowy 5 gramów
Twarożek 250g

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie testu

  • Do dużej i głębokiej miski przesiej 500 g mąki pszennej, dodaj 2 łyżki cukru, 1 łyżkę suchych drożdży, szczyptę soli (ćwierć łyżeczki) i białko z jednego jajka kurzego. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.

    W misce wymieszać drożdże, sól, cukier, mąkę i białko jajka.

  • 200 ml mleka podgrzewamy w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Powinno być ciepło, a nie gorąco. Jest to konieczne dla najlepszego efektu drożdży. Stopniowo zaczynamy dodawać do suchych składników 200 ml ciepłego mleka, wyrabiając ciasto łyżką, a gdy zgęstnieje rękami.

    Dodać lekko podgrzane mleko i zagnieść ciasto.

  • Gdy masa stanie się gęsta i gęsta, dodaj dwie łyżki rafinowanego oleju roślinnego i kontynuuj wyrabianie. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

    Dodaj olej roślinny do ciasta.

  • Po umieszczeniu w głębokim pojemniku przykryj folią spożywczą (lub ręcznikiem) i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć i stać się przewiewne.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.

  • Przygotowanie do napełniania

  • Wcześniej twarożek należy jak najbardziej zmiażdżyć. Można to zrobić przepuszczając go przez sito lub ubijając blenderem zanurzeniowym.

    Zagniatamy twaróg.

  • Twarożek (250 g) wymieszać z dwiema łyżkami cukru pudru, łyżeczką cukru waniliowego, ubić na jedno jajko kurze.

    Dodaj jajko, cukier do twarogu. cukier waniliowy.

  • Mieszaj składniki do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ważne jest, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a twarożek utworzył masę serową. Najlepszą jednorodność składników można osiągnąć za pomocą blendera lub miksera.

    Twarożek wymieszać z cukrem i jajkiem.

  • Formowanie produktu

  • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i ugniatamy rękami, aż utworzy się elastyczna i elastyczna masa.

    Wbijamy ciasto.

  • Dzielimy go na 12 identycznych części i zwijamy w kulkę. Aby część ciasta nie wyschła, połowę przykryj ręcznikiem.

    Ciasto podzielić na porcjowane kulki.

  • Ugniataj każdą kulkę rękoma, tworząc równe koło.

    Zagnieść każdą kulkę ciasta rękami w ciasto.

  • Wykonujemy trzy identyczne nacięcia wzdłuż obwodu, aby uzyskać trzy płatki.

    Wykonujemy nacięcia wzdłuż krawędzi ciasta.

  • Rozprowadzamy około jednej łyżeczki powstałego nadzienia na środku i mocujemy kolejno każdy płatek. Krawędzie mocno ścisnąć, aby nie rozstąpiły się podczas pieczenia. Powinieneś otrzymać produkt w postaci róży.

    Rozprowadzamy nadzienie na środku obrabianego przedmiotu i zbieramy ciasto płatkami.

  • Przygotowanie do pieczenia

  • Nastawiamy piekarnik na rozgrzanie do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki.

    Ułóż powstałe bułeczki na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem.

  • W małej misce ubij żółtko i pół łyżeczki oleju roślinnego. Nasmaruj bułki pędzlem do ciasta.

    Nasmaruj bułeczki ubitym żółtkiem.

  • Blachę do pieczenia z bułeczkami wkładamy do piekarnika na 40 minut. Musisz kontrolować proces pieczenia i samodzielnie sprawdzać poziom gotowości potrawy. Lekko schłodzone ciastka wkładamy do szerokiej miski, można je udekorować posypując cukrem pudrem lub makiem.

    Takie bułeczki z twarogiem w piekarniku są bardzo smaczne.

  • Przepis

    Korzystając z przepisu na bułeczki twarogowe, szybko i łatwo upieczesz pyszne i pachnące wypieki.

    Drodzy czytelnicy, nauczyliście się gotować proste i pyszne bułeczki twarogowe z dostępnych składników. Napisz w komentarzach, jeśli podobał Ci się ten przepis.

    Inne przepisy na bułki

    Bułeczki z cukrem

    Jak gotować ciasto francuskie

    Bułeczki z dżemem

    Bułeczki czosnkowe

    bułki hokkaido

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author