
Sprzęt i przybory kuchenne: duża miska, mikser, tarka, deska, nóż, blacha do pieczenia, piekarnik, szpatułka silikonowa, pędzel (do smarowania formy), pergamin.
Składniki
Jajka | 6 szt. |
majonez | 250g |
Mąka | 1 ul. l. |
Ser (półtwardy) | 150 gramów |
Sól | smak |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Ser topiony | 3 szt. |
Olej roślinny | 4 łyżki. l. (nasmaruj blachę do pieczenia) |
Czosnek | 3 goździki |
Świeży koperek | Belka |
Gotowanie krok po kroku
Ubij 6 jajek w dużej misce. Dla wygody możesz użyć miksera. 
Gdy na powierzchni mieszanki jajecznej wytworzy się piana, dodaj do smaku 150 g majonezu, sól i pieprz. Opcjonalnie można również dodać inne przyprawy (kurkuma, papryka, różne przyprawy). Wszystko dokładnie ubij. 
Wlej 1 łyżkę. l. mąka i wymieszać. Zetrzyj ser półtwardy na drobnej tarce (możesz też wziąć ser twardy) i dobrze wymieszaj. 
Włączamy piekarnik na 180 stopni. Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem i pokrywamy olejem roślinnym. Odbywa się to tak, że omlet nie przykleja się do papieru i można go łatwo wyjąć z blachy do pieczenia. 
Ponownie wymieszaj miksturę i wylej na blachę do pieczenia. Rozłóż równomiernie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Omlet jest przygotowywany szybko: 10-15 minut. 
Zetrzyj 3 sery topione na drobnej tarce. 
Drobno posiekaj koperek, posiekaj 3 ząbki czosnku. W misce wymieszać ser topiony, koperek, czosnek. Wszystko miksujemy. Do masy dodać 100 g majonezu, sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. 
Wyjmij omlet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia (10 minut). 
Omlet rozkładamy na kartce pergaminu (ułatwi to uformowanie rulonu). Na omlecie nakładamy farsz z topionego sera i ziół. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. 
Po rozprowadzeniu nadzienia unosimy jedną krawędź omletu i zaczynamy go owijać, jak robimy rurkę. I tak kończymy do samego końca. 
Rolę układamy na pergaminie „szwem” (połączenie, widoczny jest jeszcze pasek wypełnienia) w dół. Zawijamy go w pergamin. 
Bułkę z omleta wysyłamy na godzinę do lodówki. Po godzinie wyjmujemy roladę i odcinając nierówne krawędzie, kroimy ją ostrożnie na porcje (grubość około 2 cm). 
Delikatna, smaczna i oryginalna przystawka jest gotowa. Można go podawać przy świątecznym stole, a także spożywać na śniadanie, jako pełny posiłek.
Przepis
Natasha Parkhomenko uczy, jak szybko i łatwo ugotować pyszną bułkę z topionym serem. Proces jest pokazany krok po kroku i bardzo szczegółowo. Gospodyni chętnie podzieli się z Wami tajnikami swojego przepisu i opowie, jak ze zwykłego omleta można zrobić niesamowitą przystawkę, zaskakując w ten sposób gości i domowników.
Bardzo popularnym daniem stała się ostatnio przystawka w postaci bułki z omletem. A wszystko dzięki temu, że proces gotowania zajmuje bardzo mało czasu, a efekt przekracza wszelkie oczekiwania. Nadzienie z twarogiem i zieleniną to tylko jedna z opcji serwowania domowej bułki z omletem. Z czym ugotowałbyś i podał to danie?
Inne przepisy na jajka
omletowa puularda
4 przepisy na jajecznicę i jajecznicę
Omlet wegetariański bez jajek
Omlet z grzybami
Omlet z jajkiem i mlekiem
Miłego czytania!