Bulgur jak gotować przepisy ze zdjęciami krok po kroku, jak smacznie ugotować owsiankę, jak gotować płatki zbożowe

Jak gotować kaszę bulgur w powolnej kuchence przepisy na gotowanie w rondlu na przystawkę

Opis produktu

Bulgur (burgul) to zboże o długiej historii. Jest używany od ponad czterech tysiącleci. Uważa się, że został sprowadzony do Europy z Bliskiego Wschodu przez kupców Maghrebu. Kasze są tradycyjnie używane w kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej, indyjskiej, ormiańskiej, azerbejdżańskiej i chińskiej. Nawiasem mówiąc, starożytni Chińczycy uważali bulgur za świętą kulturę.

Bulgur to płatki zbożowe z pszenicy durum. Poddawany jest obróbce cieplnej wodą i suszeniu. Ziarna są następnie łuskane (mielone) w celu usunięcia grubej włóknistej skorupy zewnętrznej (otrębów) i uzyskania bursztynowego koloru. Następnie rozpoczyna się proces kruszenia. Następnie zboże jest sortowane według stopnia zmielenia:

  • mała frakcja (koftelik). Stosowany jest jako dodatek do wypieku różnego rodzaju pieczywa, pasztetów, muffinek i ciastek. Taka „atrakcja” nadaje wyrobom piekarniczym delikatny orzechowy smak i apetyczną chrupkość;
  • frakcja środkowa idealnie nadaje się do przyrządzania dodatków, płatków śniadaniowych, gęstych zup, a także przekąsek i deserów;
  • duża frakcja (pilavlik) – używana do gotowania pilaw. Smak nie ustępuje tradycyjnemu ryżowi. Z powodzeniem zastępuje w przepisach kaszę jęczmienną i kuskus, jednocześnie nie gotując się do stanu papkowatego.

Zawartość kalorii w zbożach jest wysoka – 342 kalorie na 100 g.

Korzyść

Niestety niewiele wiadomo na temat kaszy bulgur w Rosji. Jeszcze kilka lat temu dania z tego zboża weszły do ​​menu restauracji. Korzystne właściwości owsianki są przez wielu po prostu niedoceniane. Bogaty w żelazo, potas, witaminy, kwas foliowy i błonnik korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz obniża poziom cukru we krwi. Węglowodany złożone zawarte w zbożach trawione są powoli, nie uszkadzając sylwetki.

Zrobić krzywdę

W niektórych przypadkach bulgur może zaszkodzić ciału. Przeciwwskazania do stosowania zbóż to:

  • nietolerancja glutenu;
  • wzdęcia i częste biegunki;
  • zapalenie błony śluzowej żołądka i przełyku;
  • zwiększona kwasowość;
  • skłonność do przejadania się.

Jeśli po zastosowaniu produktu pojawią się nietypowe objawy, skonsultuj się ze specjalistą. Być może jest to sygnał ukrytego problemu w ciele. W takim przypadku danie nie przyniesie korzyści.

Drewniana miara w podkładce do zbóż

Subtelności gotowania

Bulgur służy do przyrządzania zup, dań głównych i deserów. Dobrze komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza i warzywami. W kuchni orientalnej zboża są często zastępowane tradycyjnym ryżem podczas gotowania pilaw. Na Cyprze kaszę bulgur używa się do tradycyjnego pilawu weselnego, a w Turcji przyrządza się z niej „zupę panny młodej” z dodatkiem soczewicy. Przygotowanie kaszy bulgur ma swoje własne cechy.

  • Kasze nie są myte, myte ani moczone. Nie ma wyjątków od tej zasady.
  • Przed gotowaniem ziarno smaży się na maśle lub oliwie z oliwek. Nadaje mu to przyjemny aromat i subtelny orzechowy posmak.
  • Do gotowania używaj naczyń z grubym dnem. Świetna opcja na kociołek lub wok. Na wolnym ogniu zboże w nich marnieje, ale nie gotuje się.
  • Podczas gotowania zboża rosną trzykrotnie. Przed gotowaniem należy obliczyć liczbę potrzebnych porcji.
  • Proporcje wody i zbóż wynoszą 1:2. Ten stosunek jest idealny do lepkiej owsianki.
  • Niezgodne komponenty. Kasz nie łączy się z papryką, koncentratem pomidorowym, estragonem i suszonymi owocami. Nie używaj do ziemniaków, kapusty i buraków. A przepisy z jajkiem po prostu nie istnieją.
  • W wolnej kuchence owsianka bulgur jest gotowana w trybie „Kasza gryczana”. Podczas procesu gotowania ziarno przechodzi kilka etapów przetwarzania, dzięki czemu gotowe danie staje się kruchy.

