Opis produktu
Bulgur (burgul) to zboże o długiej historii. Jest używany od ponad czterech tysiącleci. Uważa się, że został sprowadzony do Europy z Bliskiego Wschodu przez kupców Maghrebu. Kasze są tradycyjnie używane w kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej, indyjskiej, ormiańskiej, azerbejdżańskiej i chińskiej. Nawiasem mówiąc, starożytni Chińczycy uważali bulgur za świętą kulturę.
Bulgur to płatki zbożowe z pszenicy durum. Poddawany jest obróbce cieplnej wodą i suszeniu. Ziarna są następnie łuskane (mielone) w celu usunięcia grubej włóknistej skorupy zewnętrznej (otrębów) i uzyskania bursztynowego koloru. Następnie rozpoczyna się proces kruszenia. Następnie zboże jest sortowane według stopnia zmielenia:
- mała frakcja (koftelik). Stosowany jest jako dodatek do wypieku różnego rodzaju pieczywa, pasztetów, muffinek i ciastek. Taka „atrakcja” nadaje wyrobom piekarniczym delikatny orzechowy smak i apetyczną chrupkość;
- frakcja środkowa idealnie nadaje się do przyrządzania dodatków, płatków śniadaniowych, gęstych zup, a także przekąsek i deserów;
- duża frakcja (pilavlik) – używana do gotowania pilaw. Smak nie ustępuje tradycyjnemu ryżowi. Z powodzeniem zastępuje w przepisach kaszę jęczmienną i kuskus, jednocześnie nie gotując się do stanu papkowatego.
Zawartość kalorii w zbożach jest wysoka – 342 kalorie na 100 g.
Korzyść
Niestety niewiele wiadomo na temat kaszy bulgur w Rosji. Jeszcze kilka lat temu dania z tego zboża weszły do menu restauracji. Korzystne właściwości owsianki są przez wielu po prostu niedoceniane. Bogaty w żelazo, potas, witaminy, kwas foliowy i błonnik korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz obniża poziom cukru we krwi. Węglowodany złożone zawarte w zbożach trawione są powoli, nie uszkadzając sylwetki.
Zrobić krzywdę
W niektórych przypadkach bulgur może zaszkodzić ciału. Przeciwwskazania do stosowania zbóż to:
- nietolerancja glutenu;
- wzdęcia i częste biegunki;
- zapalenie błony śluzowej żołądka i przełyku;
- zwiększona kwasowość;
- skłonność do przejadania się.
Jeśli po zastosowaniu produktu pojawią się nietypowe objawy, skonsultuj się ze specjalistą. Być może jest to sygnał ukrytego problemu w ciele. W takim przypadku danie nie przyniesie korzyści.
Subtelności gotowania
Bulgur służy do przyrządzania zup, dań głównych i deserów. Dobrze komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza i warzywami. W kuchni orientalnej zboża są często zastępowane tradycyjnym ryżem podczas gotowania pilaw. Na Cyprze kaszę bulgur używa się do tradycyjnego pilawu weselnego, a w Turcji przyrządza się z niej „zupę panny młodej” z dodatkiem soczewicy. Przygotowanie kaszy bulgur ma swoje własne cechy.
- Kasze nie są myte, myte ani moczone. Nie ma wyjątków od tej zasady.
- Przed gotowaniem ziarno smaży się na maśle lub oliwie z oliwek. Nadaje mu to przyjemny aromat i subtelny orzechowy posmak.
- Do gotowania używaj naczyń z grubym dnem. Świetna opcja na kociołek lub wok. Na wolnym ogniu zboże w nich marnieje, ale nie gotuje się.
- Podczas gotowania zboża rosną trzykrotnie. Przed gotowaniem należy obliczyć liczbę potrzebnych porcji.
- Proporcje wody i zbóż wynoszą 1:2. Ten stosunek jest idealny do lepkiej owsianki.
- Niezgodne komponenty. Kasz nie łączy się z papryką, koncentratem pomidorowym, estragonem i suszonymi owocami. Nie używaj do ziemniaków, kapusty i buraków. A przepisy z jajkiem po prostu nie istnieją.
- W wolnej kuchence owsianka bulgur jest gotowana w trybie „Kasza gryczana”. Podczas procesu gotowania ziarno przechodzi kilka etapów przetwarzania, dzięki czemu gotowe danie staje się kruchy.
Smakosze radzą gotować bulgur w powolnej kuchence w kilku trybach. Najpierw ziarno smaży się na roztopionym maśle w trybie „Pieczenie”. Napełnij wodą i gotuj w trybie „Gaszenie”. Doprowadzić do gotowości w trybie „Ogrzewanie”.
prosty przepis
Gotowany bulgur będzie pożywnym śniadaniem i świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby (jak na zdjęciu). Najsmaczniejsze danie będzie pierwszego dnia. Nie przechowuj ugotowanej owsianki przez kilka dni. Lepiej zrób to świeże.
Będziesz potrzebować:
- gruby bulgur – 1 szklanka;
- zimna woda – 2 szklanki;
- masło – 2 łyżki;
- sól dla smaku.
Gotowanie
Gotowe danie ma przyjemny orzechowy smak. Podawaj z masłem.
oryginalne przepisy. Jak prawidłowo ugotować Bulgar na patelni?
Proponujemy ugotować przepysznie słodką owsiankę z mlekiem oraz potrawę z grzybami. Pierwsza nadaje się na śniadanie, a druga będzie dobrym wyborem na obiad. Jak długo gotuje się kaszę pszenną?
Z dynią i jabłkami
Obfite i niezwykle apetyczne danie to dobry początek dnia. Doda Ci energii i zapewni uczucie sytości na kilka godzin.
Będziesz potrzebować:
- bulgur – 1/2 szklanki;
- mleko – 1 szklanka;
- dynia – 100 gramów;
- jabłko – 1 sztuka;
- mielony cynamon – 1 gram;
- cukier – 3 łyżeczki;
- woda – 1 szklanka;
- masło – 3 łyżki;
- suszone morele – 50 gramów;
- mięta – 2-3 liście;
- sól dla smaku.
Gotowanie
Bulgur w mleku jest kruchy, ziarna nie sklejają się. Kawałki dyni, suszonych moreli i karmelizowanych jabłek podnoszą użyteczność potrawy, nasycając ją witaminami i mikroelementami. Pikantne nuty cynamonu i mięty dopełniają smaku.
Z pieczarkami. łatwy sposób krok po kroku
Kasze dobrze komponują się z grzybami. Nawet tradycyjne pieczarki, które wielu uważa za bezsmakowe, nie pozostawią Cię obojętnym. Wypróbuj prosty przepis na owsiankę bulgur z grzybami w domu.
Będziesz potrzebować:
- bulgur – 1 szklanka;
- pieczarki – 500 gramów;
- cebula – 2 sztuki;
- oliwa z oliwek – 4 łyżki stołowe;
- woda – 2 szklanki;
- pietruszka – 6-7 gałązek;
- sól dla smaku.
Gotowanie
Bulgur z grzybami można podawać z mięsem lub stosować jako samodzielne danie. Jeśli jesteś na diecie lub pościsz, owsianka urozmaica Twoją dietę.
Zapoznaliśmy się z podstawowymi subtelnościami robienia kaszy bulgur.
Teraz możesz wybrać najbardziej odpowiednią opcję, która doda Ci energii i dobrego samopoczucia!
Inne przepisy zbożowe
Owsianka
jęczmienna Owsianka jęczmienna w powolnej kuchence
Korzyści i szkody związane z płatkami owsianymi
Płatki owsiane Płatki
owsiane w powolnej kuchence
Smacznego!