Bułka z omletem: przepis krok po kroku 🍳 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną bułkę z omletem 🍳

Sprzęt i przybory kuchenne:  duża miska, mikser, tarka, deska, nóż, blacha do pieczenia, piekarnik, szpatułka silikonowa, pędzel (do smarowania formy), pergamin.

Składniki

Jajka 6 szt.
majonez 250g
Mąka 1 ul. l.
Ser (półtwardy) 150 gramów
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak
Ser topiony 3 szt.
Olej roślinny 4 łyżki. l. (nasmaruj blachę do pieczenia)
Czosnek 3 goździki
Świeży koperek Belka

Gotowanie krok po kroku

  • Ubij 6 jajek w dużej misce. Dla wygody możesz użyć miksera.

    Przygotowanie bułki z omletem

  • Gdy na powierzchni mieszanki jajecznej wytworzy się piana, dodaj do smaku 150 g majonezu, sól i pieprz. Opcjonalnie można również dodać inne przyprawy (kurkuma, papryka, różne przyprawy). Wszystko dokładnie ubij.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Wlej 1 łyżkę. l. mąka i wymieszać. Zetrzyj ser półtwardy na drobnej tarce (możesz też wziąć ser twardy) i dobrze wymieszaj.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Włączamy piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem i pokrywamy olejem roślinnym. Odbywa się to tak, że omlet nie przykleja się do papieru i można go łatwo wyjąć z blachy do pieczenia.

    Nasmaruj pergamin, aby przygotować danie

  • Ponownie wymieszaj miksturę i wylej na blachę do pieczenia. Rozłóż równomiernie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Omlet jest przygotowywany szybko: 10-15 minut.

    Aby przygotować danie, rozprowadź masę jajeczną

  • Zetrzyj 3 sery topione na drobnej tarce.

    Aby przygotować danie, zetrzyj ser

  • Drobno posiekaj koperek, posiekaj 3 ząbki czosnku. W misce wymieszać ser topiony, koperek, czosnek. Wszystko miksujemy. Do masy dodać 100 g majonezu, sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

    Aby przygotować danie, przygotuj nadzienie

  • Wyjmij omlet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia (10 minut).

    Schłodzić bazę, aby przygotować danie.

  • Omlet rozkładamy na kartce pergaminu (ułatwi to uformowanie rulonu). Na omlecie nakładamy farsz z topionego sera i ziół. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.

    Aby przygotować danie, ułóż nadzienie

  • Po rozprowadzeniu nadzienia unosimy jedną krawędź omletu i zaczynamy go owijać, jak robimy rurkę. I tak kończymy do samego końca.

    Zwiń bułkę, aby ugotować.

  • Rolę układamy na pergaminie „szwem” (połączenie, widoczny jest jeszcze pasek wypełnienia) w dół. Zawijamy go w pergamin.

    Przygotuj pergamin do gotowania

  • Bułkę z omleta wysyłamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy roladę i odcinając nierówne krawędzie, kroimy ją ostrożnie na porcje (grubość około 2 cm).

    omletowa bułka gotowa

  • Delikatna, smaczna i oryginalna przystawka jest gotowa. Można go podawać przy świątecznym stole, a także spożywać na śniadanie, jako pełny posiłek.

    Przepis

    Natasha Parkhomenko uczy, jak szybko i łatwo ugotować pyszną bułkę z topionym serem. Proces jest pokazany krok po kroku i bardzo szczegółowo. Gospodyni chętnie podzieli się z Wami tajnikami swojego przepisu i opowie, jak ze zwykłego omleta można zrobić niesamowitą przystawkę, zaskakując w ten sposób gości i domowników.

    Bardzo popularnym daniem stała się ostatnio przystawka w postaci bułki z omletem. A wszystko dzięki temu, że proces gotowania zajmuje bardzo mało czasu, a efekt przekracza wszelkie oczekiwania. Nadzienie z twarogiem i zieleniną to tylko jedna z opcji serwowania domowej bułki z omletem. Z czym ugotowałbyś i podał to danie?

    Inne przepisy na jajka

    omletowa puularda

    4 przepisy na jajecznicę i jajecznicę

    Omlet wegetariański bez jajek

    Omlet z grzybami

    Omlet z jajkiem i mlekiem

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author