Smakosze radzą gotować bulgur w powolnej kuchence w kilku trybach. Najpierw ziarno smaży się na roztopionym maśle w trybie „Pieczenie”. Napełnij wodą i gotuj w trybie „Gaszenie”. Doprowadzić do gotowości w trybie „Ogrzewanie”.

prosty przepis

Gotowany bulgur będzie pożywnym śniadaniem i świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby (jak na zdjęciu). Najsmaczniejsze danie będzie pierwszego dnia. Nie przechowuj ugotowanej owsianki przez kilka dni. Lepiej zrób to świeże.

Tylko kasza bulgur w białej misce
Będziesz potrzebować:

  • gruby bulgur – 1 szklanka;
  • zimna woda – 2 szklanki;
  • masło – 2 łyżki;
  • sól dla smaku.

Gotowanie

  • Rozpuść masło w kociołku.
  • Wlej płatki, wymieszaj, smaż przez 3 minuty.
  • Napełnij wodą, solą.
  • Podkręć ogień, poczekaj, aż się zagotuje.
  • Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień, gotuj przez 15-20 minut.
  • Pozwól parzyć przez 5 minut.
  • Gotowe danie ma przyjemny orzechowy smak. Podawaj z masłem.

    oryginalne przepisy. Jak prawidłowo ugotować Bulgar na patelni?

    Proponujemy ugotować przepysznie słodką owsiankę z mlekiem oraz potrawę z grzybami. Pierwsza nadaje się na śniadanie, a druga będzie dobrym wyborem na obiad. Jak długo gotuje się kaszę pszenną?

    Z dynią i jabłkami

    Obfite i niezwykle apetyczne danie to dobry początek dnia. Doda Ci energii i zapewni uczucie sytości na kilka godzin.

    Słoneczna owsianka z dynią w czerwonej misce
    Będziesz potrzebować:

    • bulgur – 1/2 szklanki;
    • mleko – 1 szklanka;
    • dynia – 100 gramów;
    • jabłko – 1 sztuka;
    • mielony cynamon – 1 gram;
    • cukier – 3 łyżeczki;
    • woda – 1 szklanka;
    • masło – 3 łyżki;
    • suszone morele – 50 gramów;
    • mięta – 2-3 liście;
    • sól dla smaku.

    Gotowanie

  • Smażyć kaszę bulgur na oleju.
  • Wlej wodę, mleko.
  • Dynię oczyścić i pokroić w kostkę.
  • Drobno posiekaj suszone morele.
  • Dodać dynię, suszone morele, cukier, wymieszać, zagotować.
  • Zmniejsz ogień, gotuj przez 20 minut.
  • Sól, zdejmij z ognia.
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
  • Jabłka smażymy na maśle z cukrem przez 1 minutę.
  • Owsiankę wyłożyć na talerz, dodać jabłka, polać pozostałym syropem ze smażenia.
  • Udekoruj naczynie listkami cynamonu i mięty.
  • Bulgur w mleku jest kruchy, ziarna nie sklejają się. Kawałki dyni, suszonych moreli i karmelizowanych jabłek podnoszą użyteczność potrawy, nasycając ją witaminami i mikroelementami. Pikantne nuty cynamonu i mięty dopełniają smaku.

    Z pieczarkami. łatwy sposób krok po kroku

    Kasze dobrze komponują się z grzybami. Nawet tradycyjne pieczarki, które wielu uważa za bezsmakowe, nie pozostawią Cię obojętnym. Wypróbuj prosty przepis na owsiankę bulgur z grzybami w domu.

    Bulgur z grzybami i ziołami w drewnianej misce i plastrami pomidora
    Będziesz potrzebować:

    • bulgur – 1 szklanka;
    • pieczarki – 500 gramów;
    • cebula – 2 sztuki;
    • oliwa z oliwek – 4 łyżki stołowe;
    • woda – 2 szklanki;
    • pietruszka – 6-7 gałązek;
    • sól dla smaku.

    Gotowanie

  • Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju.
  • Dodać pieczarki pokrojone w plastry, smażyć, aż powstanie sok.
  • Dodaj kaszę bulgur, smaż przez 5 minut.
  • Wlej wodę, sól, gotuj przez 15 minut.
  • Dodaj posiekane warzywa.
  • Bulgur z grzybami można podawać z mięsem lub stosować jako samodzielne danie. Jeśli jesteś na diecie lub pościsz, owsianka urozmaica Twoją dietę.

    Zapoznaliśmy się z podstawowymi subtelnościami robienia kaszy bulgur.
    Teraz możesz wybrać najbardziej odpowiednią opcję, która doda Ci energii i dobrego samopoczucia!

    Inne przepisy zbożowe

    Owsianka
    jęczmienna Owsianka jęczmienna w powolnej kuchence
    Korzyści i szkody związane z płatkami owsianymi
    Płatki owsiane Płatki
    owsiane w powolnej kuchence

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author