
Sprzęt i przybory kuchenne: szczotka do ciasta, piekarnik, sitko do mąki, blacha do pieczenia, pergamin, miarka, trzepaczka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Biała mąka pszenna | 500 gramów |
mleko | 200 gramów |
jajko | 2 szt. |
Cukier | 4 łyżki. l. |
Suche drożdże | 1 ul. l. |
Sól | 1 gram |
Rafinowany olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Cukier waniliowy | 5 gramów |
Twarożek | 250g |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie testu
Do dużej i głębokiej miski przesiej 500 g mąki pszennej, dodaj 2 łyżki cukru, 1 łyżkę suchych drożdży, szczyptę soli (ćwierć łyżeczki) i białko z jednego jajka kurzego. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. 
200 ml mleka podgrzewamy w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Powinno być ciepło, a nie gorąco. Jest to konieczne dla najlepszego efektu drożdży. Stopniowo zaczynamy dodawać do suchych składników 200 ml ciepłego mleka, wyrabiając ciasto łyżką, a gdy zgęstnieje rękami. 
Gdy masa stanie się gęsta i gęsta, dodaj dwie łyżki rafinowanego oleju roślinnego i kontynuuj wyrabianie. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. 
Po umieszczeniu w głębokim pojemniku przykryj folią spożywczą (lub ręcznikiem) i odstaw w ciepłe miejsce. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć i stać się przewiewne. 
Przygotowanie do napełniania
Wcześniej twarożek należy jak najbardziej zmiażdżyć. Można to zrobić przepuszczając go przez sito lub ubijając blenderem zanurzeniowym. 
Twarożek (250 g) wymieszać z dwiema łyżkami cukru pudru, łyżeczką cukru waniliowego, ubić na jedno jajko kurze. 
Mieszaj składniki do uzyskania jednorodnej konsystencji. Ważne jest, aby cukier całkowicie się rozpuścił, a twarożek utworzył masę serową. Najlepszą jednorodność składników można osiągnąć za pomocą blendera lub miksera. 
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i ugniatamy rękami, aż utworzy się elastyczna i elastyczna masa. 
Dzielimy go na 12 identycznych części i zwijamy w kulkę. Aby część ciasta nie wyschła, połowę przykryj ręcznikiem. 
Ugniataj każdą kulkę rękoma, tworząc równe koło. 
Wykonujemy trzy identyczne nacięcia wzdłuż obwodu, aby uzyskać trzy płatki. 
Rozprowadzamy około jednej łyżeczki powstałego nadzienia na środku i mocujemy kolejno każdy płatek. Krawędzie mocno ścisnąć, aby nie rozstąpiły się podczas pieczenia. Powinieneś otrzymać produkt w postaci róży. 
Przygotowanie do pieczenia
Nastawiamy piekarnik na rozgrzanie do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. 
W małej misce ubij żółtko i pół łyżeczki oleju roślinnego. Nasmaruj bułki pędzlem do ciasta. 
Blachę do pieczenia z bułeczkami wkładamy do piekarnika na 40 minut. Musisz kontrolować proces pieczenia i samodzielnie sprawdzać poziom gotowości potrawy. Lekko schłodzone ciastka wkładamy do szerokiej miski, można je udekorować posypując cukrem pudrem lub makiem. 
Przepis
Korzystając z przepisu na bułeczki twarogowe, szybko i łatwo upieczesz pyszne i pachnące wypieki.
Drodzy czytelnicy, nauczyliście się gotować proste i pyszne bułeczki twarogowe z dostępnych składników. Napisz w komentarzach, jeśli podobał Ci się ten przepis.
Inne przepisy na bułki
Bułeczki z cukrem
Jak gotować ciasto francuskie
Bułeczki z dżemem
Bułeczki czosnkowe
bułki hokkaido
Miłego czytania!